"Ίσως ο κόσμος μπορέσει επιτέλους να δει τι πραγματικά έχει ανάγκη και πόσο χρειάζεται να καταναλώνει"

Η Stella McCartney μιλώντας για το νέο ''μοντέλο μόδας ''

Τόνια Τζαφέρη

 

Σε μια αποκαλυπτική της συνέντευξη η διάσημη Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας έρχεται να αλλάξει τα έως τώρα δεδομένα στην βιομηχανία μόδας. Ήταν εκείνη που έραψε το κοστούμι του Joaquin Phoenix το οποίο είναι ανακυκλώσιμο και έχει παραχθεί με βιώσιμες παραγωγικές ενέργειες. Να σημειωθεί επίσης πως το κοστούμι αυτό, φορέθηκε από τον πιο πετυχημένο Χολιγουντιανό ηθοποιό για το 2020, σε όλες τις τελετές απονομής βραβείων στις οποίες ήταν καλεσμένος.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η διάσημη σχεδιάστρια έχει αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετική πορεία και να αλλάξει ριζικά τις μέχρι τώρα συνθήκες που επικρατούσαν στις βιομηχανίες ρούχων. Η βιώσιμη μόδα, η ανακύκλωση, η απόρριψη του πλαστικού αλλά και το φαινόμενο της fast fashion, είναι τα πλέον κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με εκατομμύρια εταιρείες και σχεδιαστές να αναγκάζονται να ακολουθήσουν εναλλακτικές μορφές παραγωγής και φυσικά σκέψης.

Η McCartney μιλώντας για την καραντίνα δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ήταν μια ευκαιρία να πάρουμε απόσταση και να αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, αν και φοβάμαι ότι τελικά δε θα ρίξουμε τους ρυθμούς μας μόλις επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα – ο άνθρωπος δεν ξεχνά εύκολα τις συνήθειές του. Ελπίζω όμως να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε. Η καραντίνα μάς βρήκε οικογενειακώς στο εξοχικό μας, τυχαία. Στην αρχή ήταν δύσκολα διότι η δουλειά μας είναι ομαδική. Το παράδοξο είναι ότι ένιωσα πολύ πιο κοντά με τους συνεργάτες μας από όλο τον κόσμο και το χάρηκα πολύ. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί.

Στο ξεκίνημα, λοιπόν, λανσάραμε την πλατφόρμα Stellavision, όπου μοιραστήκαμε το δημιουργικό μας όραμα. Από τη στιγμή που δεν μπορούσαμε να υλοποιήσουμε τα άμεσα σχέδιά μας, έπρεπε να βγούμε από το comfort zone μας και να βρούμε νέες διεξόδους".

Ενώ όταν ρωτήθηκε για την βιωσιμότητα στον τομέα της μόδας δήλωσε «πως η μόδα είναι μία από τις πιο καταστροφικές για τον πλανήτη βιομηχανίες και για πρώτη φορά στην ιστορία μπορέσαμε να δούμε πραγματικά τη ζημιά που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο. Είναι εντυπωσιακό πόσο άμεσα επούλωσε η φύση τις πληγές της! Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή: Το "σπίτι" μας καίγεται και πρέπει να δράσουμε. Ξέρω ότι δε θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά ίσως ο κόσμος μπορέσει επιτέλους να δει τι πραγματικά έχει ανάγκη και πόσο χρειάζεται να καταναλώνει.

Το πρόβλημα των αποβλήτων στη "γρήγορη μόδα" είναι δεδομένο: Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει τεράστιες ποσότητες ρούχων καταστρέφονται –μιλάμε για απόβλητα αξίας 100 εκατ. δολαρίων–, τη στιγμή που θα μπορούσαμε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε και να τα εκμεταλλευτούμε εμπορικά».

Χάρη στην ακτιβιστική της δράση αλλά και στην προσπάθεια της να φέρει ένα καλύτερο μέλλον στις βιομηχανίες ρούχων, η Βρετανίδα σχεδιάστρια έχει καταφέρει να κατακτήσει το δικό της κοινό και να σκέφτεται διαφορετικούς και εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής, φιλικούς προς το περιβάλλον και μακριά από τον μέχρι τώρα τρόπο σκέψης των περισσότερων σχεδιαστών με τις πολλές νέες συλλογές και τα μη ανακυκλώσιμα υφάσματα.

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares