Skip to main content

ΘΕΑΤΡΟ

«Προσπαθώ όσο μπορώ, με την ίδια εφηβική αγνότητα, ν’ αντιμετωπίζω τους ρόλους μου» Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Θλίψη για την είδηση του θανάτου ενός πολύ σπουδαίου ηθοποιού



Χαρισματικός, ξεχωριστός, πολυτάλαντος, πολυβραβευμένος, με ένα ευρύ ρεπερτόριο ρόλων, αγαπημένος στο κοινό, τόσο το θεατρόφιλο όσο και αυτών που αγάπησαν τον ελληνικό κινηματογράφο, από τις κλασικές ασπρόμαυρες επιτυχίες, μέχρι τον σύγχρονο.

Στο λήμμα που είναι αφιερωμένο στο πρόσωπό του στη ελληνική Wikipedia διαβάζουμε: Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 1938 - 16 Δεκεμβρίου 2023) ήταν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1938 στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Στο θέατρο είχε εμφανιστεί σε παραστάσεις όπως Έγκλημα και Τιμωρία, Ο θάνατος του εμποράκου, Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν και Το τίμημα. Στον κινηματογράφο έπαιξε σε ταινίες όπως Ξύπνα Βασίλη, Η ωραία του κουρέα, Ένας ιππότης για τη Βασούλα και Το βλέμμα του Οδυσσέα. Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε τη δεκαετία του '70 στην τηλεοπτική σειρά Εκείνος κι εκείνος.

Είχε κερδίσει το Α' Βραβείο Ανδρικού ρόλου Καρόλου Κουν και το βραβείο «Αιμίλιος Βεάκης». Επίσης, είχε διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων (1974-1986) και αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.

Ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Αθηνά Μιχαλακοπούλου, και μαζί της είχε αποκτήσει δύο κόρες, την Ιωάννα, που είναι σκηνοθέτρια, και την Ελένη, που είναι ζωγράφος. Είχε δηλώσει πως ήταν αριστερός, αλλά δεν ανήκε σε κάποιο κόμμα.

Απεβίωσε στις 16 Δεκεμβρίου 2023 σε ηλικία 85 ετών.

Θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις, μέσα από συνεντεύξεις του:

«Κρατάω από τον Κουν όλο το θεατρικό μου αλφαβητάρι. Τη μανία του, τη συνέπεια του. Είχα την τύχη να πέσω σε τέτοιο μεγαθήριο για δάσκαλο».

««Έχω παίξει όλο τον Αριστοφάνη, όλο το παγκόσμιο ρεπερτόριο, δεν μου έχει μείνει τίποτα, εξήντα χρόνια τώρα, δεν έχω αφήσει τίποτα».

«Με κυνήγησαν οι επιλογές, ποτέ δεν τις κυνήγησα».

«Ο Κουν ήξερε να χτίζει ρόλους, παραστάσεις,  και ηθοποιούς. Ήταν ένας μάστορας του θεάτρου. Δεν ήταν εύκολο να βρεις μια αντίστοιχη προσωπικότητα, ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση».

«Η σύζυγός μου εγκατέλειψε την καριέρα της. Έπαιζε με τον Αλεξανδράκη στο “Έγκλημα και Τιμωρία”. Ήταν μια θυσία, θα την πω εγώ, γιατί τέτοια ήταν, για να προχωρήσω εγώ και να ασχοληθεί εκείνη με τα παιδιά. Κακώς γιατί έπρεπε να κοιτάξει και εκείνη και την δική της πορεία. Αλλά προτίμησε την οικογένεια και τα παιδιά».

«Δεν έπαιζα το παιχνίδι του πατέρα, με τον χάρακα και την αυστηρότητα. Με συζήτηση και συνεννόηση και στα πιο απλά πράγματα. Ήμουν δίπλα τους, νομίζω ότι η σχέση με της κόρες μου είναι πολύ καλή».

«Η σχέση με τη γυναίκα μου είναι ό,τι καλύτερο έχω στη ζωή μου».

Διαβάστε επίσης

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο-χορός στη Στέγη: Lapis lazuli Ευριπίδης Λασκαρίδης // Οsmosis

4 έως 21 Απριλίου 2024 -Κεντρική Σκηνή І Τετάρτη-Κυριακή І 20:30

ΘΕΑΤΡΟ

Ο Καύσωνας του Γιάννη Παναγόπουλου κάνει πρεμιέρα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

30 Μαρτίου – 21 Απριλίου 2024 | Μικρή Σκηνή | Παρασκευή – Κυριακή | 21:00 | Παρασκευή 5 &  Σάββατο 6 Απριλίου  | 18:00

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Παρασκευής 3 Μαΐου

Ο καλύτερος οδηγός που είχατε ποτέ θα είναι για σήμερα η διαίσθησή σας

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το Πάσχα γίνε o Jackson Pollock των αυγών!

Με πολλή φαντασία και χειροτεχνίες

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του