Skip to main content

CELEBS

«Έφυγε» από τη ζωή ο συγγραφέας Άμος Οζ

Μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο



Ο σπουδαίος και πολυβραβευμένος Ισραηλινός συγγραφέας έδινε μάχη τα τελευταία χρόνια με τον καρκίνο. Μια μάχη που έχασε σε ηλικία 79 ετών.
Τη θλιβερή είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε μέσω Twitter η κόρη του, Φάνια Οζ-Σαλτσμπέργκερ.


«Ο αγαπημένος μου πατέρας πέθανε ήρεμος μόλις τώρα από καρκίνο, έπειτα από μια ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Ήταν περιστοιχισμένος από τους αγαπημένους του. Παρακαλώ, σεβαστείτε την ιδιοτικότητά μας. Δεν μπορώ να ανταποκριθώ σε κλήσεις» ανέφερε στο μήνυμά της, προσθέτοντας: «Ευχαριστίες προς εκείνους που τον αγαπούσαν».


Το πραγματικό όνομα του συγγραφέα ήταν Άμος Κλάουσνερ. Μετά την αυτοκτονία της μητέρας του όταν εκείνος ήταν ακόμη έφηβος (ένα γεγονός που τον σημάδεψε ανεξίτηλα)  έφυγε από το σπίτι του και πήγε να ζήσει στην Κιμπούτζ Χουλντά. Εκεί ήταν που άλλαξε το όνομά του σε Οζ, μια λέξη που στα εβραϊκά σημαίνει δύναμη.

Σπούδασε φιλοσοφία και εβραϊκή λογοτεχνία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και εξέδωσε το πρώτο του έργο σε ηλικία 22 ετών. 
Κατά τη διάρκεια της ζωής του έγραψε περισσότερα από 40 βιβλία, μεταξύ των οποίων μυθιστορήματα, νουβέλες, συλλογές διηγημάτων και δοκίμια, ενώ έγραψε περίπου 500 άρθρα και δοκίμια σε ισραηλινά και διεθνή περιοδικά. 


Τα λογοτεχνικά του έργα έχουν εκδοθεί σε 47 κράτη και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. 
Αν και ήταν πολλές φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, δεν το κέρδισε ποτέ. Οι διακρίσεις όμως για εκείνον ήταν πολλές.

Τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία, με το βραβείο Ισραήλ για τη λογοτεχνία, το βραβείο Γκέτε (το οποίο έχει απονεμηθεί στο παρελθόν σε προσωπικότητες όπως ο Σίγκμουντ  Φρόιντ και ο Τόμας Μαν), το βραβείο «Prince of Asturias Award of Letters», το βραβείο «Χάινριχ Χάινε», το βραβείο «Μεσόγειος» και το βραβείο «Φραντς Κάφκα».
 

Διαβάστε επίσης

CELEBS

Μαρίνα Σάττι: Αναχώρησε για τη Σουηδία η ελληνική αποστολή της Eurovision

Η χώρα μας διαγωνίζεται στον δεύτερο ημιτελικό, στις 9 Μαΐου στο Μάλμε

CELEBS

Πέθανε ο σκηνοθέτης και παραγωγός Τάκης Χατζόπουλος

Ήταν, μαζί με τον Λάκη Παπαστάθη, δημιουργός της σειράς «Παρασκήνιο»

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι

BEAUTY TIPS

Το κούρεμα princess bob είναι το hot trend για το καλοκαίρι

Δείτε πώς να αποκτήσετε το look