Skip to main content

SUMMER IN THE CITY

9+1 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις φέτος το καλοκαίρι

Εμείς σου προτείνουμε παραστάσεις που πιστεύουμε πως δεν πρέπει να χάσεις. Εσύ αποφασίζεις και πράττεις!


Μελίνα Αδαμοπούλου

Δεν ξέρω για πόσα πράγματα μπορείς να παραπονιέσαι αυτό το καλοκαίρι που περνάμε. Σίγουρα, όμως, υπάρχει ένα που με τίποτα  δεν μπορείς να βάλεις μέσα στο κουτί των παραπόνων σου. Κι αυτό είναι οι παραστάσεις! Παραστάσεις που απλόχερα σου προσφέρονται για να απολαύσεις, να ξαφνιαστείς, να γελάσεις, να εντυπωσιαστείς, να διαφωνήσεις, να χειροκροτήσεις, να περάσεις καλά, να θαυμάσεις, να ταυτιστείς, να συγκινηθείς, να χαρείς.

Εκατοντάδες σ' ολη την Ελλάδα. Σε θέατρα (ανοιχτά και κλειστά), στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, σε Πάρκα, σε Αυλές, σε Αρχαία θέατρα, σε γκαράζ, σε υπαίθριους χώρους, σε χώρους με στέγη και χωρίς, σε πλατείες, σε δάση, σε κήπους. Παραστάσεις παντού. Διάθεση και χρόνο να' χεις για να τρέξεις να τις δεις.
 

Ειρήνη, του Αριστοφάνη

στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, από το Εθνικό Θέατρο


Είναι μια μουσική παράσταση σε σύνθεση του Νίκου Κυπουργού, σε λιμπρέτο του Δημοσθένη Παπαμάρκου ( έχεις διαβάσεις το καταπληκτικό του "Γκιακ";)  και σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Πρωταγωνιστής ο Τζίμης Πανούσης!
Καταλαβαίνεις πως θα δεις μια απολύτως "αλλιώτικη" Ειρήνη. Με Τρυγαίο τον Τζιμάκο, είναι σίγουρο πως τίποτα δεν μένει όρθιο!
Με την συμμετοχή της Καμεράτας, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, με τη Νάντια Κοντογεώργη, τη Γιασεμί Κηλαηδόνη, την Ευαγγελία Καρακατσάνη και τη Μαρίνα Σάττι (βλέπε "Μάντισσα") στο Χορό

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 21-22 Ιουλίου και, μετά, σε περιοδεία στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Κυνήγησε την!

Κύκλωπας, του Ευριπίδη

στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, από το Εθνικό Θέατρο
 

kiklopa.jpg

Ένας κόσμος αντρικός, ωμός και βίαιος. Στη χώρα των Κυκλώπων τα πρόσωπα του Ευριπίδη γελοιοποιούν και γελοιποιούνται, συντρίβουν και συντρίβονται. Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Παντελής Δεντάκης , σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα, η διανομή είναι αποκλειστικά γυναικεία.Ο αντρικός κόσμος διερευνάται μέσα από τον γυναικείο ψυχισμό, το γυναικείο σώμα, τη γυναικεία φύση.Στο ρόλο του Κύκλωπα η Στεφανία Γουλιώτη. Μαζί της η Άννα Καλαϊτζίδου, η Κατερία Λυπηρίδου, η Νεφέλη Μαιστράλη.

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 21 και 22 Ιουλίου και, μετά, περιοδεία στην Αττική και σε μεγάλες πόλεις.

Άλκηστη, του Ευριπίδη,

στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, από το Εθνικό Θέατρο

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί Ευριπίδη, σε μετάφραση του Κώστα Τοπούζη. Άλκηστη, η Κίττυ Παιταζόγλου (που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Επίδαυρο ), Ηρακλής, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Φέρης, ο Γιάννης Φέρτης, Απόλλων, ο Κώστας Βασαρδάνης.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 28-29 Ιουλίου και μετά περιοδεία στην Αττική και σε μεγάλες πόλεις.
 

Μήδεια, του Ευριπίδη

στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, από το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
 

midia.jpg

Χαίρομαι τόσο που το (αγαπημένο) Θέατρο Τέχνης επιστρέφει στην Επίδαυρο. Με σκηνοθέτη τη Μαριάννα Κάλμπαρη στη μετάφραση του (μέγιστου) Γιώργου Χειμωνά και μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, η Μαρία Ναυπλιώτη (Μήδεια) αναμετριέται με την τραγική ηρωίδα και τον τεράστιο ρόλο. Μαζί της ο Χάρης Φραγκούλης, η Φωτεινή Μπαξεβάνη, η Θεοδώρα Τζήμου, ο Γεράσιμος Γεννατάς, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 4-5 Αυγούστου και μετά περιοδεία στην Αττική και σε μεγάλες πόλεις.


Ιφιγένεια εν Αυλίδι, του Ευριπίδη

Ένα βράδυ Δευτέρας του Ιουνίου,  στο Κατράκειο, ξεκίνησαν παραστάσεις ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Λένα Παπαληγούρα και η Αθηνά Μαξίμου, με μια από τις πιο δυνατές τραγωδίες του Ευριπίδη, σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα.  Και συνεχίζουν το ταξίδι τους σ' όλη την Αθήνα και σ' ολη την Ελλάδα. Έχουν την υπέροχη πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη (ειδικά γραμμένη για την παράσταση), και παίζουν ο καθένας από τους τρεις τους 2 ρόλους! Ο Χειλάκης τον Αγαμέμνονα και τον Αχιλλέα, η Παπαληγούρα την Ιφιγένεια και τον Πρεσβύτη, η Μαξίμου την Κλυταιμνήστρα και τον Μενέλαο! Ενδιαφέρον. Να μην ξεχάσω να σου πω πως η σκηνοθεσία είναι του Αιμίλιου Χειλάκη και του Μανώλη Δούνια.

Sweeney Todd

Ο Δαιμόνιος Κουρέας Της Οδού Φλιτ, το Μιούζικαλ από την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών


Λένε, οι κριτικές, πως αυτό είναι το σπουδαιότερο μιούζικαλ που ανέβηκε ποτέ στο Broadway. Μιλούν για ένα μουσικό θρίλερ που "επαναπροσδιόρισε το μουσικό θέατρο του 20ου αιώνα". Ξέροντας πως ο Stephen Sondheim ,ένας ζωντανός θρύλος, έχει γράψει τη μουσική και τους στίχους αυτού του συγκινητικού αλλά και με πολλές και δυνατές δόσεις μαύρου χιούμορ μιούζικαλ (που η δράση του τοποθετείται στο Λονδίνο του 19ου αιώνα) έχω τεράστια περιέργεια να το δω. Η Καμεράτα αλλά και ο Γιώργος Πέτρου (μουσική διεύθυνση, απόδοση, σκηνοθεσία),με κάνουν να θέλω ακόμα περισσότερο να μπω σ'αυτό το μουσικό ταξίδι. Στους δυο κεντρικούς ρόλους η Νάντια Κοντογεώργη (αγαπημένη και πολυτάλαντη) και ο (βαρύτονος) Χάρης Ανδριανός

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 29 Ιουλίου

Λυσιστράτη, του Αριστοφάνη

Δεν ξέρω πόσες "Λυσιστράτες" έχεις δει. Μία, περισσότερες, καμία; Αυτήν, πάντως,  μη την χάσεις. Το ρόλο της Λυσιστράτης ερμηνεύει ο Πέτρος Φιλιππίδης, στο πόλο του Πρόβουλου "κεντάει" ο Γιάννης Μπέζος,όσο για το καλύτερο κωμικό ζευγάρι που δημιουργήθηκε ποτέ θεατρικά, το ζευγάρι  Κινησία και και Μυρρίνης, έχουμε την τύχη να το ερμηνεύουν ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Ναταλία Τσαλίκη... Μουσική έγραψε ο ("Φάρος") Κωστής Μαραβέγιας, η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη και η σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου.

Η παράσταση περιοδεύει σ' όλη την Αττική αλλά και σ' όλη την Ελλάδα. Κυνήγησε την!

Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριο μου

στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών
 

beket.jpg
 

Από τον Δημήτρη Κουρτάκη, έναν σκηνοθέτη με ιδιαίτερη γνώση, ταλέντο, σύγχρονη και ερευνητική ματιά, δημιουργείται μια multimedia παράσταση, εμπνευσμένη από τον κόσμο και το έργο του Σάμουελ Μπέκετ. Με πρωταγωνιστή τον "μοναδικό μπεκετικό περφόρμερ", όπως λέει ο Κουρτάκης, Άρη Σερβετάλη. Ο Δημήτρης Κουρτάκης και η παράσταση του με τον Σερβετάλη, αλλά και τους Άρτο Απαρτιάν, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Γιώργο Βαλαή, Κώστα Φιλίππογλου, "ένας εσωτερικός μονόλογος", σύμφωνα με τα λεγόμενα του σκηνοθέτη της, είναι για μένα, μια από τις μεγάλες φετινές προκλήσεις του φετινού φεστιβαλικού καλοκαιριού. Γι' αυτό και σου λέω να μην τη χάσεις.

Πειραιώς 260, Δ, 18-20 Ιουλίου

Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου

Η ποίηση του Νίκου Καββαδία, η μουσική και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, φωτίζουν και αποκαλύπτουν κομμάτια της ψυχής και της σκέψης μας, μέσα από μια παράσταση που εμπνεύστηκε και σκηνοθέτησε ο Θέμης Μουμουλίδης. Μια παράσταση που αφηγείται και ζωντανεύει ταξίδια, ζωές, χώρους, χρόνους, τόπους, μνήμες. Με ηθοποιούς που αγαπάμε, όπως τον Στέλιο Μάινα, τον Σταύρο Ζαλμά, την Ελισάβετ Μουτάφη, και τραγουδιστές που αγαπάμε ν' ακούμε όπως τον Κώστα Θωμαίδη, τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τη Μαριάννα Πολυχρονίδη. Ο φίλος και συνάδελφος Γ.Χ, έγραψε στο Α , πως "... υπάρχουν στιγμές που η συγκίνηση δεν ελέγχεται- και είναι στιγμές όπου η πραγματική ποίηση ξεχειλίζει: από τον λόγο, τη μουσική, το παίξιμο, την αίσθηση ότι η κάθε πρόταση και η κάθε μουσική φράση δεν πάει μονοσήμαντα- έχει μια δέσμη ερμηνειών που σε οδηγεί στην απόλαυση..."

Η παράσταση παίζεται σχεδόν παντου, στην Αττική. Ταξίδεψε μαζί της.

Αλέξης Ζορμπάς, του Νίκου Καζαντζάκη
 

zorbas1.jpg
 

Εμβληματική μορφή ο Αλέξης Ζορμπάς. Κι ο Καζαντζάκης αυτός που "μας έμαθε ν' αγαπούμε τη ζωή και να μη φοβόμαστε το θάνατο", για να παραφράσω αυτό που ο ίδιος έγραψε για τον ήρωα του, τον Αλέξη Ζορμπά. Εμένα ο ήρωας μου είναι ο Καζαντζάκης και δεν θα μπορούσα παρά να δω με ενδιαφέρον και συγκίνηση το θεατρικό ανέβασμα του Ζορμπά του, πολύ περισσότερο όταν σκηνοθέτης είναι ο Σταμάτης Φασουλής και πρωταγωνιστής ο Γρηγόρης Βαλτινός. Με την αυθεντική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και σε διασκευή του Θανάση Παπαθανασίου και του Μιχάλη Ρέππα, ο θρυλικός Ζορμπάς, περιοδεύει σ' ολη την Αττική αλλά και σ' όλη την Ελλάδα. Μη με ρωτήσεις αν παίζεται στην Κρήτη. Από 'κει, ξεκίνησε η περιοδεία. 
 

Διαβάστε επίσης

SUMMER IN THE CITY

6 νέα αστυνομικά βιβλία για καλοκαιρινά βράδια γεμάτα αγωνία

...ή και μεσημέρια! Η αγωνία, πάντως, είναι σίγουρη.

SUMMER IN THE CITY

Αναβάθμισε τα καλοκαιρινά σου τοπ με μια κίνηση

Χρειάζεσαι μόλις ένα αξεσουάρ για να απογειώσεις τις καλοκαιρινές σου εμφανίσεις.

SUMMER IN THE CITY

3 καλοκαιρινές τροφές που θα σου ανεβάσουν τη λίμπιντο

Από το πιάτο στο... κρεβάτι.

Προτεινόμενα

ΣΠΙΤΙ

6 απλοί τρόποι για να ομορφύνεις την κουζίνα σου

Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο!

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του