Skip to main content

CELEBS

Σοκ και θλίψη: Ο Andrew Fletcher των Depeche Mode πέθανε σε ηλικία 60 ετών

«Ο Fletch είχε μια αληθινή καρδιά από χρυσό»: το πρωτοποριακό βρετανικό ηλεκτρονικό συγκρότημα επιβεβαίωσε τον θάνατο του Fletcher με δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης



Ο Andrew Fletcher, keyboardist και ιδρυτικό μέλος της βρετανικής ηλεκτρονικής μπάντας Depeche Mode, πέθανε σε ηλικία 60 ετών. Μια δήλωση που δόθηκε από το συγκρότημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Είμαστε συγκλονισμένοι και γεμάτοι με συντριπτική θλίψη με τον πρόωρο θάνατο του αγαπημένου μας φίλου, μέλους της οικογένειας και τον συμπαίκτη του συγκροτήματος Andy 'Fletch' Fletcher."

Δημιουργήθηκε στο Basildon στα τέλη της δεκαετίας του 1970, το συγκρότημα είχε 17 άλμπουμ στο Top 10 στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνή επιτυχία με τραγούδια όπως τα Enjoy The Silence, Personal Jesus και Just Can’t Get Enough.

Το συγκρότημα συνέχισε λέγοντας στη δήλωσή του: «Ο Fletch είχε μια αληθινή χρυσή καρδιά και ήταν πάντα εκεί όταν χρειαζόσουν υποστήριξη, μια ζωηρή συζήτηση, ένα καλό γέλιο ή μια κρύα μπίρα. Οι καρδιές μας είναι με την οικογένειά του και σας ζητάμε να τους κρατήσετε στη σκέψη σας και να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ο Fletcher γεννήθηκε το 1961 στο Nottingham και μετακόμισε στο Basildon όπου σχημάτισε το συγκρότημα Composition Of Sound στα τέλη της δεκαετίας του 1970 μαζί με τον Martin Gore και τον Vince Clarke. Με τη στρατολόγηση του τραγουδιστή Dave Gahan άλλαξαν το όνομά τους σε Depeche Mode και το κουαρτέτο συνέχισε να απολαμβάνει μια διαδρομή με επιτυχίες στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Με την αποχώρηση του Clarke, ο οποίος δημιούργησε τους Yazoo και στη συνέχεια τους Erasure, ο Gore έγινε ο επικεφαλής τραγουδοποιός και, με την προσθήκη του Alan Wilder, ο ήχος του συγκροτήματος πήρε μια πιο σκοτεινή, πιο gothic τροπή. Είχαν τεράστια διεθνή επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Ο Fletcher αφήνει πίσω του μια σύζυγο, την Γκρέιν, με την οποία ήταν παντρεμένος για σχεδόν 30 χρόνια, και δύο παιδιά, τη Μέγκαν και τον Τζο.

https://www.instagram.com/p/CeCHym2K7OB/

Έπαιξε σε όλα τα στούντιο άλμπουμ των Depeche Mode, συμπεριλαμβανομένων των Songs Of Faith And Devotion το 1993 και Ultra το 1997, που και οι δύο έφτασαν στο Νο 1 στο τσαρτ άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χωρίς να είναι ο τραγουδιστής ή ο κύριος τραγουδοποιός, ο Fletcher συχνά θεωρούνταν τα τελευταία χρόνια από τους θαυμαστές ως η φιγούρα μάνατζερ μέσα στο συγκρότημα, φροντίζοντας την επιχειρηματική πλευρά ενός γκρουπ που πιστώθηκε με την πώληση περισσότερων από 100 εκατομμυρίων δίσκων παγκοσμίως. Το 2013 είπε σε έναν συνεντευκτή ότι ήταν «ο ψηλός στο παρασκήνιο, χωρίς τον οποίο αυτή η διεθνής εταιρεία που ονομάζεται Depeche Mode δεν θα λειτουργούσε ποτέ».

Στο ντοκιμαντέρ 101 του 1989 του σκηνοθέτη D A Pennebaker, το οποίο βασίστηκε γύρω στην 101η ημερομηνία της περιοδείας του συγκροτήματος Music For The Masses, ο Fletcher ήταν ακόμη πιο υποτιμητικός για τον ρόλο του, λέγοντας «Ο Μάρτιν είναι ο τραγουδοποιός, ο Άλαν ο καλός μουσικός, ο Ντέιβ ο τραγουδιστής και εγώ κάνω τα δικά μου».

 https://www.instagram.com/p/CeCc7BtPYjd/

Ο Wilder παραιτήθηκε το 1995, αφήνοντας το γκρουπ ως τριμελές. Το συγκρότημα εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2020.

Ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που απέτισαν φόρο τιμής ήταν ο Lol Tolhurst, ιδρυτικό μέλος των Cure, ο οποίος είπε: «Ήξερα τον Andy και τον θεωρούσα φίλο. Διασχίσαμε πολλά από τα ίδια μονοπάτια με τους νεότερους άνδρες. Η καρδιά μου είναι με την οικογένειά του, τους συμπαίκτες του συγκροτήματος και τους θαυμαστές του DM».

https://www.instagram.com/p/CeCZcirPUxq/

Η τραγουδίστρια του Yazoo, Alison Moyet, η οποία ηχογράφησε στην ίδια δισκογραφική με τους Depeche Mode, είπε ότι γνώριζε τον Fletcher από την παιδική του ηλικία: «Μόλις άκουσα τα νέα. Από τότε που ήμασταν 10. Ίδιο γειτονιά. Οι συμμαθητές να χαρακτηρίζουν τους συμμαθητές. Αυτός που κράτησε πίστη με όλη την παλιά συμμορία και αυτοί μαζί του. Δεν υπολόγιζε. Fletch. Δεν έχω λόγια."

Ο επίσημος λογαριασμός των Pet Shop Boys στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε: «Ο Fletch ήταν ένα ζεστό, φιλικό και αστείο άτομο που αγαπούσε την ηλεκτρονική μουσική και μπορούσε επίσης να δώσει λογικές συμβουλές για τη μουσική βιομηχανία».

Διαβάστε επίσης

CELEBS

Βασίλης Κικίλιας: Πάσχα στην αγκαλιά της Τζένης Μπαλατσινού και του γιου τους

Το τρυφερό ενσταντανέ που μοιράστηκε ο Υπουργός στο Instagram

CELEBS

Νικόλαος: Έτσι πέρασε το πρώτο του Πάσχα χωρίς την Τατιάνα Μπλάτνικ

Τα στιγμιότυπα που δημοσίευσε ο αδερφός του, Παύλος, από την Ανάσταση

CELEBS

Πάσχα 2024: Πού έκανε Ανάσταση η ελληνική showbiz;

Τα ελληνικά νησιά «ψήφισαν» και φέτος oi celebrities

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γευστικό ταξίδι στην Ιταλία με pasta Puttanesca

Ζυμαρικά που μυρίζουν Μεσόγειο Θάλασσα

CELEBS

Βασίλης Κικίλιας: Πάσχα στην αγκαλιά της Τζένης Μπαλατσινού και του γιου τους

Το τρυφερό ενσταντανέ που μοιράστηκε ο Υπουργός στο Instagram

ΣΧΕΣΕΙΣ

5 κλειδιά για να νιώθετε ικανοποιημένοι στη σχέση σας

Χρήσιμες συμβουλές για έναν ευτυχισμένο γάμο ή μια μακροχρόνια υγιή σχέση