Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Τα graphic novels που θα χαρίσουμε αυτά τα Χριστούγεννα

Από τη διασκευασμένη Κόλαση του Δάντη στον Καπετάν Μιχάλη, οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι η καλύτερη αφορμή για να βυθιστούμε στις σελίδες ενός graphic novel.



It’s the most wonderful time of the year και οι λίστες με τα δώρα που θα χαρίσουμε στους δικούς μας ανθρώπους έχουν ήδη πάρει φωτιά. Και αν αυτοί τυχαίνει να είναι λάτρεις των graphic novels, ιδού μερικές από τις ωραιότερες φρέσκες επιλογές που αξίζει να μπουν κάτω απ’ το δέντρο.

Η Κόλαση του Δάντη

Εικονογράφηση/Σενάριο: Gaetan και Paul Brizzi
Μετάφραση: Χαρά Σκιαδέλλη
Εκδόσεις Οξύ

Για πολλούς, η περίοδος των Χριστουγέννων ενδείκνυται για πιο dark αναγνώσματα και στοχασμό, γι΄ αυτό η διασκευή της αριστουργηματικής Κόλασης του Δάντη Αλιγκιέρι σε graphic novel μοιάζει να ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Το πρώτο μέρος της Θείας Κωμωδίας και ορόσημο για την ιταλική και την παγκόσμια λογοτεχνία εκδόθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1314 και έκτοτε αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες αλληγορικές ιστορίες όλων των εποχών. Τη μεταφορά του σε μια εντυπωσιακή ασπρόμαυρη έκδοση ανέλαβαν οι χαρισματικοί Gaetan και Paul Brizzi, που αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν το περιπετειώδες ταξίδι του Δάντη στους εννέα κύκλους της Κόλασης, μέχρι εκείνος να ξανασυναντήσει την αγαπημένη του Βεατρίκη στον Παράδεισο.

Καπετάν Μιχάλης

Εικονογράφηση/Σενάριο: Παναγιώτης Πανταζής
Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Γούσης
Εκδόσεις Διόπτρα

Όταν δεν δη"ιουργεί μουσικές με ανισόπεδες ντίσκο, ο Παναγιώτης Πανταζής είναι ένας από τους πιο αγαπημένους και χαρισματικούς εγχώριους κομίστες. Και αυτή τη φορά συνεργάζεται με τον εξίσου αγαπημένο και πολυβραβευμένο σκηνοθέτη και κομίστα, Γιώργο Γούση, μεταφέροντας σε graphic novel τον Καπετάν Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη. Εξαιρετική αφορμή για τη γνωριμία μικρών και μεγάλων με τους χαρακτήρες και την έννοια της ελευθερίας από το έργο του Καζαντζάκη, σε μια έκδοση που χρειάστηκε δεκαπέντε ολόκληρους μήνες για τη δημιουργία της.

Ζοrμπάς: Πράσινη Πέτρα Ωραιοτάτη του Soloύp

Επιμέλεια: Βίκυ Κατσαρού
Εκδόσεις Διόπτρα

Στο καζαντζακικό έργο μας μυεί όμως με τη σειρά του και ο Soloύp, αναλαμβάνοντας την απόδοση του Βίου και της Πολιτείας του Αλέξη Ζορμπά στη θαυμαστή γλώσσα των κόμικς, όχι σε μια απλή μεταφορά, αλλά σε μια επαναφήγηση διάφορων επεισοδίων του εμβληματικού έργου. Όλο αυτό, παρουσιάζοντας ένα συναρπαστικό ταξίδι μακριά από στερεοτυπικές απεικονίσεις, με έντονες φιλοσοφικές ανησυχίες, που δεν φοβάται την επαφή με το τραγικό και το γκροτέσκο.

 Τα μαλλιοκούβαρα: Μηχανόβιοι 1

Εικονογράφηση/Σενάριο: Herve Richez και Cristoph Cazenove
Εκδόσεις Οξύ

Στροφές με το γόνατο να αγγίζει το έδαφος, πειραγμένες Honda, Harley, Kawasaki, Yamaha, Ducati ή Suzuki και τα γκάζια στο τέρμα για τους μηχανόβιους φίλους και φίλες που εκτιμούν και την 9η τέχνη. Ο λόγος φυσικά για τα Μαλλιοκούβαρα που έρχονται από τις εκδόσεις Οξύ, δια χειρός των λατρεμένων Γάλλων δημιουργών Herve Richez και Christophe Cazenove, περισσότερο έργο των οποίων έρχεται προσεχώς από τον εκδοτικό.

 Έλα Λιγάκι Πιο Κοντά του Sigmataf

Εικονογράφηση: Αντώνης Γλυκός
Εκδόσεις Key Books

Μπορεί να τον γνωρίζουμε από τις μουσικές παραγωγές του, αυτή τη φορά όμως επανασυστηνόμαστε στη δουλειά του Sigmataf μέσα από ένα λεύκωμα που αποτυπώνει μέσα από την καταγραφή των στίχων του τη γλυκόπικρη γεύση της αγάπης. Μαζί με τα ιδιαίτερα σχέδια του graphic designer Αντώνη Γλυκού, το Έλα Λιγάκι Πιο Κοντά είναι μια ιστορία ερωτικής απώλειας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αποσπάσματα από αναρτήσεις στα social media και πρωτότυπα κείμενα, που συνδυάζουν στοιχεία από το σινεμά και την ποίηση, μέχρι την ψυχοθεραπεία. Απευθύνεται σύμφωνα με τους δημιουργούς του όλες τις ηλικίες, από την εφηβεία και έπειτα.

 Θαυμαστός καινούργιος κόσμος του Aldous Huxley

Εικονογράφηση-Διασκευή: Fred Fordham
Μετάφραση: Βασίλης Μπαμπούρης
Εκδόσεις Οξύ

Ακόμα και το dystopic fiction έχει θέση στα χριστουγεννιάτικα αναγνώσματα, πόσο μάλλον όταν έρχεται στη μορφή ενός συναρπαστικού graphic novel. Ο λόγος φυσικά για τη μεταφορά του εμβληματικού Θαυμαστού Καινούργιου Κόσμου του Aldous Huxley από τον Fred Fordham, που φέρνει στο προσκήνιο για ακόμη μια φορά θεματικές όπως ο ηδονισμός, ο έλεγχος των μαζών, η ανθρώπινη ταυτότητα και η καλπάζουσα τεχνολογία και είναι εδώ για να μας κάνει να προβληματιστούμε για ακόμη μια φορά διαβάζοντας ένα αγαπημένο λογοτεχνικό κλασικό.

 Το Ινκάλ 1 και 2 των Moebius και Alejandro Jodorowsky

Μετάφραση/Επιμέλεια: Χρήστος Τσέλιος
Εκδόσεις Anubis

Το αριστουργηματικό και κλασικό σήμερα graphic novel των Moebius και Alejandro Jodorowsky, Ινκάλ, έρχεται τέλος στα ελληνικά για να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι ένα από τα έργα που ενέπνευσαν θρυλικούς σκηνοθέτες, όπως ο George Lucas και ο Ridley Scott. Στο έργο που παρουσιάζεται σε δύο τόμους από τις εκδόσεις Anubis παρακολουθούμε τον Τζον Ντιφούλ, έναν ντετέκτιβ σε έναν εκφυλισμένο, δυστοπικό κόσμο, η ζωή του οποίου ανατρέπεται όταν ανακαλύπτει ένα αρχαίο μυστικιστικό τεχνούργημα που ονομάζεται «Ινκάλ». Η ανακάλυψη αυτή θα τον βάλει σε περιπέτειες όταν θα αναγκαστεί να συγκρουστεί με τον μεγαλύτερο πολεμιστή του γαλαξία, τον Μεταβαρόνο, αλλά και να αντιμετωπίσει τις φοβερές δυνάμεις του Τεχνοποντίφικα. Όλα αυτά, με εκπληκτικά σκίτσα και την απαραίτητη δόση χιούμορ για τα slow απογεύματα των γιορτών.

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

«Αν δεν είσαι έτοιμος για όλα, δεν είσαι έτοιμος για τίποτα» Paul Auster

Ο πολύ σπουδαίος συγγραφέας Paul Auster πέθανε σε ηλικία 77 χρόνων στις 30 Απριλίου

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

CELEBS

Τομ Χανκς - Ρίτα Γουίλσον: Έχουν επέτειο γάμου και το γιορτάζουν!

Πόσα χρόνια είναι παντρεμένο το celebrity couple;

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου