Ήταν όλοι εκεί: H συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ηθοποιών στο Σύνταγμα

Μπισμπίκης, Αυγουστίδης, Χειλά - Φαμέλη και πολλοί άλλοι ήταν εκεί

allyou.news

Προειδοποιητική 48ωρη απεργία κάνουν από προχθές, Τετάρτη, τα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) ενώ χτες Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, με την πρώτη ρύθμιση «επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, υφιστάμενη διάταξη που αφορούσε σε εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Η ως άνω ρύθμιση κατέστη αναγκαία, προκειμένου να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι και στους ΟΤΑ, οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με ειδικό τρόπο, ως αναγνώριση της ιδιαίτερης φύσης της εργασίας τους» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη δεύτερη ρύθμιση, «εξαιρούνται ρητά από το πεδίο εφαρμογής του ΠΔ 85/2022, η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα. Με την ρύθμιση αυτή αποτυπώνεται και νομοθετικά αυτό το οποίο είχε εξ αρχής διασαφηνιστεί από την κυβέρνηση, ότι δηλαδή η απασχόληση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας καλλιτεχνών εξαιρείται από το ΠΔ 85/2022, εφόσον αφορά σε παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου. Επιπλέον εξαιρείται και ως προς τις προσλήψεις εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών κλάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο. Η ρύθμιση επιβεβαιώνει επίσης ότι η εφαρμογή του ΠΔ δεν συνεπάγεται την οποιαδήποτε μετατροπή υφιστάμενων θέσεων καλλιτεχνών βαθμίδας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε θέσεις βαθμίδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται για δύο ρυθμίσεις που «μπαίνει τέλος σε οποιαδήποτε αμφιβολία είχε δημιουργηθεί στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το εάν το ΠΔ 85/2022 επηρεάζει καθ" οιονδήποτε τρόπο την πρόσληψη, απασχόληση και αμοιβή καλλιτεχνών στο Δημόσιο, αλλά και ακαδημαϊκά τους ζητήματα. Επιπλέον διασφαλίζεται οριζόντια στο Δημόσιο η δίκαιη αμοιβή τους, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει και σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών».

Τα αιτήματα των ηθοποιών

Τα κύρια αιτήματα της κινητοποίησης είναι η απόσυρση ή η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, η ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενίσχυση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Αναλυτικότερα, τα αιτήματα των ηθοποιών είναι:

«Απόσυρση του ΠΔ 85/2022 και υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ
Ίδρυση Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών
Μέχρι την ίδρυσή του, οριστική λύση στο ζήτημα των διπλωμάτων μας από το 2003 έως τότε
Συλλογικές συμβάσεις στο ελεύθερο θέατρο, τον οπτικοακουστικό τομέα και τα ΔΗΠΕΘΕ
Γενναία αύξηση των επιχορηγήσεων του θεάτρου».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, έχουν ανακοινώσει ότι θα υποβάλλουν την παραίτησή τους εάν δεν υπάρξει τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος μέχρι της 8 Φεβρουαρίου.

Οι Έλληνες Ηθοποιοί που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους έδωσαν το παρών στη σημερινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα δείχνοντας αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω.

Μερικοί από τους καλλιτέχνες που βρέθηκαν εκεί είναι οι Ζέτα Δούκα, Τάνια Τρύπη, Βασίλης Μπισμπίκης, Κατερίνα Στικούδη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Βασίλης Μπισμπίκης

Βασίλης Μπισμπίκης

Τόνυ Δημητρίου

Τόνυ Δημητρίου

H σύζυγος του Ορφέα Αυγουστίδη, Γεωργία Κρασσά

Ορφέας Αυγουστίδης - Ντίνος Αυγουστίδης - Γεωργία Κρασσά

Ορφέας Αυγουστίδης - Ντίνος Αυγουστίδης - Γεωργία Κρασσά

Ορφέας Αυγουστίδης - Ντίνος Αυγουστίδης - Γεωργία Κρασσά

Μιχαήλ Ταμπακάκης

Μιχαήλ Ταμπακάκης

Νεφέλη Κουρή - Σάντυ Χατζηιωάννου

Άρτεμις Ματαφιά - Ζέτα Δούκα

Άρτεμις Ματαφιά - Ζέτα Δούκα

Πασχάλης Τσαρούχας

Πασχάλης Τσαρούχας

Όμηρος Πουλάκης

Όμηρος Πουλάκης

Αλμπέρτο Εσκενάζη

Αλμπέρτο Εσκενάζη

Ιωσήφ Πολυζωίδης

Ιωσήφ Πολυζωίδης

Χάρης Τζωρτζάκης

Χάρης Τζωρτζάκης

Λεωνίδας Κακούρης

Λεωνίδας Κακούρης

Αργύρης Πανταζάρας

Αργύρης Πανταζάρας

Σίσσυ Τουμάση

Σίσσυ Τουμάση

Χριστίνα Χειλά Φαμέλη

Χριστίνα Χειλά Φαμέλη
 

Πηγή

Οι φωτογραφίες και το κείμενο αναδημοσιεύονται κατόπιν σχετικής άδειας του μέσου. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares