Skip to main content

FASHION RADAR

Η Catherine Deneuve έγινε 80 ετών παραμένοντας το πιο διαχρονικό fashion icon

Η μούσα του Yves Saint Laurent έχει προσφέρει πολύτιμα μαθήματα κομψότητας



Προς τιμήν των γενεθλίων της Catherine Denevue, κάνουμε μια αναδρομή στις καλύτερες στιγμές της Γαλλίδας σταρ. Από την ερμηνεία της σε μυστηριώδεις ομορφιές, έως τις δώδεκα υποψηφιότητες για το βραβείο Σεζάρ, η Denevue είναι ένα σύμβολο στυλ που πρέπει να γιορτάσει κανείς. Δεν θα έφτανε ένα μόνο αφιέρωμα για να κάνουμε ανασκόπηση σε όλες τις λαμπερές της εμφανίσεις, οπότε εδώ θα αρκεστούμε στις 7 από τις πιο εμβληματικές της Catherine Deneuve.

Η Catherine Deneuve είναι μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του κινηματογράφου και τα πιο κομψά icons. Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '60, ήταν το πρόσωπο πίσω από μερικές από τις πιο αγαπημένες καλλιτεχνικές ταινίες της δεκαετίας και, φυσικά, μερικά από τα πιο εμβληματικά της outfit στην οθόνη. Ενσαρκώνοντας παγωμένες ξανθές ηρωίδες για σκηνοθέτες όπως ο Jacques Demy (Οι ομπρέλες του Χερβούργου) και ο Luis Buñuel (στο ερωτικό θρίλερ Belle de jour), πέρασε τον Yves Saint Laurent και την Burberry στην αιωνιότητα. Πέρα από την κάμερα, η Deneuve ήταν μούσα και σύζυγος του φωτογράφου μόδας David Bailey, αλλά και μούσα του ίδιου του Yves Saint Laurent, ο οποίος έγινε ένας από τους στενότερους φίλους και συνεργάτες της ηθοποιού. Είτε κάνοντας βόλτα στο κόκκινο χαλί των Καννών είτε προωθώντας τις ταινίες της, η Deneuve ντυνόταν συχνά από πάνω μέχρι τα άκρα τα κομψά, θηλυκά ρούχα του σχεδιαστή, κορυφώνοντας κάθε εμφάνιση με τον χαρακτηριστικό φιόγκο της. Εδώ, ρίχνουμε μια ματιά στα πιο εμβληματικά στυλιστικά σύνολα της ηθοποιού, τόσο εντός όσο και εκτός οθόνης.

Στην ταινία «Οι ομπρέλες του Χερβούργου», 1964

Η Catherine Deneuve τράβηξε το βλέμμα του σκηνοθέτη Jacques Demy αφού πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από ταινίες του τότε συντρόφου της Roger Vadim. Το 1964, ο Demy την έδωσε στο επερχόμενο ρομαντικό μιούζικαλ Οι ομπρέλες του Χερβούργου. Η ταινία εκτόξευσε το άστρο της Deneuve και σηματοδότησε την αρχή μιας συνεργασίας που θα καθόριζε τον κινηματογράφο της δεκαετίας του '60. Σε ένα από τα πιο δραματικά ενσταντανέ της ταινίας, καθώς η νεαρή Geneviève αποχαιρετά τον εραστή της Guy, φοράει μια κλασική καμπαρντίνα Burberry, μια εμφάνιση που έχει γίνει συνώνυμη με την ταινία και την Deneuve για πολλές δεκαετίες.

Στην πρεμιέρα του Lafayette, 1962

Ενώ τα ρούχα άλλαξαν, τα μαλλιά έμειναν ίδια. Το στυλ με το φιόγκο στα μαλλιά ήταν το αγαπημένο της Deneuve στη δεκαετία του '60. Ανέδειξε το look στις Κάννες, στην οθόνη στο Les Parapluies de Cherbourg και εδώ, σε αυτήν την εμβληματική φωτογραφία.

Με τον σύζυγό του David Bailey, 1965

Το 1965, η Deneuve γνώρισε τον Άγγλο φωτογράφο David Bailey στα γυρίσματα μιας φωτογράφησης του Playboy. Δύο μήνες αργότερα, το ζευγάρι παντρεύτηκε και ζούσε στο Λονδίνο. Στο γάμο, η Deneuve φορούσε ένα απλό μαύρο φόρεμα. Εδώ, παρακολουθώντας μια πρεμιέρα ταινίας με τον σύζυγό της, ξεχωρίζει με ένα από τα χαρακτηριστικά της γούνινα παλτό, το καπιτονέ clutch και το bouffant  χτένισμά της.

Με τον Yves Saint Laurent, 1966

Η Deneuve γνωρίζει τον Yves Saint Laurent μέσω του συζύγου David Bailey. Με πρότασή της, η Deneuve παρήγγειλε ένα φόρεμα στον άγνωστο τότε Παριζιάνο σχεδιαστή για την πρώτη της συνάντηση με τη βασίλισσα της Αγγλίας. Η εμφάνιση θα σήμαινε την αρχή μιας πολύχρονης φιλίας και σχέσης συνεργασίας που θα κάλυπτε μια γκάμα από έτοιμα ενδύματα αλλά και κινηματογραφικά κοστούμια. Εδώ, ο Yves ντύνει την Catherine με ένα από τα κοστούμια της υπογραφής του.

Στο Les Demoiselles de Rochefort, 1966

Μαζί, η Deneuve και ο Demy ακολούθησαν το βραβευμένο με βραβείο Cannes Les Parapluies de Cherbourg με το πληθωρικό Les Demoiselles de Rochefort. Στην ταινία, η Catherine και η πραγματική αδερφή της, η ηθοποιός Françoise Dorléac, υποδύονται αδελφικά δίδυμα που ονειρεύονται να μετακομίσουν στο Παρίσι για να χορέψουν και να συνθέσουν μουσική. Με πολύ στυλ Demy, το δίδυμο φοράει μια σειρά από πολύχρωμα κοστούμια σε όλη την ταινία.

Στο Belle de Jour, 1967

Το 1967, η Deneuve έπαιξε για το ερωτικό δράμα Belle de jour του σουρεαλιστή σκηνοθέτη Luis Buñuel. Παρά τη δύσκολη εργασιακή σχέση του ντουέτου, η ταινία ήταν μια τεράστια κριτική και εμπορική επιτυχία (ο αξιότιμος Ρότζερ Έμπερτ την ονόμασε «η πιο γνωστή ερωτική ταινία της σύγχρονης εποχής».) Στην ταινία, η Deneuve υποδύεται τη Σεβερίν, μια ανικανοποίητη νοικοκυρά που τα βράδια μεταμορφώνεται σε εργάτρια του σεξ. Κατόπιν πρότασης της ηθοποιού, ο Yves Saint Laurent κλήθηκε να ντύσει την ταινία, ντύνοντας την Deneuve με τη σκούρα σεμνή γκαρνταρόμπα της (φορέματα με λευκό γιακά, άψογη δερμάτινη μπλούζα και αυτή την καμπαρντίνα από βινύλιο), μια μόδα που εδραίωσε τόσο τον Saint Laurent όσο και την Deneuve ως απαράμιλλα σύμβολα του στυλ.

Στο Manon 70, 1967

Από μια από τις λιγότερο γνωστές (αν και όχι λιγότερο!) ταινίες της Deneuve - το Manon 70 - αυτό το look έχει γίνει ένα αγαπημένο μοντέρνο moodboard για το groovy-minimalist vibe του: ένα ραβδωτό ζιβάγκο και funky μπλε καρέ. Μια εντελώς «αιωρούμενη» εμφάνιση για ένα από τα κορυφαία στιλ της δεκαετίας του '60.

Μια ζωή… σύμβολο μόδας και ανεξίτηλης ομορφιάς και γοητείας

Κλείνουμε το αφιέρωμα με μερικές από τις καμπάνιες στις οποίες πρωταγωνίστησε.

Διαβάστε επίσης

FASHION RADAR

Lingerie Dress: Το φόρεμα που λατρεύουν οι Γαλλίδες

Ύφασμα απαλό σαν μετάξι και γραμμή που κολακεύει το σώμα

FASHION RADAR

Η Carys Douglas γιόρτασε τα 21α γενέθλιά με ένα υπέροχο φόρεμα της μαμάς της, Catherine Zeta-Jones

Ένα εμβληματικό φόρεμα της δεκαετίας του '90, απόλυτα ταιριαστό και στις δύο

FASHION RADAR

Απόλυτα εκθαμβωτική: Η Zendaya με ένα εντελώς τολμηρό Polo φόρεμα

Ακόμα μία συναρπαστική εμφάνιση εμπνευσμένη από το τένις

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υποθέτω ότι έχω μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στην αυταπάτη, οπότε δεν είχα πρόβλημα να πιστεύω ότι είμαι κάποιος άλλος!» Ντάνιελ Ντέι Λούις

Στα 68 του, αν κι έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει θα μείνουν αξέχαστες

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης