Skip to main content

BLOGS

«Η δουλειά μου είναι να αναδείξω στους ανθρώπους αυτό που δεν θα τολμούσαν να εκφράσουν οι ίδιοι» Karl Lagerfeld

Γεννήθηκε στις 10/9 του 1933 και άφησε ισχυρό αποτύπωμα στον χώρο της μόδας



Έντονη προσωπικότητα, χαρακτηριστικό στιλ και φυσιογνωμία, εξαιρετικό ταλέντο, άφησε το ισχυρό αποτύπωμά του στον χώρο της μόδας αφήνοντας ένα ανεκπλήρωτο κενό στο κομμάτι του σχεδίου. Ο Καρλ Ότο Λάγκερφελντ, που έγινε γνωστός ως Karl Lagerfeld, γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1933 και ήταν διάσημος Γερμανός σχεδιαστής μόδας και φωτογράφος.

Το 1952 μετακόμισε στο Παρίσι και μία πασαρέλα του Κριστιάν Ντιόρ στάθηκε η αφορμή για να ανακαλύψει το πάθος του για τη μόδα. Δύο χρόνια αργότερα, μαγνήτισε τον σχεδιαστή μόδας Πιέρ Μπαλμέν στον διαγωνισμό Secretariat International de la Laine και έγινε προσωπικός βοηθός του. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την διεύθυνση του οίκου Ζαν Πατού το 1959, ενώ ταυτόχρονα ακολούθησε μια ελεύθερη σταδιοδρομία. Έρχεται το 1964 και εντάσσεται στο γαλλικό οίκο Chloe, όπου παράγει έτοιμα ενδύματα και αξεσουάρ μέχρι το 1983. Τα κομμάτια του ήταν πολυτελή, άνετα, μποέμ, ρομαντικά, καταγράφοντας πιστά τον ριζοσπαστισμό της δεκαετίας του ’70.

Το 1965, εντάχθηκε στην Fendi, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τη γούνα. Μέχρι το τέλος του, δημιούργησε μόδα γεμάτη χιούμορ, στιλ και ειρωνεία. Το καλοκαίρι του 2015, ίδρυσε εκθέσεις «haute fourrure», με το ακρωνύμιο «FF», ακόμα δημοφιλείς σήμερα, έδωσε στη γούνα μια διάσταση διασκεδαστική. Μετά από αυτό η γούνα δεν απευθυνόταν μόνο στις κυρίες της υψηλής κοινωνίας, αλλά και στη γενιά της δεκαετίας του 1980 και 1990. Αναμφίβολα υπήρξε ο μεγαλύτερος πυλώνας του ιταλικού οίκου Fendi, μέχρι σήμερα.

https://www.youtube.com/watch?v=cYe2IzmnYzk

Το 1983 εντάσσεται στον οίκο της Chanel και ξεκινά να δημιουργεί. Ο Λάγκερφελντ είναι αυτός που σχεδίασε και το διάσημο λογότυπο του οίκου μόδας. Σταδιακά, από σχεδιαστής έφτασε στο τιμόνι της Chanel ως Καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι και τον θάνατο του. Στενή συνεργάτιδα του για 32 χρόνια παρέμεινε η Βιρτζινί Βιάρ, η οποία μετά τον θάνατο του ανέλαβε την θέση του.

Η περιουσία του Λάγκερφελντ υπολογίζεται στα 125 εκατ. δολάρια. Ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος καλλιτεχνικός διευθυντής στον κόσμο. Κατείχε επίσης αρκετά εστιατόρια, μια ομάδα μαζορέτων και το δικό του εμπορικό σήμα βότκας. Στις επιλογές των μοντέλων, ο Λάγκερφλεντ είχε προσωπική λίστα με τα αγαπημένα του μοντέλα που πίστευε ότι πρέσβευαν το στιλ της Chanel. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η Βανέσα Παραντί, η Κίρστεν Στιούαρτ και η Κάρα Ντελεβίν.

Ο Λάγκερφελντ, που δεν έκρυβε την ομοφυλοφιλία του, διατηρούσε πολυετή δεσμό με τον Ζακ ντε Μπασιέ, έως το θάνατό του τελευταίου, το 1989.

https://www.instagram.com/p/CTfHJ4HMeDv/

Η αγαπημένη του γάτα, Σουπέτ (Choupette) έχει πάνω από 100.000 ακολούθους στο instagram. Έχει προσωπική βοηθό για να την περιποιείται και να τη χαϊδεύει, φοράει κολάρα με διαμάντια εκατομμυρίων και παρευρίσκεται στις επιδείξεις μόδας της Chanel. Ο ίδιος είχε σχολιάσει ότι θα την παντρευόταν αν ήταν νόμιμο.

Ο Καρλ Λάγκερφελντ έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 2019 στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού, μετά από μία μακρά περίοδο ασθένειας. Δεν επιθυμούσε να ταφεί. Για το θέμα αυτό είχε δηλώσει παλιότερα: «Το θεωρώ φρικτό. Θέλω απλά να χαθώ όπως τα ζώα του παρθένου δάσους. Είναι φρικτό να κλείνουν τους ανθρώπους σε ένα φέρετρο με τα λείψανά τους». Προσωπική επιθυμία του Λάγκερφελντ ήταν να αποτεφρωθεί, πράγμα που έγινε σεβαστό. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ, ο Λάγκερφελντ είχε ζητήσει η τέφρα του να μοιραστεί. Έτσι, μέρος της τέφρας του τοποθετήθηκε μαζί με εκείνη της μητέρας του και ένα μέρος της με εκείνη του Ζακ ντε Μπασέ. Το υπόλοιπο της τέφρας του δόθηκε στην οικογένεια του Μπασέ, σε μια τεφροδόχο ειδικά σχεδιασμένη.

Το ζήτημα της διαθήκης και της αμύθητης περιουσίας του Λάγκερφελντ απασχόλησε πολύ τα ΜΜΕ μετά τον θάνατο του. Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 172 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται το υπερπολυτελές διαμέρισμα του στο Παρίσι, επαύλεις, πίνακες και έργα τέχνης. Στη διαθήκη του η περιουσία αυτή μοιράστηκε στην πολυαγαπημένη του γάτα και τον 11χρονο βαφτισιμιό του. Ωστόσο, το ζήτημα της διαθήκης παραμένει μυστικό της ομάδας του Λάγκερφελντ ενώ προκύπτουν πολλά νομικά ζητήματα μεταξύ γαλλικού και γερμανικού δικαίου σχετικά με το αν επιτρέπεται να θεωρείται νόμιμος κληρονόμος ένα κατοικίδιο ζώο.

https://www.instagram.com/p/CTfHS2VMdbm/

Mε αφορμή την επέτειο από τη γέννησή του θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

 

«Ποτέ δεν κοιτάζω το ρολόι μου όταν σχεδιάζω!»

 

«Το ασπρόμαυρο φαίνεται πάντα μοντέρνο, ό,τι και αν σημαίνει αυτή η λέξη».

 

«Γεννήθηκα με ένα μολύβι στο χέρι. Έχω κάνει πολλά σχέδια».

 

«Ήθελα να γίνω καλλιτέχνης κινουμένων σχεδίων, πορτρέτων και εικονογράφος. Αυτή ήταν η πρώτη μου ιδέα».

 

«Όλα έχουν αλλάξει και τίποτα δεν έχει αλλάξει περισσότερο από τον κόσμο της μόδας».

 https://www.instagram.com/p/CTfHFvGs6xK/

«Αυτό που αγαπώ καλύτερα στη ζωή είναι τα νέα ξεκινήματα».

 

«Η δουλειά μου είναι να αναδείξω στους ανθρώπους αυτό που δεν θα τολμούσαν να εκφράσουν οι ίδιοι».

 

«Θαυμάζω τους ανθρώπους που καταστρέφουν τον εαυτό τους».

 

«Υπάρχει κάτι βαρετό για τους ανθρώπους που πρέπει να πάνε σε ένα γραφείο για να δουλέψουν».

 

«Δεν μπορείτε να είστε δημιουργικοί με ανθρώπους γύρω σας».

https://www.instagram.com/p/CTHnQDwsDwB/ 

«Η ματαιοδοξία είναι το πιο υγιές πράγμα στη ζωή».

 

«Ξεκινήστε τη διατροφή σας σε μια περίοδο αισιοδοξίας και ευτυχίας»

 

«Μια μέρα όλα θα τελειώσουν και δεν με νοιάζει».

 

«Σιχαίνομαι το παρελθόν – ειδικά το δικό μου παρελθόν».

 

«Μου αρέσει να κάνω τα πράγματα γρήγορα γιατί βαριέμαι εύκολα».

 https://www.instagram.com/p/CTHnOECsE0W/

«Έχω τις μόνιμες μούσες μου κι έχω και μερικές της στιγμής».

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.