Skip to main content

CELEBS

«Δεν μένεις παντρεμένη για 39 χρόνια λόγω σεξ ή ακόμα και λόγω αγάπης, αλλά επειδή ο σύντροφός σου σε σέβεται πραγματικά» Ολυμπία Δουκάκη

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός απεβίωσε πριν από έναν χρόνο σε ηλικία 89 ετών



Η Ολυμπία Δουκάκη  (Olympia Dukakis) γεννήθηκε στο Λόουελ, της Μασαχουσέτη, στις 20 Ιουνίου 1931) ήταν Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός, κόρη Ελλήνων μεταναστών. Ξεκίνησε την θεατρική της καριέρα στην Βοστόνη το 1958 και το 1963 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Ρόμπερτ Ρόσεν Λίλιθ. Κέρδισε το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου το 1987 για τη συμμετοχή της στην ταινία Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού (Moonstruck). Δίδαξε επίσης από το 1965 στο τμήμα New School of Arts του πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Tisch της Νέας Υόρκης. Προς τιμήν της δίνεται κάθε χρόνο υποτροφία με το όνομά της σε φοιτητή ή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου που σημείωσε ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις. Είναι ξαδέρφη του Μάικλ Δουκάκης, πολιτικού, υποψήφιου των Δημοκρατικών για την Προεδρία της Αμερικής το 1988.

Το 2020 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ολυμπία" του Χάρη Μαυρομιχάλη το οποίο καταγράφει πτυχές από τη ζωή και τη προσωπικότητα της Ολυμπίας Δουκάκη. Την ίδια χρονιά έλαβε το "Life Achievement Award" στα πλαίσια του 11ου Bridges International Film Festival, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Απεβίωσε στις 1 Μαΐου 2021, στο σπίτι της, στη Νέα Υόρκη, έπειτα από πολύμηνης διάρκειας προβλήματα υγείας, σε ηλικία 89 ετών.

https://www.instagram.com/p/B52gFhSjVhV/

Με αφορμή την είδηση του θανάτου της θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές της φράσεις:

 

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς μιλάμε με έναν τρόπο και ζούμε με άλλο. Υπάρχουν όμως μερικοί άνθρωποι που περπατούν πραγματικά, τα λόγια τους».

 

«Δεν μένεις παντρεμένη για 39 χρόνια λόγω σεξ ή ακόμα και λόγω αγάπης, αλλά επειδή ο σύντροφός σου είναι πραγματικός φίλος σου κι επειδή σε σέβεται».

 

«Οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε πραγματικά πρόθυμοι να μεγαλώσουμε, συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου. Προσπαθούμε να είμαστε ευτυχείς παραμένοντας στο status quo. Αλλά αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας για αυτό που νιώθουμε, δεν εξελισσόμαστε».

«Ο Θεός δεν είναι κάτι που σκέφτομαι αλλά κάτι που βιώνω ως ενέργεια, μια Παρουσία. Το βρίσκω ευκολότερο να προσεύχομαι σε μια γυναικεία Παρουσία ή σε ανδρογυνική Παρουσία».

 

«Οι υπόλοιποι προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να ζούμε στον κόσμο με πνευματικές αξίες. Συμπεριλαμβάνεται ο εαυτός μου. Έχουμε μάθει ορισμένες δεξιότητες, έχουμε μάθει να επικρατούμε κάπως, αλλά δεν τα καταφέραμε πάνω από το βουνό».

 

«Μερικές φορές νιώθω τα τέσσερις χιλιάδες χρόνια σιωπής των γυναικών, του φόβου των γυναικών που κάηκαν σε λάδι ή σκοτώθηκαν μπροστά από τις κόρες τους, είναι αποτυπωμένο βαθιά μέσα μου και άλλαξε το DNA μου».

https://www.instagram.com/p/COW__HugTNu/

«Συνεπώς, παίζω συνεχώς γυναίκες που έχουν υποστεί βλάβη και δεν έχουν επαφή, που αναζητούν χωρίς να γνωρίζουν ή χωρίς να διαθέτουν τις δεξιότητες για να μεταμορφώσουν τη ζωή τους. Αλλά τότε, αυτή είναι πραγματικά η μοίρα πολλών γυναικών σήμερα».

 

«Ιστορίες σχετικά με τα τρέχοντα δράματα στη ζωή μας καθώς μεγαλώνουμε, επειδή οι γυναίκες δυσκολεύονται να είναι ειλικρινείς για το τι συμβαίνει - για παράδειγμα, για την αυξημένη σεξουαλικότητά μας καθώς γερνάμε ή για τη ζωή σε μια κοινωνία που εκτιμά μόνο τη νεολαία».

 

«Μερικές φορές απογοητεύομαι αληθινά όταν άλλαξα ουσιαστικά και επηρεάζομαι από τα πράγματα που ισχυρίζονται ότι είναι τόσο σημαντικά για μένα».

 

«Μιλάω με γυναικείες ομάδες σε όλη τη χώρα και βλέπω γυναίκες να παλεύουν με αυτό. Ο φόβος μη δεν γίνουν αποδεκτές, να είναι διαφορετικές, να μην έχουν άντρα, όλα δυσκολεύουν μια γυναίκα να είναι ή να κάνει αυτό που πραγματικά πιστεύει ότι είναι σωστό γι' αυτήν».

Διαβάστε επίσης

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

Προτεινόμενα

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου