Skip to main content

LOVE YOUR SUMMER SELF

5+1 βιβλία που θα σε εμπνεύσουν να αγαπήσεις (περισσότερο) τον εαυτό σου

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η ιδανική περίοδος για να αλλάξεις ό,τι σε χαλάει. 


Γωγώ Καρκάνη

Φέτος το καλοκαίρι θα κάνεις διακοπές παρέα με τους πιο έξυπνους ανθρώπους στον κόσμο: προσωπικότητες που με οξυδέρκεια, παιδεία, χιούμορ και ειλικρίνεια θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις ένα πρόβλημα, να κάνεις μια μεγάλη μετάβαση στην προσωπική ή επαγγελματική ζωή σου, να αναθεωρήσεις τα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που σε ταλαιπωρούν, να γίνεις πιο ήρεμη και ευτυχισμένη.

Θα συναντήσεις αυτές τις προσωπικότητες σε βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης, αλλά και σε μυθιστορήματα, που θα σε εμπνεύσουν να σκεφτείς διαφορετικά τη ζωή σου και να τη ζήσεις διαφορετικά, ώστε ο Σεπτέμβριος να μην είναι για σένα μια επιστροφή στη ρουτίνα αλλά μια νέα αφετηρία. Αυτές είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες εκδόσεις ώστε το πιο μαγικό ταξίδι που θα κάνεις σε αυτές τις διακοπές να περνάει και –κυρίως– μέσα από τον εαυτό σου.

emmanouilidou.jpg

«Ξαναστέκομαι στα πόδια μου», της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου (εκδ. Μεταίχμιο): Όταν μας χτυπήσει απρόσμενα την πόρτα μια κρίση (όπως ανεργία, χωρισμός, απώλεια, ασθένεια) έχουμε δύο επιλογές: είτε να αγνοήσουμε το τραύμα, το οποίο όμως θα συνεχίσει να μας πονάει, κρυφά, μυστικά και διαρκώς, είτε να το αναγνωρίσουμε και να αφήσουμε την εμπειρία αυτή να μας αλλάξει, να μας εξελίξει. Το δεύτερο δρόμο επιλέγει αυτός ο οδηγός, που γράφτηκε από μια ψυχολόγο. Μέσα από ανάλυση, χρήσιμες τεχνικές και πρακτικές ασκήσεις η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου υπόσχεται να μας βοηθήσει να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις κρίσεις και κυρίως πώς να φροντίζουμε τον εαυτό μας, ώστε μια κρίση να μη σημάνει τη διάλυση της ζωής μας αλλά την εξέλιξή της.

iremos.jpg

«Πώς να είσαι ήρεμος», της Άννα Μπαρνς (εκδ. Ψυχογιός): Με τη ζωή μας να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα ακόμα και στις λίγες μέρες των διακοπών όπου προσπαθούμε να στριμώξουμε την υλοποίηση όσο γίνεται περισσότερων επιθυμιών μας, η ηρεμία έχει γίνει κάτι σαν το Άγιο Δισκοπότηρο. Όμως αυτός ο οδηγός, που συνδυάζει υπέροχη αισθητική λευκώματος και πρακτικό πνεύμα, υπόσχεται να μας βοηθήσει να μειώσουμε το στρες αλλά και το άγχος επιστρατεύοντας απλές συμβουλές, ρήσεις γνωστών προσωπικοτήτων και δραστηριότητες που χαλαρώνουν σώμα και πνεύμα. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν επίσης τα «Πώς να έχεις αυτοπεποίθηση», «Πώς να έχεις ενσυνείδηση» και «Πώς να είσαι ευτυχισμένος».

klein.jpg

«Κάθε φορά που βρίσκω το νόημα της ζωής το αλλάζουν», του Ντάνιελ Κλάιν (εκδ. Πατάκη): Μπορεί κάποιος να «γελάσει» με τη φιλοσοφία του Επίκουρου ή του Έμερσον; Κι όμως με αυτό το βιβλίο ο Κλάιν σημειώνει δύο επιτυχίες: να συλλέξει φιλοσοφικά διαμάντια, τα οποία συγκεντρώνει από τα φοιτητικά του χρόνια ακόμα, και να τα συνοδεύσει με γοητευτικά κι εύστοχα σχόλια. Έτσι ο συγγραφέας, γνωστός και από προηγούμενα έργα του όπως το «Ταξίδια με τον Επίκουρο. Αναζητώντας τη φύση της ευτυχίας μέσα στο ελληνικό φως» (εκδ. Πατάκη), καταφέρνει όχι μόνο να μας διαφωτίσει, αλλά και να μας κάνει να κρυφογελάσουμε με τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής.

allages.jpg

«60 αλλαγές ζωής σε 30 ημέρες», της Rosanna Casper (εκδ. Brainfood): Αν αναζητάμε ένα κίνητρο για να αλλάξουμε ζωή, αυτός ο πρακτικός οδηγός θα μας βάλει σε πρόγραμμα ή, πιο σωστά, θα μας βάλει στη διαδικασία ενός παιχνιδιού αυτοβελτίωσης.Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να επιλέξουμε τις προκλήσεις που μας ιντριγκάρουν (π.χ. «Περπατήστε 10.000 βήματα», «Κοιμηθείτε καλύτερα», «Ξεφορτωθείτε την ακαταστασία», «Φωτογραφίστε κάθε μέρα», «Διαβάστε 20 σελίδες την ημέρα») και στη συνέχεια η συγγραφέας θα αναλάβει να μοιραστεί μαζί μας δεκάδες πρακτικές συμβουλές, βοηθητικά εργαλεία και δικά της μυστικά για κάθε τομέα της ζωής μας, όπως τη φυσική κατάσταση, τη διατροφή, την ψυχολογία, τις σχέσεις, την κοινωνική δικτύωση. Στόχος της, να μας παρακινήσει να τολμήσουμε αλλαγές που θα μετατρέψουμε σε διαχρονικές συνήθειες.

narkisismos.jpg

«Υπάρχει χώρος για μένα;», της Karyl McBride (εκδ. Πορφύρα): Κι αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην ενήλικη ζωή μας, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή η αίσθηση ότι η αγάπη που παίρνουμε από τις σχέσεις μας δεν είναι ποτέ αρκετή, πηγάζουν από την παιδική ηλικία μας, συγκεκριμένα από την ανατροφή μας από μια ναρκισσίστρια μητέρα; Αυτή την ενδιαφέρουσα υπόθεση παρουσιάζει η συγγραφέας, ερευνήτρια, ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος, σε ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο στην εποχή της λεγόμενης «Me, me, me generation» (Time). Ωστόσο η Karyl McBride δεν εξετάζει το ναρκισσισμό ως κοινωνικό φαινόμενο αλλά ως διαταραχή προσωπικότητας που ξεπερνά τον απλό εγωισμό και τη ματαιοδοξία και που αναδεικνύεται σε μια από τις κυρίαρχες αιτίες οικογενειακών προβλημάτων. Το βιβλίο υπήρξε η αφορμή για τη διοργάνωση ενός κύκλου ομιλιών στο Ίδρυμα Θεοχαράκη τον περασμένο Φεβρουάριο.

nors.jpg

«Άλλαξε ταχύτητα», της Dorthe Norse (εκδ. Μεταίχμιο): Δεν είναι μόνο τα βιβλία ψυχολογίας-αυτοβελτίωσης που μας βοηθούν να στοχαστούμε πάνω στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και ενεργούμε, αλλά και τα μυθιστορήματα. Τα τελευταία, επιπλέον, μας εμπνέουν να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθησή μας, την ικανότητά μας να μπαίνουμε στη θέση του άλλου, καθώς ταυτιζόμαστε με τους ήρωές τους. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του συγκεκριμένου βιβλίου. Η Δανή συγγραφέας Dorthe Norse, που ήταν υποψήφια για Man Booker International, μας συστήνει την ηρωίδα της, Σόνια: μια μοναχική σαραντάρα που ενώ προσπαθεί να μάθει οδήγηση αναζητά τη ρότα της στη ζωή. Η αφήγησή της, που συνδυάζει το χιούμορ με την ανελέητη ειλικρίνεια, κάλλιστα θα μπορούσε να είναι η αφήγηση της καλύτερής μας φίλης ή του ίδιου μας του εαυτού. 

 
 

Διαβάστε επίσης

LOVE YOUR SUMMER SELF

Καλοκαίρι στην πόλη

H Aθήνα τον Αύγουστο  είναι μια άλλη πόλη. Aν έμεινες , λοιπόν, Αυγουστιάτικα, εδώ, σ’ αυτή την άλλη μας πόλη, έλα να σε πάμε βόλτα σε κάποιες από τις πιο όμορφες και δροσερές αυλές της.

LOVE YOUR SUMMER SELF

Σε έκαψε ο ήλιος;

Έχουμε τις κατάλληλες συμβουλές και λύσεις.

LOVE YOUR SUMMER SELF

Αυτά τα μάξι φορέματα που θα σε κάνουν να αισθανθείς μοναδική

Το απόλυτο καλοκαιρινό ρούχο για κάθε περίσταση!

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε