Skip to main content

FASHION NEWS

H ωδή της Maria Grazia Chiuri στον Christian Dior

Η νέα συλλογή του οίκου Dior, κάνει βουτιά στα αρχεία του...


Κέλλυ Νόβακ

Πιστεύω ότι η Maria Grazia Chiuri είναι μια πολύ καλή επιλογή τελικά για τον Dior. Αυτό τον οίκο που με τόση κομψότητα, ευρηματικότητα και πρωτοπορία έχει όλα αυτά τα χρόνια, υπάρξει και λειτουργήσει. Είναι ένα brand από τα παλαιότερα, το οποίο σαν να θέλει να επιβεβαιώνει την διαχρονική του πορεία στον χρόνο, κάθε φορά.

Αυτή είναι η 3η συλλογή λοιπόν, της Chiuri για τον οίκο. «Τι κάνει μια Ιταλίδα σε έναν γαλλικό οίκο;», μπορεί να αναρωτηθείς. «Μια θαυμάσια δουλειά!», θα σου απαντήσω. Και αυτό απέδειξε και με την πρόσφατη συλλογή της για το Φθινόπωρο / Χειμώνα 2017-2018.

Τρία ήταν τα βασικά χρώματα που επικράτησαν σε όλη την συλλογή: To μαύρο, το λευκό και το μπλε. Αχ, αυτό το μπλε. Ολόκληρο το venue της επίδειξης, ήταν μεταμφιεσμένο σε ένα μπλε σκηνικό, που σε «βούλιαζε» βαθιά μέσα στον κυκλώνα και την ιστορία του οίκου. O Christian Dior λάτρευε το μπλε. Μέχρι και σήμερα, μπορεί κανείς να μην το γνώριζε αυτό, αλλά η Chiuri το ανακάλυψε, «σκαλίζοντας» παλιά αρχεία του σχεδιαστή από το 1943. Όλη η συλλογή βασίστηκε στις γραμμές της εποχής εκείνης και φυσικά σε αυτή την απόχρωση.

Το μπλε είναι ποιητικό, είναι τέχνη. Και πόσοι καλλιτέχνες και ζωγράφοι δεν το έχουν αγαπήσει και ενσωματώσει στα έργα τους, μέχρι να έχουν πάθει και «εμμονή» με αυτό (βλ. Picasso); Το μπλε αρέσει σε όλους και αυτή η συλλογή, θα αρέσει σε όλους. Το θέμα είναι όμως η πρόκληση που έθεσε η εν λόγω σχεδιάστρια, με τον εαυτό της.

Όταν πρόκειται να βάλεις τόσα στενά όρια σε μια συλλογή, τόσους χρωματικούς περιορισμούς, πρέπει να βρεις και το «θάρρος», να δημιουργήσεις κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Έτσι και έγινε. Τα ανάγλυφα “prints” σε φορέματα και παλτό, και με τα υφάσματα όπως το βελούδο και ο ταφτάς κατάφερε να εξάψει το ενδιαφέρον στο κοινό, μέσα από τα μονόχρωμα αυτά looks. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην μας κάνει να λαχταράμε, αυτά τα ονειρικά φορέματα που παρουσίασε και στις προηγούμενες δύο συλλογές της, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν γεμάτα στολίδια και με ombre μπλε διαβαθμίσεις, εντυπωσιάζοντας μονομιάς στην όψη τους, ενώ άλλωτε με πιο διακριτικές διαφάνειες προσφέροντας μια πιο ροματική ματιά στην συλλογή. 

Αλλά είναι αυτή η ποιητική διάθεση που διακατέχει το μπλε χρώμα λοιπόν, και η εξευγενισμένη “gender free” λογική, με την οποία η σχεδιάστρια λειτούργησε, με σκοπό να αφήσει για λίγο στην άκρη τα δύο φύλα, και να τα επαναπροσδιορίσει μέσα από αυτή την συλλογή. Τα εξαιρετικά denim κομμάτια, οι «εργατικές» φόρμες και οι ίσιες γραμμές (που δεν αγκάλιαζαν το σώμα απαραίτητα), επιβεβαιώνουν τον… αγώνα της Chiuri για να αποσαφηνίσει το γυναικείο και ανδρικό φύλο.

Παρόλα αυτά, ο μπερές που συνόδευε όλα τα looks της συλλογής, ξεκαθάριζαν για λίγο το τοπίο, εκφράζοντας μια σίγουρη φεμινιστική αλλά και δυναμική αισθητική προς τα ρούχα που δεν μπορεί τελικά να κάνει την συλλογή, άρκως θηλυκή αλλά με μια διάθεση ενότητας.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών πάντως ήταν ένα: μια συναρπαστική συλλογή ρούχων.

 

20172018-fw-dior-collection-01.jpg 20172018-fw-dior-collection-02.jpg 20172018-fw-dior-collection-03.jpg 20172018-fw-dior-collection-04.jpg 20172018-fw-dior-collection-05.jpg 20172018-fw-dior-collection-06.jpg 20172018-fw-dior-collection-07.jpg 20172018-fw-dior-collection-08.jpg 20172018-fw-dior-collection-09.jpg 20172018-fw-dior-collection-10.jpg 20172018-fw-dior-collection-11.jpg 20172018-fw-dior-collection-12.jpg 20172018-fw-dior-collection-13.jpg

Διαβάστε επίσης

FASHION NEWS

Η Kaia Gerber φωτογραφίζεται για το V Magazine στην πιο sexy εμφάνιση που την έχουμε δει

Και όσο μεγαλώνει θυμίζει όλο και περισσότερο τη μητέρα της, Cindy Crawford

FASHION NEWS

Μόδα και οικολογική ευαισθητοποίηση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Tips για να καταναλώνεις λιγότερο νερό στη φροντίδα των ρούχων σου

Προτεινόμενα

CELEBS

Γιούλικα Σκαφίδα: Δεν είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, απλά δεν έχω παντρευτεί

«Είμαι εδώ για να απαντήσω στον γιο μου σε όλα με θάρρος και αλήθεια»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 28 Μαρτίου

Δείξτε τη δυναμικότητά σας τολμώντας μικρές αλλαγές για αρχή