Skip to main content

FASHION NEWS

Πως ο νέος covid/19 έφερε την πιο μεγάλη επανάσταση για μια βιώσιμη μόδα

Tα νέα δεδομένα, oι νέες καταναλωτικές συνήθειες και η έννοια της βιωσιμότητας 


Τόνια Τζαφέρη

 

Το άρθρο του Τζιόρτζιο Αρμάνι που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης. Ο διάσημος σχεδιαστής όχι απλώς υποστηρίχθηκε για τις απόψεις και δράσεις για μια πιο βιώσιμη βιομηχανία μόδας, αλλά θεωρείται  πλέον πρόσωπο - κλειδί, το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά σε ένα καλύτερο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια ήταν ολοφάνερο πως κάτι άλλαζε στον μαγικό κόσμο των υφασμάτων και του στιλ. Οι έννοιες περί βιωσιμότητας, η πράσινη επιχειρηματικότητα, τα ανακυκλώσιμα υφάσματα, η διαχρονικότητα των ρούχων, το φαινόμενο της ‘’γρήγορης μόδας’’ και ζητήματα όπως το γεγονός πως η βιομηχανία ρούχων αποτελεί την δεύτερη, πιο μολυσματική πηγή για τον πλανήτη, μας απασχόλησαν όσο τίποτα.

Και κάπου εκεί, ήρθε ο νέος covid/19. Ο οποίος φαίνεται πως άλλαξε ριζικά όλο το τοπίο και ενίσχυσε περαιτέρω τους έντονους προβληματισμούς. Είναι γεγονός πως κάθε brand δίνει την δική του προσπάθεια να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Να βρίσκει τρόπους παραγωγής ρούχων πιο φιλικούς στο περιβάλλον, να ανακυκλώνει υφάσματα και σταδιακά να απορρίπτει τάσεις χωρίς μέλλον.

https://www.instagram.com/p/B_hoMc7nU-T/


Η γρήγορη μόδα, το φαινόμενο δηλαδή του ‘’Fast Fashion’’ και η διαχρονικότητα των ρούχων αποτέλεσαν ένα ακόμη φλέγον ζήτημα. To να φοράς ένα κομμάτι για μια φορά στην ζωή σου, αποτελεί πλέον παρελθόν.  Οι καταναλωτικές συνήθειες είχαν πλέον να κάνουν με επενδύσεις σε basic, διαχρονικά και κλασσικά ρούχα τα οποία θα φορεθούν πολλές φορές και θα έχουν αντοχή και διάρκεια μέσα στον χρόνο. Και όλα αυτά δεν είναι μια ακόμη ‘’μόδα’’ της εποχής. Αλλά μια ανάγκη. Και μάλιστα επείγουσα.

Ο κορωναϊός επιβεβαίωσε καλύτερα από τον καθένα την σημαντικότητα για αλλαγή στον τρόπο αντίληψης και συμπεριφοράς τόσο απέναντι στην βιομηχανία της μόδας αλλά και σε κάθε πεδίο.

https://www.instagram.com/p/B_hguLDHv_G/

https://www.instagram.com/p/BVEzRPTBkTN/


Πολλά από τα ηλεκτρονικά καταστήματα παρουσίασαν αύξηση κατά 8% στις πωλήσεις τους ενώ οι πιτζάμες, οι φόρμες και ρούχα που ορίζουν το cozy και casual πρωταγωνίστησαν. Η άνεση έγινε κυρίαρχη και όλα δείχνουν που θα εξακολουθήσει να είναι. Τα στενά, άβολα ρούχα χαρακτηρίζονται πλέον ως ''old fashioned''. Όπως επίσης και τα brands που χρησιμοποιούν αληθινά δέρματα ζώων ή υφάσματα από μη ανακυκλώσιμα υλικά.

Η μόδα υπήρχε. Και θα υπάρχει. 
Η ζωή συνεχίζεται και ο άνθρωπος προσαρμόζεται. Στις νέες ανάγκες, στα νέα δεδομένα τα οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι αναγκαίο να είναι ‘’πράσινα’’. Ανακυκλώσιμα και φιλικά τόσο στον άνθρωπο μα και στο περιβάλλον.

 

 

Διαβάστε επίσης

FASHION NEWS

Triumph Xmas Edition!

Love at first gift! 

FASHION NEWS

Η Zara λανσάρει στην Ελλάδα το pre-owned, την καινοτόμο πλατφόρμα για να βοηθήσει τους πελάτες της να παρατείνουν τη ζωή των ενδυμάτων της!

To pre-owned είναι μια νέα πρωτοβουλία για τη μετάβαση σε ένα κυκλικό μοντέλο με υπηρεσίες επισκευής, πωλήσεις από ιδιώτη σε ιδιώτη και δωρεές! Θα τεθεί σε λειτουργία σε 14 νέες ευρωπαϊκές αγορές από τις 12/12/23 και η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο zara.com, στο zara app και στα καταστήματα. 

FASHION NEWS

Leggings: Πως θα κάνεις τους πιο stylish συνδυασμούς!

Το πιο αγαπημένο κομμάτι της ντουλάπας σου, σου χαρίζει upgraded σύνολα inspired από την πασαρέλα! 

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Πώς να φροντίσεις τα μαλλιά σου για λαμπερές εμφανίσεις τα Χριστούγεννα

Τι μπορείς να κάνεις για να χαρίσεις στα μαλλιά σου την απαραίτητη λάμψη και ζωντάνια πριν τις γιορτές.

BEAUTY NEWS

Kate Beckinsale: New look με πλατινέ ξανθό καρέ!

 Η διάσημη ηθοποιός άλλαξε hairlook και είναι πραγματικά αγνώριστη! 

CELEBS

Bradley Cooper: Άνοιξε καντίνα και νυν και πρώην είναι στο πλευρό του

Irina Shayk και Gigi Hadid στηρίζουν το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα