Skip to main content

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Είχα πάντα μια εσωτερική ανάγκη να είμαι κάτι παραπάνω από ανθρώπινο ον» David Bowie

David Bowie: ο άνθρωπος αστέρι γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1947



Με βλέμμα υπογραφή που ξεχώριζε για τα δύο διαφορετικού χρώματος μάτια του, μορφή γοητευτική που εντυπωσίαζε σε κάθε του μεταμόρφωση, φωνή που γινόταν όλο και πιο εκφραστική καθώς μεγάλωνε, μυθιστορηματική ζωή και πληθωρική προσωπικότητα που δεν μπορούσε να μπει σε κουτάκια και ταμπέλες, το σίγουρο είναι ότι ο David Bowie είχε άφθονη αστερόσκονη στο dna του.

Ο David Bowie ήταν ένας Άγγλος ροκ σταρ γνωστός για δραματικούς μουσικούς μετασχηματισμούς, συμπεριλαμβανομένου του χαρακτήρα του Ziggy Stardust. Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1996.

Ποιος ήταν ο David Bowie;

Η πρώτη επιτυχία του ροκ σταρ David Bowie ήταν το τραγούδι "Space Oddity" το 1969. Ο ποπ χαμαιλέοντας, ο Bowie έγινε ένας φανταστικός χαρακτήρας επιστημονικής φαντασίας για το άλμπουμ Ziggy Stardust. Αργότερα συν-έγραψε το "Fame" με τον Carlos Alomar και τον John Lennon, που έγιναν το πρώτο αμερικανικό σινγκλ Νο. 1 το 1975. Ως καταξιωμένος ηθοποιός, ο Bowie πρωταγωνίστησε στο The Man Who Fell to Earth το 1976. Εντάχθηκε στο Rock και Roll Hall of Fame το 1996. Λίγο μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, ο Bowie πέθανε από καρκίνο στις 10 Ιανουαρίου 2016.

Πρώτα χρόνια

Γνωστός ως μουσικός χαμαιλέοντας για την συνεχώς μεταβαλλόμενη εμφάνιση και ήχο του, ο David Bowie γεννήθηκε ως David Robert Jones στο Brixton, Νότιο Λονδίνο, Αγγλία, στις 8 Ιανουαρίου 1947.

Ο Bowie έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική από μικρός και άρχισε να παίζει σαξόφωνο σε ηλικία 13 ετών. Επηρεάστηκε πολύ από τον αδερφό του Terry, ο οποίος ήταν εννέα χρόνια μεγαλύτερος και εξέθεσε τον νεαρό Bowie στον κόσμο της ροκ μουσικής και της λογοτεχνίας.

https://www.instagram.com/p/CFktPMOHklX/

Αλλά ο Τέρι είχε τους δαίμονες του και την ψυχική του ασθένεια, που ανάγκασαν την οικογένεια να τον παραδώσει σε ένα ίδρυμα, γεγονός που στοιχειώνει τον Bowie για πολλά πράγματα στη ζωή του. Ο Terry αυτοκτόνησε το 1985, μια τραγωδία που έγινε το επίκεντρο του μετέπειτα τραγουδιού του Bowie, "Jump They Say."

Αφού αποφοίτησε από το Bromley Technical High School στα 16, ο Bowie άρχισε να εργάζεται ως εμπορικός καλλιτέχνης. Συνέχισε επίσης να παίζει μουσική, να συνδέεται με μια σειρά από μπάντες και να ηγείται ενός συγκροτήματος που ονομάζεται Davy Jones και το Lower Third. Αρκετά singles βγήκαν από αυτήν την περίοδο, αλλά τίποτα δεν έδωσε στον νεαρό ερμηνευτή το είδος της εμπορικής φήμης που χρειαζόταν.

Λόγω του φόβου του να τον μπερδέψουν με τον Davy Jones των The Monkees, ο David άλλαξε το επώνυμό του σε Bowie, ένα όνομα που εμπνεύστηκε από ένα μαχαίρι-στιλέτο που κατασκεύασε ο Αμερικανός πρωτοπόρος Jim Bowie του 19ου αιώνα.

 

Αφού ηχογράφησε ένα ανεπιτυχές σόλο άλμπουμ, ο Bowie αποσύρθηκε από τον μουσικό κόσμο για μια προσωρινή περίοδο. Όπως και το μεγαλύτερο μέρος της μετέπειτα ζωής του, αυτά τα λίγα χρόνια αποδείχθηκαν απίστευτα πειραματικά για τον νεαρό καλλιτέχνη. Για αρκετές εβδομάδες το 1967 έζησε σε ένα βουδιστικό μοναστήρι στη Σκωτία. Αργότερα ξεκίνησε το δικό του mime συγκρότημα που ονομάζεται Feathers.

Τότε ήταν που συνάντησε και την Αμερικανίδα Angela Barnett. Οι δύο παντρεύτηκαν στις 20 Μαρτίου 1970, και απέκτησαν έναν γιο μαζί, με το παρατσούκλι "Zowie", το 1971, αλλά πήραν διαζύγιο το 1980. Ο γιος του τώρα είναι γνωστός με το όνομα γέννησής του, Duncan Jones.

Ποπ σταρ

Στις αρχές του 1969, ο Bowie επιστρέφει στη μουσική. Υπέγραψε συμφωνία με τη Mercury Records και εκείνο το καλοκαίρι κυκλοφόρησε το single "Space Oddity". Ο Bowie αργότερα είπε ότι το τραγούδι ήρθε σε αυτόν αφού είδε το έργο του Stanley Kubrick 2001: A Space Odyssey.

 

Το τραγούδι είχε γρήγορα μεγάλη απήχηση στο κοινό, κάτι που πυροδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό κι από τη χρήση του single από το BBC κατά τη διάρκεια της κάλυψης της προσγείωσης Apollo 11. Το τραγούδι συνέχισε να κερδίζει αναγνώριση αργότερα μετά την κυκλοφορία του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1972, ανεβαίνοντας στο νούμερο 15 στα charts.

Το επόμενο άλμπουμ του Bowie, The Man Who Sold the World (1970), τον καθιέρωσε ακόμα περισσότερο στο stardom. Ο δίσκος προσέφερε έναν πιο μεστό ροκ ήχο από οτιδήποτε είχε κάνει ο Bowie στο παρελθόν και περιελάβανε το τραγούδι "All the Madmen" για τον αγαπημένο αδερφό του, τον Terry. Το επόμενο έργο του, το Hunky Dory του 1971, παρουσίασε δύο επιτυχίες: το κομμάτι του τίτλου που ήταν αφιέρωμα στον Andy Warhol, τους Velvet Underground και τον Bob Dylan – και το "Changes", που μιλούσε για τον ίδιο.

Ziggy Stardust

Καθώς αυξανόταν η φήμη του Bowie, το ίδιο έκανε και η επιθυμία του να κρατήσει τους θαυμαστές και τους κριτικούς σε εγρήγορση. Τολμούσε να παίζει με τα όρια του φύλου, των ερωτικών επιλογών και της σεξουαλικότητάς του εισάγοντας στον ποπ κόσμο στον Ziggy Stardust, που στη φαντασία του Bowie επρόκειτο για έναν καταδικασμένο ροκ σταρ και την ομάδα του, The Spiders from Mars.

Το άλμπουμ του 1972, The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, τον έκανε σούπερ σταρ. Ντυμένος με διαστημικά ​​κοστούμια προφήτευσε ένα είδος άγριου μέλλοντος, ο Bowie, με τον ίδιο τον Stardust, σηματοδότησε μια νέα εποχή στη ροκ μουσική, μια εποχή ορόσημο που φάνηκε να ανακοινώνει επίσημα το τέλος της δεκαετίας του 1960 και την εποχή του Woodstock.

Περισσότερες αλλαγές

Αλλά όσο γρήγορα μετατράπηκε σε Jim Bowie, άλλαξε ξανά. Αξιοποίησε τη διασημότητα του και παρήγαγε άλμπουμ για τους Lou Reed και Iggy Pop. Το 1973, διάλυσε τους Spiders και έφυγε από την περσόνα του Stardust. Ο Bowie συνέχισε με παρόμοιο στιλ glam rock με το άλμπουμ Aladdin Sane (1973), το οποίο ξεχώρισε με τα "The Jean Genie" και "Let's Spend the Night Together", τη συνεργασία του με τους Mick Jagger και Keith Richards.

Εκείνη την εποχή έδειξε την αγάπη του για την αγγλική σκηνή και κυκλοφόρησε το Pin Ups, ένα άλμπουμ γεμάτο με τραγούδια εξώφυλλου που αρχικά ηχογράφησαν από μια σειρά από δημοφιλή συγκροτήματα, συμπεριλαμβανομένων των Pretty Things και των Pink Floyd.

 

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Bowie είχε υποστεί μια ακόμα πλήρη μεταμόρφωση. Χαμένος στα εξωφρενικά κοστούμια και τα περίεργα σετ. Σε δύο απανωτά χρόνια, κυκλοφόρησε τα άλμπουμ David Live (1974) και Young American (1975). Το τελευταίο άλμπουμ περιλάμβανε φωνητικά από τον νεαρό Luther Vandross και περιλάμβανε το τραγούδι "Fame", συν-γραμμένο με τον John Lennon και τον Carlos Alomar, που έγιναν το πρώτο αμερικανικό νούμερο ένα single του Bowie.

Το 1980, ο Bowie, που ζει πλέον στη Νέα Υόρκη, κυκλοφόρησε το Scary Monsters, ένα άλμπουμ που είχε το single "Ashes to Ashes", ένα είδος ενημερωμένης έκδοσης του προηγούμενου "Space Oddity".

Τρία χρόνια αργότερα, ο Bowie ηχογράφησε το Let's Dance (1983), ένα άλμπουμ που περιείχε πολλές επιτυχίες όπως το κομμάτι του τίτλου, "Modern Love" και "China Girl" και εισήγαγε την κιθάρα του Stevie Ray Vaughan.

Φυσικά, τα ενδιαφέροντα του Bowie δεν ήταν μόνο η μουσική. Η αγάπη του για το σινεμά τον βοήθησε να τον πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο The Man Who Fell to Earth (1976). Το 1980, πρωταγωνίστησε στο Μπρόντγουεϊ στο The Elephant Man και έγινε γνωστός για την απόδοσή του. Το 1986 πρωταγωνίστησε ως Jareth, ο Goblin King, στην ταινία φαντασίας-περιπέτειας Λαβύρινθος, σε σκηνοθεσία Jim Henson και σε παραγωγή του George Lucas. Ο Bowie ερμήνευσε απέναντι την έφηβη Jennifer Connolly και ένα καστ μαριονέτες στην ταινία, η οποία έγινε κλασικό λατρείας της δεκαετίας του 1980.

https://www.instagram.com/p/CH6dwh9nFKe/

Κατά την επόμενη δεκαετία, ο Bowie ζούσε μεταξύ της υποκριτικής και της μουσικής. Εκτός από μερικές μετριοπαθείς επιτυχίες, η μουσική καριέρα του Bowie εξασθενούσε. Η συνεργασία με τους μουσικούς Reeve Gabrels και Tony and Hunt Sales, γνωστή ως Tin Machine, απέδωσε δύο άλμπουμ, το Tin Machine (1989) και το Tin Machine II (1991), τα οποία και τα δύο δεν είχαν μεγάλη απήχηση. Το πολύ αναμενόμενο άλμπουμ του Black Tie White Noise (1993), το οποίο ο Bowie περιέγραψε ως δώρο γάμου στη νέα του σύζυγο, το supermodel Iman, δυσκολεύτηκε επίσης να αναγνωριστεί από το μουσικό κοινό.

Παραδόξως, η πιο δημοφιλής δημιουργία της Bowie εκείνης της περιόδου ήταν η Bowie Bonds, χρηματοοικονομικές εγγυήσεις που ο ίδιος ο καλλιτέχνης υποστήριξε με δικαιώματα από το έργο του πριν από το 1990. Ο Bowie εξέδωσε τα ομόλογα το 1997 και κέρδισε 55 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση. Τα δικαιώματα στον κατάλογό του του επιστράφηκαν όταν τα ομόλογα έληξαν το 2007.

Αργότερα χρόνια

Το 2004, ο Μπόουι βίωσε έναν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία όταν υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ ήταν στη σκηνή στη Γερμανία. Κατάφερε να ανακάμψει πλήρως και συνέχισε να δουλεύει με συγκροτήματα όπως οι Arcade Fire και με την ηθοποιό Scarlett Johansson στο άλμπουμ της Anywhere I Lay My Head (2008), μια συλλογή από διασκευές του Tom Waits.

Ο Bowie, ο οποίος εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1996, ήταν αποδέκτης του βραβείου Grammy Lifetime Achievement 2006. Διατήρησε ένα χαμηλό προφίλ για αρκετά χρόνια μέχρι την κυκλοφορία του άλμπουμ του 2013 The Next Day, το οποίο έφτασε στην κορυφή και στο νούμερο 2 στα charts του Billboard. Την επόμενη χρονιά, ο Bowie κυκλοφόρησε μια μεγαλύτερη συλλογή επιτυχιών, Nothing Has Changed, το οποίο παρουσίαζε το νέο τραγούδι "Sue (Or in a Season of Crime) Το 2015, συνεργάστηκε στο Lazarus, ένα ροκ μουσικό Off-Broadway με πρωταγωνιστή τον Michael C. Hall, ο οποίος επαναπροσδιόρισε τον χαρακτήρα του από το The Man Who Fell to Earth.

Ο Bowie κυκλοφόρησε το Blackstar, το τελευταίο του άλμπουμ, στις 8 Ιανουαρίου 2016, στα 69α γενέθλιά του. Ο κριτικός των New York Times, Jon Pareles, σημείωσε ότι ήταν «παράξενο, τολμηρό και τελικά δεξιοτεχνικό» άλμπουμ «με μια σκοτεινή διάθεση που αντλούσε έμπνευση από την πικρή συνειδητοποίηση της θνησιμότητας». Λίγες μέρες αργότερα, ο κόσμος θα μάθαινε ότι ο δίσκος είχε γίνει υπό δύσκολες συνθήκες.

Η είδηση του θανάτου του

Το μουσικό icon πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 2016, δύο ημέρες μετά τα 69α γενέθλιά του. Μια ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook έγραφε: «Ο David Bowie πέθανε ειρηνικά σήμερα περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του μετά από μια θαρραλέα μάχη 18 μηνών με τον καρκίνο».

cover photo: Sukita 

Διαβάστε επίσης

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η VASSIŁINA παρουσιάζει τον νέο της δίσκο, Femmeland – Δείτε το video για το "Thunder"

Διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Sade ανακοινώνει την επανακυκλοφορία ολόκληρης της δισκογραφίας

Με τους μισούς δίσκους να αναμένονται για μέσα στο καλοκαίρι

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός