Skip to main content

ΘΕΑΤΡΟ

25α Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023 από το «αθηνόραμα»

Στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών μια ξεχωριστή βραδιά, που ήταν αφιερωμένη στο θέατρο του μέλλοντος


Αγγελική Λάλου

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023 από το «αθηνόραμα» απονεμήθηκαν για 25η χρονιά την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια ξεχωριστή βραδιά, που ήταν αφιερωμένη στο θέατρο του μέλλοντος.

Ήταν όλοι εκεί. Ο κόσμος του θεάτρου και το θεατρόφιλο κοινό έδωσαν δυναμικά το «παρών» στη δική τους γιορτή-θεσμός, δίνοντας παλμό στην τελετή απονομής, με 1.200 καλλιτέχνες και προσωπικότητες να χειροκροτούν τους καλύτερους της θεατρικής σεζόν 2022-23, έτσι όπως τους ανέδειξε το έμπειρο και πάντα ανήσυχο κοινό του «αθηνοράματος».

Καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2022-2023 αναδείχθηκαν –σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του περιοδικού «αθηνόραμα» και του athinorama.gr– τα «Φώτα της πόλης», που απέσπασαν επίσης 1ο βραβείο σκηνοθεσίας για την Αμάλια Μπένετ, σκηνογραφίας για την Τίνα Τζόκα, μουσικής σύνθεσης για τον Θοδωρή Οικονόμου, ηχητικού σχεδιασμού για τον Κωνσταντίνο Μπώκο και το 2ο βραβείο φωτισμού για τη Χριστίνα Θανάσουλα. Δεύτερη καλύτερη παράσταση αναδείχθηκε η «Άνοδος του Αρτούρο Ούι» (απέσπασε και το 2ο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Άρη Μπινιάρη, το 1ο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Γιώργο Χρυσοστόμου, το 1ο βραβείο ενδυματολογίας και το 2ο δεύτερο βραβείο σκηνογραφίας για τον Πάρι Μέξη, το 2ο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη και το 1ο βραβείο φωτισμού για τη Στέλλα Κάλτσου). Για την τρίτη θέση, οι αναγνώστες του «αθηνοράματος» επέλεξαν το «Berlin Alexanderplatz», που τιμήθηκε και με τα 3α βραβεία σκηνοθεσίας για τον Στάθη Λιβαθινό, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας για την Ελένη Μανωλοπούλου και φωτισμού για τον Αλέκο Αναστασίου. Με βραβείο ανδρικής ερμηνείας τιμήθηκαν ο Γρηγόρης Βαλτινός (2ο βραβείο) για την παράσταση «Da» και ο Άκης Σακελλαρίου (3ο βραβείο) για την παράσταση ο «Κύκλος των χαμένων ποιητών», η οποία απέσπασε επίσης το 3ο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τη Μαρίζα Ρίζου. Με το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας τιμήθηκε η Ελένη Ράντου για την παράσταση «Το πάρτι της ζωής μου», ενώ στην Κατερίνα Διδασκάλου απονεμήθηκε το 2ο βραβείο γυναικείας ερμηνείας για «Το χελιδόνι» και στην Κάτια Δανδουλάκη το 3ο βραβείο για την παράσταση «Διάλεξε το θάνατό σου αγάπη μου».

Πώς θα είναι το θέατρο στο μέλλον; Θα παρακολουθήσουμε θεατρικά έργα που δεν θα έχει γράψει ανθρώπινο χέρι; Θα ζήσουμε να δούμε το «βραβείο ερμηνείας να πηγαίνει στο X12amletoid56/bty8»; Τι θα ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο το 2054; Αυτά και άλλα φουτουριστικά αλλά και απολύτως επίκαιρα ερωτήματα τέθηκαν στην ευφάνταστη τελετή απονομής που ήταν αφιερωμένη στο μέλλον του θεάτρου και την παρουσίασε με κέφι ο Μάνος Καρατζογιάννης με τη συνδρομή του video artist Γκόραν Γκάκιτς και του συνθέτη Τηλέμαχου Μούσα, επί σκηνής με το αιθερόφωνο του, ο οποίος έγραψε εννέα ξεχωριστά μουσικά κομμάτια ειδικά για τη φετινή απονομή.

Τα βραβεία ενδυματολογίας απέσπασαν οι Πάρις Μέξης  (1ο Βραβείο:

Στη σκηνή ανέβηκαν αγαπημένοι, κορυφαίοι δημιουργοί από κάθε τομέα του θεάτρου, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Ελένη Σκότη, η Μαρία Πρωτόπαππα, η Ελένη Μανωλοπούλου, ο Πάρις Μέξης, ο Θοδωρής Οικονόμου, ο Αλέκος Αναστασίου, ο Στέλιος Γιαννουλάκης, καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, που αποκάλυψαν, άλλοι με χιούμορ και άλλοι με σκεπτικισμό, πώς οραματίζονται ή πώς προβλέπουν ότι θα είναι το θέατρο σε μερικές δεκαετίες από τώρα και απένειμαν βραβεία. Ξεχωριστές στιγμές, η συμμετοχή του μεγάλου σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ουίλσον μέσω βίντεο αλλά και το συγκινητικό flashback στην πρώτη τελετή απονομής του θεσμού το 1999, όταν ο Λευτέρης Βογιατζής παρέλαβε το βραβείο καλύτερης παράστασης για τη «Νύχτα της Κουκουβάγιας».

Το κοινό του «αθηνοράματος» έδωσε και φυσικά το «παρών» στην 25η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού μέσω 500 τυχερών αναγνωστριών και αναγνωστών που συμμετείχαν με την ψήφο τους στο θεσμό, κληρώθηκαν να απολαύσουν τη βραδιά από κοντά και συνάντησαν τους αγαπημένους τους πρωταγωνιστές στο κοκτέιλ πάρτι που ακολούθησε.

Η τελετή απονομής των 25ων Θεατρικών Βραβείων Κοινού διεξήχθη με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, που εκπροσωπήθηκε από τον Χάρη Ρώμα, εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο και πρώην αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος έκανε την απονομή των βραβείων σκηνογραφίας. Στη σκηνή ανέβηκαν επίσης για να παραδώσουν βραβεία στους φετινούς νικητές η Ελένη Χριστοπούλου, τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, η Χριστίνα Κληρίδου Head of Marketing της more.com και η διευθύντρια του «αθηνοράματος», Δέσποινα Ζευκιλή.

Με την υποστήριξη και την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης

Χορηγοί Τελετής Απονομής Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2023: ΔΕΗ, More.Com

Υποστηρικτής: μ. artisan water

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2023

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

1ο Βραβείο: «Τα φώτα της πόλης»

2ο Βραβείο: «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι»

3ο Βραβείο: «Berlin Alexanderplatz»

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

1ο Βραβείο: Αμάλια Μπένετ («Τα φώτα της πόλης»)

2ο Βραβείο: Άρης Μπινιάρης («Η άνοδος του Αρτούρο Ούι»)

3ο Βραβείο: Στάθης Λιβαθινός («Berlin Alexanderplatz»)

ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

1ο Βραβείο: Γιώργος Χρυσοστόμου («Η άνοδος του Αρτούρο Ούι»)

2ο Βραβείο: Γρηγόρης Βαλτινός («Da»)

3ο Βραβείο: Άκης Σακελλαρίου («Ο κύκλος των χαμένων ποιητών»)

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

1ο Βραβείο: Ελένη Ράντου («Το πάρτι της ζωής»)

2ο Βραβείο: Κατερίνα Διδασκάλου («Το χελιδόνι»)

3ο Βραβείο: Κάτια Δανδουλάκη («Διάλεξε το θάνατό σου αγάπη μου»)

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

1ο Βραβείο: Πάρις Μέξης («Η άνοδος του Αρτούρο Ούι»)

2ο Βραβείο: Ηλένια Δουλαδίρη («Ο μισάνθρωπος»)

3ο Βραβείο: Ελένη Μανωλοπούλου («Berlin Alexanderplatz»)

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

1ο Βραβείο: Τίνα Τζόκα («Τα φώτα της πόλης»)

2ο Βραβείο: Πάρις Μέξης («Η άνοδος του Αρτούρο Ούι»)

3ο Βραβείο: Ελένη Μανωλοπούλου («Berlin Alexanderplatz»)

ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ

1ο Βραβείο: Θοδωρής Οικονόμου («Τα φώτα της πόλης»)

2ο Βραβείο: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης («Η άνοδος του Αρτούρο Ούι»)

3ο Βραβείο: Μαρίζα Ρίζου («Ο κύκλος των χαμένων ποιητών»)

ΦΩΤΙΣΜΟΥ

1ο Βραβείο: Στέλλα Κάλτσου («Η άνοδος του Αρτούρο Ούι»)

2ο Βραβείο: Χριστίνα Θανάσουλα («Τα φώτα της πόλης»)

3ο Βραβείο: Αλέκος Αναστασίου («Berlin Alexanderplatz»)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΗΧΟΥ

1ο Βραβείο: Κωνσταντίνος Μπώκος («Τα φώτα της πόλης»)

Λεζάντες φωτό:

Cover photo: Η Ελένη Χριστοπούλου, τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, απένειμε τα βραβεία φωτισμού. Μαζί της ο master of ceremony Μάνος Καρατζογιάννης

1. Τα βραβεία ενδυματολογίας απέσπασαν οι Πάρις Μέξης (1ο Βραβείο:"Η άνοδος του Αρτούρο Ούι"), Ηλένια Δουλαδίρη (2ο Βραβείο: "Ο μισάνθρωπος") και Ελένη Μανωλοπούλου (3ο Βραβείο:"Berlin Alexanderplatz"). Την απονομή έκανε η Χριστίνα Κληρίδου, Head of Marketing της more.com

2. Τα βραβεία γυναικείου ρόλου κέρδισαν οι Κατερίνα Διδασκάλου (2ο Βραβείο: "Το χελιδόνι"), Κάτια Δανδουλάκη (3ο Βραβείο: "Διάλεξε το θάνατό σου αγάπη μου") και Ελένη Ράντου (1ο Βραβείο: "Το πάρτι της ζωής"). Τα βραβεία απένειμε ο Γρηγόρης Βαλτινός. Μαζί τους η Μαρία Πρωτόπαππα που μίλησε για το μέλλον της ερμηνείας και ο master of ceremony Μάνος Καρατζογιάννης. 

 3. Τα βραβεία σκηνοθεσίας απέσπασαν οι Άρης Μπινιάρης (2ο Βραβείο: "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι"), Αμάλια Μπένετ (1ο Βραβείο: "Τα φώτα της πόλης"), Στάθης Λιβαθινός (3ο Βραβείο: "Berlin Alexanderplatz"). Την απονομή έκανε η σκηνοθέτης Ελένη Σκότη.

4. Τα βραβεία καλύτερης παράστασης παρέλαβαν οι Άρης Μπινιάρης (2ο Βραβείο: "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι"), Γιάννης Μόσχος (1ο Βραβείο: "Τα φώτα της πόλης") και Γιώργος Λυκιαρδόπουλος (3ο Βραβείο: "Berlin Alexanderplatz"). Την απονομή έκανε η διευθύντρια του Αθηνόραματος Δέσποινα Ζευκιλή. Μαζί τους ο master of ceremony Μάνος Καρατζογιάννης.

Διαβάστε επίσης

ΘΕΑΤΡΟ

Παρουσίαση της πολύ σημαντικής έκδοσης του α΄ τόμου των θεατρικών έργων του Μποστ

Οι εκδόσεις Μοβ σκίουρος σας περιμένουν 16/11, 20.00, στη σκηνή του θέατρου Στοά

ΘΕΑΤΡΟ

Ο Νίκος Κουρής διαβάζει την «Ιογενή Πνευμονία» του Ζήσιμου Λορεντζάτου

Κυριακή 29 Οκτωβρίου, 16:00, ΦΑΡΟΣ ΚΠΙΣΝ, Σκηνοθετική Επιμέλεια: Μάριο Μπανούσι

ΘΕΑΤΡΟ

Romáland – Mια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν

Θέατρο στη Στέγη: Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης, 2 – 26 Νοεμβρίου 2023 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή 20:30

Προτεινόμενα

VIRAL

Middle finger moment: Παρουσιάστρια του BBC κάνει κωλοδάχτυλο on air και γίνεται το ξεκαρδιστικό viral του Δεκεμβρίου

Χωρίς να έχει καταλάβει ότι βρίσκεται on air, η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του δικτύου έκανε μια απρεπή κίνηση που σκόρπισε όμως γέλιο. 

BEAUTY TIPS

Tips για να μεταμορφώσεις την επιδερμίδα του προσώπου σου δύο σχεδόν εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα

Τι να κάνεις για να δεις το δέρμα σου να λάμπει τις γιορτές.

BEAUTY TIPS

SOS: Πονάνε τα μαλλιά σου; Να γιατί!

Μάθε τι απειλεί την ευεξία από το τριχωτό σου και άσε το κεφάλι σου ήσυχο!