Skip to main content

CELEBS

Kαληνύχτα Βιετνάμ...

Παγκόσμια θλίψη για τον θάνατο του Robin Williams.



Tαλαντούχος και υπερκινητικός, ετοιμόλογος και αστείος (την ίδια στιγμή που ήταν βαθιά μελαγχολικός), ανήσυχος και ειλικρινής, ο μεγάλος ηθοποιός Robin Williams μπήκε στον κόσμο του κινηματογράφου και του θεάτρου χωρίς να έχει αποφασίσει αν θέλει να ανήκει στην κωμωδία ή στο δράμα. 

Κάτι ανάλογο συνέβαινε για πάρα πολλά χρόνια και στην προσωπική του ζωή αφού συνέχεια μέσα του πάλευαν το φως με το σκοτάδι. 

Ο ξαφνικός θάνατος του σε ηλικία μόλις 63 ετών, την Δευτέρα το μεσημέρι στο σπίτι του στο Τιμπουρόν της Καλιφόρνια, βύθισαν στην θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο και τους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο.

Tα δημοσιεύματα αναφέρουν πως το γραφείο του τοπικού σερίφη έλαβε ένα τηλεφώνημα γύρω στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα), σύμφωνα με το οποίο ένας άνδρας βρέθηκε «αναίσθητος στην κατοικία του και δεν ανέπνεε». Οι δυνάμεις που έσπευσαν επί τόπου διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για τον Williams και επιβεβαίωσαν τον θάνατό του. Σύμφωνα με την δήλωση των αρχών, «ο θάνατος οφείλεται σε αυτοκτονία λόγω ασφυξίας» .

Ένα μεγάλο ταλέντο

Οι αισθητικοί της τέχνης και οι μελετητές υποστηρίζουν πως αυτό που ονομάζουμε ταλέντο δεν γίνεται να μετρηθεί. Μπορεί όμως να προσδιοριστεί ανάλογα με την ικανότητα ενός καλλιτέχνη να επεξεργάζεται τα εξωτερικά ερεθίσματα και να αναπαραστήσει με αυτά όλα όσα η ζωή και οι εμπειρίες έχουν συσσωρεύσει μέσα του. Κάνοντας, φυσικά, τον θεατή να «συμπάσχει» μαζί του. 

Κι ο Robin Williams ήταν σίγουρα ένας πολύ μεγάλος ηθοποιός. Ο ρόλος του στην δραματική ταινία Good Will Hunding του χάρισε το Όσκαρ, όμως ο ίδιος έλεγε πως η αξία της υποκριτικής είναι στο να μπορεί να κάνει κάποιον να γελά. 

Γεννήθηκε στο Σικάγο στις 21 Ιουλίου το 1951 και ήταν γιος ενός στελέχους της Ford και ενός πρώην μοντέλου. Από μικρός αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα bulling αφού οι συνομήλικοι του στο σχολείο τον κορόιδευαν για το πάχος του. 

 Σε ηλικία 16 ετών μετακόμισε στην Καλιφόρνια και όταν αποφοίτησε από το Κολέγιο Marin σπούδασε δράμα με υποτροφία στην σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, όπου ήταν συμφοιτητής με τον γνωστό από το ρόλο του ως Superman Κristopher Reeve.

Οι δυο τους έγιναν στενοί φίλοι και παρέμειναν μέχρι και τον θάνατο του Reeve το 2004. Πολλοί μάλιστα είπαν ότι η αιτία που ξανάπεσε στο αλκοόλ ήταν ο χαμός του φίλου του.

Ο Williams έγινε για πρώτη φορά γνωστός για το ρόλο του ως εξωγήινος στο τηλεοπτικό σόου της δεκαετίας του 1970 «Mork and Mindy». Το σόου είχε μεγάλη επιτυχία και του χάρισε την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα το 1979. Το 1980 πήρε τον ρόλο του «Ποπάι». Ακολούθησε «Ο αλλόκοτος κόσμος του Γκαρπ», το 1983, οι «Survivors» και το 1987 εντυπωσιάζει κοινό και κριτικούς με το «Καλημέρα Βιετνάμ», παίρνοντας την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Το 1989 και αφού έχει πάρει διαζύγιο από την πρώτη σύζυγο του, Valerie, o Robin Williams παντρεύεται την βοηθό του. Μαζί της θα αποκτήσει δύο παιδιά, την Zelda Reri και τον Codi Allan. 

Η εξαιρετική ερμηνεία του στον ρόλο του καθηγητή κολεγίου στην ταινία « Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών» του χάρισε τη δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ.

robin-williams1.jpg

Το 1990 πρωταγωνίστησε στο «Κάντιλακ Μαν», «Επιστροφή στη χώρα του Ποτέ» και «Ξυπνήματα», στην οποία ενσάρκωσε τον γιατρό Όλιβερ Σακς δίπλα στον Robert De Niro.

Πολλοί υποστηρίζουν πως το « Fisher King» (1991) του Τerry Gilliam είναι η καλύτερη ταινία που γύρισε ποτέ του. Ο ρόλος αυτός θα του χαρίσει μια τρίτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Πρώτου Αντρικού Ρόλου. Την ίδια ο χρονιά πρωταγωνιστεί στην ταινία «Hook» του Steven Speilberg, ενώ το 1992 μεταμορφώνεται σε τζίνι στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Αλαντίν» της Disney, φέρνοντας στο box office 200 εκατομμύρια δολάρια.

Η «Κυρία Νταπφάιρ» το 1993 έγινε τεράστια επιτυχία και του χάρισε ακόμη μια Χρυσή Σφαίρα. Ακολούθησαν το «Κλουβί με τις τρελές», το «Τζακ» του Francis Ford Coppola και το 1997 το «Φλάμπερ».

Tην ίδια χρονιά έρχεται και η μεγάλη δικαίωση: μετά από 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ (αυτή ήταν η τέταρτη) ο Robin Williams κερδίζει το πρώτο του Όσκαρ για τον Β'Αντρικό Ρόλο στην ταινία «Good Will Hunding».

Robin-Williams-robin-williams-23617866-2100-1382.jpg

Ο εθισμός

Ο Williams είχε μιλήσει αρκετές φορές για τον εθισμό του. Από το 2006 και μετά πολλές φορές μπαινόβγαινε σε κέντρα αποτοξίνωσης, η τελευταία φορά ήταν τον Ιούλιο που μας πέρασε, στο Hazelden Addiction Treatment Center κοντά στο Λιντστρομ της Μινεσότας.

Στην συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian, τον Δεκέμβριο του 2010, ο Γουίλιαμς μίλησε για τον εθισμό του στην κοκαΐνη και το αλκοόλ,  μια ιστορία που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Είχε απεξαρτηθεί αρκετό καιρό πριν από την γέννηση του γιου του το 1983 και έμεινε «καθαρός» για 20 χρόνια. Όμως το 2003, όταν βρισκόταν στην Αλάσκα ξεκίνησε και πάλι να πίνει. «Ήταν μια μικρή πόλη όπου δεν είναι η άκρη του κόσμου, αλλά μπορείς να την δεις από εκεί. Τότε σκέφτηκα και πάλι το ποτό, ότι ίσως βοηθήσει. Αισθάνθηκα μοναξιά και φοβόμουν. Δούλευα σκληρά και είπα... τι στην ευχή... ίσως το ποτό βοηθήσει». Για το πρώτο του ποτό είπε: «Ήταν το χειρότερο πράγμα στον κόσμο όμως με έκανε να αισθανθώ καλά. Αυτό που ακολουθεί μετά όμως είναι το πρόβλημα και η απομόνωση». «Δεν έπεσα στην κοκαΐνη γιατί ήξερα ότι θα με σκοτώσει. Χρειάστηκε μόλις μια εβδομάδα ποτού για να καταλάβω και πάλι ότι είχα θέμα. Αυτή την εβδομάδα λες ψέματα στον εαυτό ου ότι μπορείς να σταματήσει και μετά το σώμα σου σε κλωτσάει και σου λέει... όχι σταμάτα αργότερα». Ο Williams το 2010 παρακολουθούσε ακόμα συνεδρίες των Ανώνυμων Αλκοολικών μια φορά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ατζέντη του διάσημου ηθοποιού, Mara Maxbaum, ο Williams έδινε εδώ και καιρό μάχη με βαριά κατάθλιψη.

Ο ίδιος ο Williams είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη του ότι «Για όλα τα πράγματα στη ζωή υπάρχει μια αιτία, κάτι που κρύβεται από πίσω. Αυτή είναι η ομορφιά της ζωής. Υπάρχουν όμως στιγμές που σκέπτεσαι ότι υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά.Υπάρχει μια φωνή. Στέκεσαι σε ένα γκρεμό και κοιτάς κάτω, τότε ακούγεται μια φωνή να σου λέει, πήδα!». Φαίνεται πως τελικά η φωνή αυτή τον νίκησε. 

Aντίο Ξεχωριστέ Ρόμπιν Γουίλιαμς...

Good-Morning-Vietnam-robin-williams-30953057-2336-2560.jpg

Έλα να θυμηθούμε μαζί μια μοναδική στιγμή αυτού του σπουδαίου ηθοποιού από την συγκλονιστική ερμηνεία του στην ταινία Καλημέρα Βιετνάμ ("Good Moring Vietnam") με ένα κλικ εδώ

 

Διαβάστε επίσης

CELEBS

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Βόλτες στην Αντίπαρο με εντυπωσιακό black and white σύνολο

Η παρουσιάστρια περνάει τις διακοπές της στις Κυκλάδες

CELEBS

Βασιλική Τρουφάκου: Οι πρώτες διακοπές με τον γιο της

Ξεκίνησε τις πρώτες της διακοπές με τον γιο της στο χωριό

CELEBS

Κατερίνα Δαλάκα: Έξαλλη με δημοσιεύματα που τη θέλουν σε σχέση με τον Οικονομόπουλο

«Αν σας αρέσουν τόσο πολύ τα παραμύθια, ανοίξτε κανένα βιβλιοπωλείο»

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Ιουλίου

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μην αποσυντονιστείτε

ΣΙΝΕΜΑ

Δείτε τη Lady Gaga στο νέο trailer του Joker: Folie à Deux

Η Harley Quinn της Gaga φέρνει τα πάνω κάτω στο νέο trailer της sequel ταινίας δια χειρός Todd Phillips, με τον Joaquin Phoenix στο πλευρό της

FASHION NEWS

Ο Elon Musk παρουσιάζει ένα AI-generated fashion show με τα διασημότερα πολιτικά πρόσωπα και γίνεται talk of the Internet

Ο ιδρυτής της Space X και κύριος μέτοχος του X βάζει τις διασημότερες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου σε ένα φανταστικό fashion show, που είναι ήδη viral