Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Πέντε υπέροχα βιβλία για δυνατές συγκινήσεις που θα συντροφέψουν το καλοκαίρι σου

Για τις βόλτες στην πόλη, τις εκδρομές, τις ώρες στην παραλία ή ή στο πλοίο έχουμε να σου προτείνουμε τον καλύτερο συνοδό



Ανυπομονείς να βάλεις το μυαλό σου σε mode καλοκαιρινών διακοπών, και είναι απόλυτα φυσιολογικό μετά τα διαστήματα καραντίνας, αλλά και με την ανατροπή στη ρουτίνα της καθημερινότητας που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού. Η επικαιρότητα επίσης δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις, ενώ τα μάτια σου είναι αλήθεια πως όλη τη χρονιά, με την αύξηση της χρήσης της οθόνης, έχουν φτάσει κι αυτά στο όριο της αντοχής τους. Θες έναν τρόπο να σε ταξιδέψει, να σε κάνει να ονειρευτείς, να σε ηρεμήσει, να σου προσφέρει αληθινές συγκινήσεις.

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να πάει διακοπές το μυαλό σου και να μπορέσεις να κατεβάσεις τον γενικό, ώστε να ξεκουραστείς και να ξεφύγεις από το άγχος, είναι ένα δυνατό βιβλίο που θα σε απορροφήσει και θα σε βάλει σε pause.

Καθώς, λοιπόν, ετοιμάζεσαι για κοντινή ή μακρινή απόδραση ή απλώς έχεις ανάγκη από ένα αναζωογονητικό διάλειμμα που θα σε αποσπάσει από τις υποχρεώσεις, ψάξαμε και σου βρήκαμε 5 βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που θα σε βοηθήσουν να ξεφύγεις, να περάσεις υπέροχες στιγμές, να αποφορτιστείς και να μπεις σε διάθεση καλοκαιρινών διακοπών.

«Θάρρος ή αλήθεια» λέγεται η νουβέλα της διάσημης συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Camilla Lackberg που σε ταξιδεύει στη δροσερή Σουηδία, και συγκεκριμένα σε μια βίλα στη Στοκχόλμη, όπου τέσσερις νέοι έχουν μαζευτεί για να περάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μπορεί ένα απλό παιχνίδι Monopoly να μετατραπεί σε μια παρτίδα θάρρους ή αλήθειας, ικανή να αποκαλύψει την αθέατη πλευρά της ζωής των παικτών; Πληγές που δεν έχουν κλείσει, ένοχα μυστικά και επικίνδυνα ψέματα ξεκαθαρίζουν στο φως των πυροτεχνημάτων και τίποτα πια δεν μένει στο σκοτάδι. Όσοι πρέπει να τιμωρηθούν θα πληρώσουν το τίμημα που τους αναλογεί. Το βιβλίο διαβάζεται με κομμένη την ανάσα χάρη στην άψογη μετάφραση της Αγγελικής Νάτση. Είσαι αρκετά θαρραλέα για να το τολμήσεις;

Ανάμεσα στο δίπολο «ψέμα ή αλήθεια» στέκεται και «Το πράσινο σημειωματάριο» που ο εβδομηνταεννιάχρονος ζωγράφος Τζούλιαν Τζεσόπ χρησιμοποιεί για να κάνει ένα πρωτότυπο πείραμα αυθεντικότητας, καταφέρνοντας με έναν ασυνήθιστο τρόπο να αλλάξει τη ζωή όσων τύχει να πέσει στα χέρια τους. Δυνατές συγκινήσεις καθημερινών σύγχρονων ηρώων, που θα σου θυμίσουν διάφορα δικά σου θέματα και άνετα θα μπεις στη θέση τους, παρακολουθώντας την πανέξυπνη πλοκή με μεγάλο ενδιαφέρον. Η έξτρα δόση χιούμορ και η έντονη κινηματογραφική ατμόσφαιρα θα σε ταξιδέψουν νοερά στο Λονδίνο, ενώ θα σε βάλουν στη διαδικασία να σκεφτείς πόσο αληθινή είναι η ζωή που ζεις και μήπως έχει έρθει η ώρα να αρχίσεις να κρατάς τις δικές σου ειλικρινείς σημειώσεις. Η Clare Pooley μάς δίνει ένα best seller με το πρώτο της μυθιστόρημα, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 29 χώρες.

Ποια είναι «Η χώρα των άλλων»; Είναι η χώρα του έρωτα και της αγάπης, στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ανάμεσα σε μια νεαρή και φιλόδοξη Γαλλίδα, τη Ματίλντ, και τον Αμίν, έναν όμορφο Μαροκινό στρατιώτη που πολεμά στο πλευρό του γαλλικού στρατού. Τι γίνεται όταν πηγαίνουν μετά τον πόλεμο να ζήσουν στο Μαρόκο, σε μια χρονική στιγμή που η κοινωνία βράζει και η κατάσταση ανάμεσα στους Μαροκινούς και τους Γάλλους αποικιοκράτες είναι κάτι παραπάνω από έκρυθμη; Ένα βιβλίο-κέντημα που στήνει την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής, μιας ολόκληρης χώρας, όπου όλοι μοιάζουν να ζουν σε μια χώρα των άλλων, ειδικά οι γυναίκες, που δεν έχουν δικαίωμα να έχουν τη δική τους χώρα. Η διεθνώς αναγνωρισμένη Leïla Slimani θίγει με συναρπαστικό τρόπο ζητήματα ταυτότητας, φύλου και αναδεικνύει την ανάγκη του καθενός να βρει μια πατρίδα και να ανήκει κάπου. Ο Salman Rushdie έγραψε για το βιβλίο: «Ένα μοναδικό, δυνατό μυθιστόρημα από μια συγγραφέα που δικαιολογεί τη φήμη της».

Με την έννοια της πατρίδας αλλά και το αιώνιο ζήτημα του νόστου καταπιάνεται και η Νοέλ Μπάξερ στο μυθιστόρημά της «Η επιστροφή της Πηνελόπης» και μας ταξιδεύει μέσω της Πένι (Πενέλοπε), της Ελληνοβρετανίδας ηρωίδας της που ζει στην Αθήνα, στη Σμύρνη.

«Με το που πάτησα στον τόπο της Σµύρνης, διαπίστωσα µε έκπληξη ότι τα πράγματα απέκτησαν διαφορετική βαρύτητα. Κουβαλούσα ανθρώπους, τους ανθρώπους µου, κι όχι μονάχα τις μνήμες τους, ούτε µόνο τα πολλά λόγια τους, αφηγήσεις χρόνων και καιρών· τα “µην ξεχάσεις και τούτο”, “µην ξεχάσεις και τ’ άλλο” τους, µε την αγωνία μήπως η απόγονος λησμονήσει. “Τις παλιές ιστορίες που συνέβησαν εδώ τις θυμάται ο ήλιος. Τις φυλάει στο άρμα του” µου υπέδειξε ήσυχα η Πηνελόπη, της οποίας ήμουν η συνέχεια» αναφέρει χαρακτηριστικά η ηρωίδα.

Έναν αιώνα μετά την Καταστροφή, μεταφέρει στις αποσκευές, και στην ψυχή της, οικογενειακές ιστορίες κι ενθύμια από τη ζωή των προγόνων της στη χαμένη πολιτεία: τα τρομακτικά γεγονότα του 1922 που της εξιστόρησαν η γιαγιά της Πηνελόπη και οι θείες της, αλλά και τις αναμνήσεις τους από τα προηγούμενα σμυρνέικα χρόνια της ακμής και της ξεγνοιασιάς. Στο ταξίδι επιστροφής της αναζητεί παλιές πατημασιές, τα βλέμματα που ακούμπησαν σε τοίχους σµυρνέικων σπιτιών που ακόμη στέκουν, το όρος Σίπυλος τι θέλει να της μαρτυρήσει µε τις πνοές του αέρα, τους ήχους που φέρνει η αύρα από τη θάλασσα! Θα αναδυθούν καινούργια συναισθήματα, θα έρθουν πολλές σκέψεις, θα συμβούν απρόσμενες αποκαλύψεις. Κι εσύ ως αναγνώστρια, είτε έχεις είτε όχι αντίστοιχα προσωπικά βιώματα, παρακολουθείς αυτό το ταξίδι νιώθοντας πολλά από αυτά που κουβαλάει η ηρωίδα στις βαλίτσες της.

Αν πέρσι τέτοια εποχή διάλεγες πάλι τα βιβλία του καλοκαιριού, θα είχες προσέξει τη «Βαλκανική Τριλογία». Τώρα έχεις τη χαρά να διαβάσεις τη συγκλονιστική συνέχεια της Olivia Manning. «Η τριλογία του Λεβάντε» αποτελείται από «Το δέντρο του κινδύνου»,

τη «Μάχη χαμένη και κερδισμένη» και το «Η σύνοψη των πραγμάτων». Αυτή τη φορά παρακολουθούμε τους Βρετανούς Γκάι και Χάριετ Πρινγκλ να φεύγουν από την Αθήνα τον Απρίλιο του 1941 και να πηγαίνουν στην Αίγυπτο, τη στιγμή που ο στρατός του Ρόμελ διασχίζει τη Σαχάρα και οδεύει προς το Κάιρο. Με την υπέροχη πένα της, μέσα από την περιπέτεια του γάμου του ζευγαριού, η Manning δίνει το ωραιότερο μυθοπλαστικό χρονικό του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου που έγραψε ποτέ Βρετανός συγγραφέας. Η αστική και η πολεμική ζωή αποτυπώνεται με ειλικρίνεια, αναδεικνύοντας τα συναισθήματα όχι μόνο των ηρώων της αλλά και ολόκληρης της συγκεκριμένης ταραγμένης εποχής. Η εξαιρετική μετάφραση ‒και αυτή τη φορά της Κλαίρης Παπαμιχαήλ‒ θα σε κάνει να μη θες να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου παρά τις 864 (λαχταριστές και απολαυστικές) σελίδες του.

Καλές αναγνωστικές βουτιές σε ένα απολαυστικό ταξίδι που θα σου χαρίσει υπέροχες στιγμές χαλάρωσης αλλά και μοναδικές συγκινήσεις!

 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

ΒΙΒΛΙΟ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Taylor Swift: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ

Αναμονή τέλος! Το βιογραφικό λεύκωμα Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Την Taylor Swift κυκλοφορεί από την Πέμπτη 4 Απριλίου από τις Εκδόσεις Οξύ.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ