Για πρώτη φορά μουσείο στην Γαλλία εκθέτει για την Chanel

Είναι να απορεί κανείς που κανένα μουσείο στη Γαλλία δεν είχε ασχοληθεί με την θρυλική προσωπικότητα

Τόνια Τζαφέρη

 

Αν ρωτήσουμε ποια είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς το λέξη μόδα, τότε οι περισσότεροι θα σου απαντήσουν, Chanel. Την θρυλική αυτή προσωπικότητα που κατάφερε να αλλάξει την μόδα ανεπιστρεπτί. Να εμπνεύσει όσο ποτέ γυναίκες της εποχής της και να αφήσει μια ολόκληρη παρακαταθήκη. Είναι να απορεί λοιπόν κανείς που κανένα μουσείο στη γαλλική πρωτεύουσα ως τώρα, δεν είχε ασχοληθεί με την συναρπαστική ιστορία της γυναίκας που έκανε επανάσταση κι έγραψε ιστορία στον χώρο της μόδας μέχρι σήμερα!

Η παρισινή φινέτσα και όχι μόνο, είναι συνδεδεμένη με την μπουτίκ της Coco Chanel, στην καρδιά του Παρισιού, στην οδό 31 ‘’rue Cambon’’. Αυτό όμως αλλάζει, καθώς το μουσείο Palais Galliera που μόλις άνοιξε τις πόρτες του, μετά από έργα ανακαίνισης δύο χρόνων, γιορτάζει την επαναλειτουργία του με μια σημαντική έκθεση που σηματοδοτεί και την πρώτη ρετροσπεκτίβα για την θρυλική couturiere (1883-1971) σε Παρισινό μουσείο.

Η έκθεση «Gabrielle Chanel Fashion Manifesto» είναι χωρισμένη χρονολογικά, με το πρώτο μέρος να μας πηγαίνει πίσω στο ξεκίνημα της διορατικής σχεδιάστριας και στα κομμάτια-σταθμούς που δημιούργησαν το διαχρονικό στυλ Chanel που όλοι ξέρουμε κι αναγνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Εμβληματικές δημιουργίες όπως η ζέρσεϊ μαρινιέρα που λάνσαρε το 1916 και το μικρό μαύρο φόρεμα, οι sporty σιλουέτες των Roaring Twenties και τα σοφιστικέ φορέματα του 1930, το tweed ταγέρ... Kαι φυσικά το Chanel Νο 5, το περίφημο άρωμα που δημιούργησε το 1921, απόλυτο σύμβολο θηλυκότητας και γοητείας παραμένοντας ακόμη και σήμερα η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στον χώρο της παγκόσμιας αρωματοποιίας.

 

 

Δέκα πορτρέτα της μεγάλης δημιουργού, μας εισάγουν στα δέκα κεφάλαια της έκθεσης αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως η ίδια ήταν η εικόνα του brand της. Η νέα διευθύντρια του μουσείου Miren Arzalluz δηλώνει χαρακτηριστικά: "Φυσικά έχουν ειπωθεί τα πάντα για την Chanel. Με αυτή την έκθεση θελήσαμε να εστιάσουμε τόσο στο έργο της όσο και στην προσωπικότητά της, το πώς έγινε η ίδια εικόνα του οίκου της, μια εικόνα με την οποία ταυτίζονταν οι γυναίκες και ήθελαν να αντιγράψουν. Αυτήν της ελεύθερης, νεανικής, ανεξάρτητης φιλόδοξης γυναίκας. Μιλάμε για μια γυναίκα που δημιούργησε ένα δικό της στυλ κι έμεινε πιστή σε αυτό για όλη της την ζωή”.

Αφιερωμένο στους κώδικες της Chanel κομψότητας, από τα δίχρωμα slingbacks μέχρι την τσάντα 2.55 με το καπιτονέ δέρμα και την αλυσίδα και φυσικά τα κοσμήματα με τις πέρλες και τις καμέλιες, το δεύτερο μέρος της έκθεσης, μας διηγείται την μεγάλη επιστροφή της το 1954 στην ηλικία των 70 ετών, (ο οίκος παρέμεινε κλειστός λόγω πολέμου από το 1939 με περιορισμένες πωλήσεις μόνο σε αρώματα και αξεσουάρ). Με την επιστροφή της ήρθε να απαντήσει στο νέο αστέρι της μεταπολεμικής μόδας Christian Dior και το θρυλικό αλλά ασφυκτικό κατά την γνώμη της New Look του.

Με περισσότερα από 350 εκθέματα η έκθεση Gabrielle Chanel Fashion Manifesto μας ταξιδεύει στην σημαντική κληρονομιά του οίκου Chanel και διηγείται την ιστορία της γυναίκας που έγραψε ιστορία δημιουργώντας το δικό της fashion μανιφέστο.

Η έκθεση στο Palais Galliera θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαρτίου 2021

πηγή φωτογραφιών: (@palaisgalliera)

  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares