Η παραλίγο παρεξήγηση με το νέο t-shirt της Maria Grazia Chiuri για την Spring ’18 συλλογή του Dior

Μα, που είναι όλες οι γυναίκες καλλιτέχνιδες; Εδώ! Εδώ!

Κέλλυ Νόβακ

Ξέρεις, υπάρχουν πολλοί, εμ… περίεργοι στον χώρο της μόδας. Είναι πολύ σκληρός αυτός ο χώρος καμιά φορά, και αυτό φαίνεται από τους ανθρώπους που τον πλαισιώνουν, σε πολλές περιπτώσεις. Είναι εύκολο να υπάρξουν παρεξηγήσεις, και να, που παραλίγο να γίνει μια και τώρα! Και μάλιστα με ένα brand τόσο θρυλικό, όσο ο οίκος Dior και με μια σχεδιάστρια τόσο ταλαντούχα, όσο η Maria Grazia Chiuri.

Πέρσι, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του οίκου, έκανε το ντεμπούτο της στον οίκο, ως η πρώτη γυναίκα Creative Director του Dior, σχεδιάζοντας ένα t-shirt με το statement "We Should All Be Feminists" (=Πρέπει να γίνουμε όλοι φεμινιστές/στριες), ένα t-shirt που συντάραξε τον χώρο της μόδας και που γρήγορα έσπευσαν όλες οι fashionistas (άνδρες-γυναίκες) να φορέσουν.

Για την νέα συλλογή Spring 2018 λοιπόν, η Chiuri θέλει να περάσει ένα νέο, εμψυχωτικό μήνυμα, με ένα νέο t-shirt. Το show του οίκου, στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι λοιπόν, άνοιξε με ένα ριγέ t-shirt που έγραφε , "WHY HAVE THERE BEEN NO GREAT WOMEN ARTISTS?” (=Γιατί δεν υπάρχουν σπουδαίες γυναίκες καλλιτέχνιδες;).

18_spring_dior_tshirt_meaning_01.jpg
 

Γρήγορα πολύς κόσμος των media, όπως ο Bryan Βoy, αλλά και κόσμος από τα social media, έσπευσε να σχολιάσει αρνητικά το εν λόγω μήνυμα, θεωρώντας ότι κρύβει έλλειψη παιδείας και ενημέρωσης, στο «ερώτημα» που θέτει η σχεδιάστρια.

Ο blogger Bryan Boy για παράδειγμα σε Instagram Stories του, αναρωτιέται: «Άρα η Frida Kahlo ήταν είτε άνδρας, είτε όχι σπουδαία…;»
 

18_spring_dior_tshirt_meaning_02.jpg
 

Αλλά το statement στην ερώτηση αυτή ήταν στην πραγματικότητα ο τίτλος μια έκθεσης του 1971 που είχε γράψει η Linda Nochlin, με τον τίτλο που έχει το t-shirt, στην οποία εξερευνούσε την δυσκολία που είχαν οι γυναίκες (και έχουν) να πετύχουν σαν καλλιτέχνιδες στον χώρο αυτό. Το statement που θέλει να κάνει λοιπόν, η σχεδιάστρια ταιριάζει απόλυτα στην λογική της, μιας και είναι η πρώτη γυναίκα Creative Director, σε ένα οίκο που υπάρχει 70 χρόνια τώρα.

Τα καθιερωμένα notes που δίνονται στην παρουσίαση της κάθε συλλογής εξάλλου, εξηγούσαν την έμπνευση της Chiuri από την θεωρία της φεμινίστριας Nochlin.

«Είναι σημαντικό να δοθούν αυτές οι διαφορετικές και πιο συγκεκριμένες αναφορές στις καλλιτέχνιδες, οι οποίες άνοιξαν τον δρόμο της πατροπαράδοτης ανδροκρατούμενης πορείας που είχε η ιστορίας της τέχνης και της μόδας», γράφει στις σημειώσεις της, η σχεδιάστριας.

Μια μέρα πριν το show μάλιστα, το brand με μοχλό το Instagram, μοιράστηκε ένα behind-the-scenes βίντεο όπου αποκάλυπε την έμπνευση της Chiuri για την συλλογή, που προήλθε από μια σύμπτυξη μόδας και τέχνης. Στο βίντεο, η σχεδιάστρια θέτει το ερώτημα «Υπάρχει γυναικεία τέχνη και όχι ανδρική τέχνη; Όχι. Δεν το πιστεύω αυτό καθόλου. Υπάρχουν πολλές γυναίκες καλλιτέχνιδες και μάλιστα σε πολλούς τομείς.»

Η συμβολή και το έργο της Chiuri προς εκπαίδευση του κοινού, δεν έχει μόνο αυτό τον χαρακτήρα. Ένα μέρος από τα έσοδα του περσινού "We Should All Be Feminists" t-shirt δόθηκαν στον φιλανθρωπικό οργανισμό της Rihanna, Clara Lionel Foundation, οπότε ίσως και το φετινό να έχει την ίδια… μοίρα!

Αυτό για όλα τα κακόβουλα σχόλια από τους “experts” του χώρου…About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares