Skip to main content

SUMMER IN THE CITY

5 summer camps που θα λατρέψουν τα παιδιά!

Οάσεις δημιουργίας στο κλεινόν άστυ.



Έχει ήδη περάσει το πρώτο αμήχανο/νευρικό/μεταβατικό στάδιο που ζούμε όλοι οι γονείς όταν κλείνουν τα σχολεία. Τότε που ισορροπούμε, όχι με χάρη ακροβάτη έχω να ομολογήσω, πάνω στο σχοινί του καλοκαιριού, αυτού που μπήκε και εκείνου που δεν ήρθε ακόμα. 

Είμαστε ακόμα στην πόλη (ζέστη), οι γονείς δουλεύουμε (νεύρα), τα παιδιά βαριούνται (κι άλλα νεύρα), και η άδεια αργεί ακόμα... 
Και εάν υπάρχει γιαγιά και παππούς στο χωριό, η βαλιτσούλα ετοιμάζεται και τα παιδιά φεύγουν. Εάν όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα; (αχ, υπέροχη ελληνική οικογένεια!).
Από την άλλη, πόσες φορές θα πάρεις μαζί σου το παιδί στη δουλειά; Επιτρέπεται; Τι θα κάνει εκεί; Ουφ!

Μια λύση στο πρόβλημα «Μαμά, βαριέμαι σου λέω!» είναι τα καλοκαιρινά camps που γίνονται στην πόλη, εκεί όπου τα παιδιά θα γνωρίσουν νέους φίλους, θα περάσουν δημιουργικά τις ώρες τους (και όχι πάνω από ένα τάμπλετ ή σπίνερ), θα μάθουν πράγματα που δεν μαθαίνονται ενδεχομένως στο σχολείο, και... εσύ θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι περνάνε καλά. 

Ποια μπορεί να είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις; (για να μην τα παρουσιάζουμε όλα ιδανικά)
- Πρώτο και κύριο, το οικονομικό. Δεν περνάμε και εύκολα οι οικογένειες, κι ας μην μιλήσουμε για την Εφορία. Αν και στις 5 περιπτώσεις που σου προτείνω, τα έξοδα για μία βδομάδα αξίζουν και παραπάνω. 

- Μετά είναι και η μετακίνηση. Αν το camp δεν καλύπτει το θέμα αυτό, κάποιος πρέπει να πηγαίνει το παιδί το πρωί εκεί και να το φέρνει το μεσημέρι σπίτι. Είναι, δηλαδή, και θέμα εγγύτητας και χρόνου. 

Νομίζω ότι αυτά τα δύο είναι τα καίρια θέματα, τα οποία αν καταφέρεις να λύσεις, θα χαρίσεις στο παιδί σου μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής του! Μια εμπειρία που θα θυμάται για πάντα.

Αυτές είναι οι 5 προτάσεις μας για τα καλύτερα summer camps- κι αν χάσατε την πρώτη περίοδο, κανένα πρόβλημα, ακολουθούν και άλλες:     

1. «Oι Θεοί μίλησαν!» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Κυκλαδικό Μουσείο αγαπά και σέβεται τα παιδιά, τη δίψα τους για γνώση και το εύρος των δυνατοτήτων τους, και αυτό μας το αποδεικνύει μέσα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. 
Για το καλοκαίρι, έχει οργανώσει πενθήμερα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (26/06-30/07, 03-07/07, 10-14/07, 17-21/07, 24-28/07) με διαδραστικές ξεναγήσεις, προβολές, αφηγήσεις, ζωγραφική, χειροτεχνία, κατασκευές, ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες, σε μία εβδομάδα στο Μουσείο γεμάτη παιχνίδι, χαρά και δημιουργία.

Στo φετινό Summer Camp τα παιδιά γνωρίζουν τους αρχαίους θεούς κι αναζητούν τα σημάδια τους μέσα από την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη τέχνη: εξερευνούν τις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου καθώς και την έκθεση «ΘΕΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Cy Twombly και Eλληνική Aρχαιότητα».

Ημέρα 1: Κυκλαδικός Πολιτισμός
Τι υπήρχε πριν από τους θεούς του Ολύμπου; Ζωντανεύουμε με τη φαντασία μας αφηρημένα σχήματα, τους δίνουμε τη μορφή της πανάρχαιας Μητέρας Θεάς, της προσφέρουμε δώρα και συμμετέχουμε σε μία γιορτή προς τιμήν της! (ζωγραφική, κολλάζ)

Ημέρα 2: Το αγγείο Francois
Ανακαλύπτουμε τους μύθους που κοσμούν το αρχαίο αγγείο Francois και τους αφηγούμαστε. Στη συνέχεια, γινόμαστε σύγχρονοι αγγειογράφοι και εικονογραφούμε μία ιστορία με πρωταγωνιστές εμάς! (αφήγηση μύθων, ομαδική κατασκευή)

Ημέρα 3: Αρχαία Ελληνική Τέχνη & Cy Twombly
Οι θεές του Ολύμπου: αναζητούμε τα θεϊκά σημάδια στις μόνιμες συλλογές και στα έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη Cy Twombly, εμπνεόμαστε από τα σύγχρονα σχέδια και από τα αρχαία γλυπτά και κατασκευάζουμε από πηλό μια από τις θεές του Ολύμπου. (ζωγραφική, πηλός)

Ημέρα 4: Αρχαία Ελληνική Τέχνη & Cy Twombly
Οι θεοί της μουσικής: ακολουθούμε τους χρησμούς των θεών και τις μουσικές τους στους χώρους του Μουσείου. Στη συνέχεια, φτιάχνουμε ιστορίες με ήχους και χρώματα για να φτάσουν στ’αυτιά τους. (κατασκευή, αφήγηση-δραματοποίηση)

Ημέρα 5: Αρχαία Ελληνική Τέχνη & Cy Twombly
Οι θεοί του γλεντιού: αναζητούμε τα ίχνη τους μέσα στο Μουσείο, μαθαίνουμε για τα χαρακτηριστικά τους, τις περιπέτειες και τις παραξενιές τους και τους προσκαλούμε σε ένα συμπόσιο. (δραματοποίηση, ζωγραφική, κολλάζ)

Την τελευταία ημέρα τα παιδιά θα «ξεναγήσουν» τους γονείς τους σε μία έκθεση με τα έργα που θα δημιουργήσουν κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας. Τα έργα θα τα πάρουν μαζί τους φεύγοντας από το Μουσείο.

Πληροφορίες:
Κύκλοι συναντήσεων: 26/06-30/07, 03-07/07, 10-14/07, 17-21/07, 24-28/07
Δευτέρα- Παρασκευή 10.00-13.00 (με διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα)
Ηλικίες: 5-9 ετών
Συμμετοχή: 80€, 65€ αδέρφια στο ίδιο εργαστήριο
Υπεύθυνες εργαστηρίων: Κατερίνα Σταμίδη, Ιωάννα Ζαχαροπούλου
Πληροφορίες-Κρατήσεις θέσεων: 2107294220

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι,

www.cycladic.gr

2. Summer Camp στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

camp_allyou_small.jpg

 

Ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το εργαστήριο παραστατικών τεχνών Artfygio, με δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, πολύ παιχνίδι και ακόμα περισσότερο κέφι περιμένει τα παιδιά 6-12 ετών, έως τις 14 Ιουλίου 2017, στο Summer Camp στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.  

Για τέσσερις εβδομάδες, η Τεχνόπολη και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με το εργαστήριο παραστατικών τεχνών Artfygio, διοργανώνουν το πιο πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του καλοκαιριού, με παιχνίδια απ’ όλο τον κόσμο, εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, video animation, ζωγραφική, χορό και όχι μόνο.

Το Summer Camp περιλαμβάνει τέσσερις περιόδους, με διαφορετικές θεματικές ανά εβδομάδα (σ.σ. η πρώτη έληξε, και δεν αναφέρεται εδώ):

•    Την 2η εβδομάδα (26-30 Ιουνίου), με θέμα «Τέχνες και μικροί καλλιτέχνες», τα παιδιά πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά, μυούνται στα μυστικά της κινούμενης εικόνας και φτιάχνουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους animation. Παράλληλα, ασχολούνται με τις τέχνες και άλλους τρόπους προσωπικής έκφρασης: τη ζωγραφική, τη γλυπτική, ακόμα και τη μαγειρική.
•    Την 3η εβδομάδα (3-7 Ιουλίου), με θέμα «Ρομπότ και πειράματα», παίζουμε με τις επιστήμες και τις νέες τεχνολογίες. Συναρμόλογούμε και προγραμματίζουμε ρομποτάκια σε εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, ενώ γνωρίζουμε λίγο καλύτερα τις φυσικές επιστήμες και τις νέες τεχνολογίες.
•    Την 4η εβδομάδα (10-14 Ιουλίου), με θέμα «Σώμα και κίνηση», μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, πολύ χορό και γυμναστική ανακαλύπτουμε το σώμα μας, μαθαίνουμε να τρώμε σωστά και να ζούμε καλύτερα.

Πληροφορίες:
- Summer Camp στην Τεχνόπολη 19 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου 2017

- Για παιδιά από 6 έως 12 ετών

- Κόστος/εβδομάδα: 120€, *Ρωτήστε για τα πακέτα εκπτώσεων στα αδέρφια ή στην περίπτωση που επιλέξετε περισσότερες από μία εβδομάδες. 

- Παρέχεται καθημερινά δεκατιανό και μεσημεριανό γεύμα εγκεκριμένο από παιδίατρο.

- Κρατήσεις & Πληροφορίες: 2130109325, 2130109300 (Δευτέρα-Παρασκευή, 11.00-16.00)

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 
www.technopolis-athens.com


3. "Καλοκαίρι στην πόλη" στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

EllinikosKosmos_mesa.jpg

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έχει συνδέσει το όνομά του με το καλοκαίρι στην πόλη καθώς συνεχίζει για 18η συνεχή χρονιά το αγαπητό στα παιδιά πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη». 

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ, υπόσχεται και αυτή τη χρονιά να προσφέρει στους μικρούς του φίλους 5-12 ετών ένα ξεχωριστό πρόγραμμα γνώσης και ψυχαγωγίας, σχεδιασμένο από το τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών του IME. 

Για δέκα ολόκληρες ημέρες τα παιδιά συμμετέχουν σε μία «εναλλακτική» κατασκήνωση, στους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου». Από νωρίς το πρωί, έως το απόγευμα οι μικροί κατασκηνωτές συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια που συνθέτουν ένα πολυθεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 

Τα παιδιά προγευματίζουν και γευματίζουν και έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις εκθέσεις, τις προβολές στη «Θόλο» Εικονικής Πραγματικότητας και τις δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου», ανάλογα με την ηλικία τους.

Το «Καλοκαίρι στην πόλη» για το 2017 υλοποιείται σε 4 δεκαήμερα με μία πολύ ενδιαφέρουσα θεματική.
Α΄ δεκαήμερο: 19-30/6/2017
Β΄ δεκαήμερο: 3-14/7/2017
Γ΄ δεκαήμερο: 17-28/7/2017
Δ΄ δεκαήμερο: 28/8-8/9/2017

Η φετινή θεματική των δεκαημέρων έχει τον τίτλο: «Τρύπες, το φαινόμενο!»
Στον «Ελληνικό Κόσμο», παρατηρείται, εδώ και μέρες, ένα αλλόκοτο φαινόμενο! Παντού γύρω μας, εμφανίζονται «τρύπες». Τρύπες μικρές, τρύπες μεγάλες, τρύπες φανταστικές κι εξωπραγματικές. Τρύπες που κρύβουν όμορφες κι ενδιαφέρουσες ιστορίες, τρύπες που σε ταξιδεύουν στο χρόνο, αλλά και σε μέρη μοναδικά, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, της επιστήμης και της ιστορίας, φυσιοδίφες, ποιητές, μηχανικοί και αρχιτέκτονες συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις τους και την έμπνευσή τους για να μας βοηθήσουν να «ξετρυπώσουμε» τη λύση του μυστηρίου!
Τι θα μπορούσε άραγε να μας εκμυστηρευτεί ο Παύλος Κουντουριώτης για τις «τρύπες» του θρυλικού Αβέρωφ; Σε τι χρησιμεύουν οι «τρύπες» της Αγίας Σοφίας για τον Ιουστινιανό και ποιος είναι ο ζωγράφος που «τρυπούσε» τους πίνακές του μόλις τους ολοκλήρωνε;
Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, επιστρατεύστε κέφι, φαντασία και ζωντάνια και ποιος ξέρει; Ίσως τελικά, είστε εσείς, που θα καταφέρετε να βγάλετε το φίδι από την τρύπα!


Πληροφορίες – κρατήσεις:
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, 177 78, Ταύρος
T.: 212 254 0000
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.hellenic-cosmos.gr
http://summer.hellenic-cosmos.gr/

4. Δράσεις και εργαστήρια στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στις πολυάριθμες δράσεις που οργανώνονται στους χώρους της.

Τα εργαστήρια αποσκοπούν, μέσα από τη δημιουργική επαφή και την εξοικείωση με την καλλιτεχνική διαδικασία, να ενεργοποιήσουν τη φαντασία των παιδιών και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους.

Οι μορφές τέχνης που παρουσιάζονται στο χώρο, όπως επίσης τα θέματα που οι παραστάσεις και τα έργα τέχνης μοιράζονται, μπορούν να αποτελέσουν πεδία ενδιαφέροντος για τους εφήβους.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών έχει προγραμματίσει για φέτος το καλοκαίρι εργαστήρια για παιδιά και για νέους με διάφορα ενδιαφέροντα θέματα και στόχο τη δημιουργική απασχόλησή τους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 
1. Καλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά 5-7 ετών, από τις 17 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, 10:00-14:00,
2. Καλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά 8-12 ετών, από τις 17 έως τις 28 Ιουνίου, 10:00-14:00 
3. «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», καλοκαιρινό εργαστήριο για παιδιά 8-12 ετών, από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου, 17:00-19:00 και
4. Καλοκαιρινά εργαστήρια για εφήβους 13-16 ετών, από τις 1 έως τις 12 Ιουλίου, 10:00-14:00.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα 117 45
Τηλέφωνο: 21 0900 5800
http://www.sgt.gr/gre/

5. Ιστορίες με τη Σάσα Βούλγαρη στον χώρο δημιουργικής απασχόλησης EQI

sassa_camp_small.jpg
Η αγαπημένη αφηγήτρια, μοναδική στο είδος της, Σάσα Βούλγαρη συνεργάζεται φέτος με το EQI, έναν χώρο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, σε ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα με πολλά παραμύθια.
Η Σάσα υπόσχεται στα παιδιά ότι "θα γνωριστούμε με τον άγριο και γοητευτικό κόσμο των Ξωτικών, των Κυκλώπων και των Γιγάντων, του πολυμήχανου Οδυσσέα, αλλά θα μάθουμε και για τα Τέρατα των Μύθων για να μη φοβόμαστε τίποτα!".

Η καλοκαιρινή απόδραση EQI SUMMER CAMP  έχει ξεκινήσει από τις 19/6/17, χωρίζεται σε 10 πενθήμερους κύκλους και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5,5 ετών και άνω.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
•    ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
•    ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ
•    ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ
•    ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ 
•    ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ –ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ 
•    ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ - INTERNET
•    ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να αναπτύξουν διερευνητικές νοητικές ικανότητες σ' ένα περιβάλλον ελεύθερης έκφρασης. Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, σ'ένα ήρεμο, χαρούμενο και δροσερό χώρο, τα παιδιά θα ταξιδέψουν στο θαυμαστό κόσμο της συναισθηματικής και καλλιτεχνικής έκφρασης με την εμψύχωση μιας ειδικά εκπαιδευμένης ομάδας.

Επιπλέον έχουν προβλεφθεί και διαλείμματα για κολατσιό και γεύμα.

Ημερήσιο πρόγραμμα

08:00 - 09:00    Προσέλευση - Καλωσόρισμα
Παιχνίδια διαδραστικά
09:00 - 10:30    Εικαστικά - Ζωγραφική
10:30 - 11:00    Κολατσιό * - Ομαδικό εκπαιδευτικό παιχνίδι
11:00 - 12:00    Μουσικοκινητικά παιχνίδια
12:00 - 13:00    Συναισθηματικές αξίες - Αφήγηση παραμυθιών
13:00 - 14:00    Εφαρμογές Η/Υ
14:00 - 14:30    Γεύμα* - φιλαναγνωσία
14:30 - 16:00    Δημιουργική απασχόληση - Κατασκευές - Χειροτεχνίες
16:00 - 16:15    Αναχώρηση - φύλαξη

* Όλα τα γεύματα (κολατσιό, μεσημεριανό) στέλνονται έτοιμα από τους γονείς και το προσωπικό της σχολής φροντίζει για το υγιεινό σερβίρισμά του στα παιδιά.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν... τα παραμύθια, στο EQI!
28 ΙΟΥΝΙΟΥ:                  Οδυσσέας εναντίον Κύκλωπα!
Ελάτε να ακούσετε την πιο μαγευτική περιπέτεια όλων των εποχών!
5 ΙΟΥΛΙΟΥ:                   Τα Τέρατα των Μύθων!
Ελάτε να μάθετε για τα πιο παράξενα κι αστεία Τέρατα των Μύθων!

Πενθήμεροι κύκλοι: 
26 - 30 Ιουνίου 2017
3 - 7 Ιουλίου 2017
10 - 14 Ιουλίου 2017
17 - 21 Ιουλίου 2017
24 - 28 Ιουλίου 2017
1 Ιουλίου - 4 Αυγούστου 2017
22 Αυγούστου - 26 Αυγούστου 2017
28 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2017
4 - 8 Σεπτεμβρίου 2017

Πληροφορίες:
EQI: Μεγ. Αλεξάνδρου 7, Δάφνη
Τηλ. : 210 - 97 01 151 και 210 - 97 50 233
email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
http://www.edueq-i.gr/camp.html

Διαβάστε επίσης

SUMMER IN THE CITY

6 νέα αστυνομικά βιβλία για καλοκαιρινά βράδια γεμάτα αγωνία

...ή και μεσημέρια! Η αγωνία, πάντως, είναι σίγουρη.

SUMMER IN THE CITY

Αναβάθμισε τα καλοκαιρινά σου τοπ με μια κίνηση

Χρειάζεσαι μόλις ένα αξεσουάρ για να απογειώσεις τις καλοκαιρινές σου εμφανίσεις.

SUMMER IN THE CITY

3 καλοκαιρινές τροφές που θα σου ανεβάσουν τη λίμπιντο

Από το πιάτο στο... κρεβάτι.

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή

Συμβουλές για το τι να κάνεις και τι να αποφύγεις αν πάσχεις κι εσύ από ακμή στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σου

CELEBS

Αμαλία Κωστοπούλου: Για σαφάρι στη Νότια Αφρική με το αγόρι της!

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram «κόβουν» την ανάσα

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα