ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Μοσχαράκι στιφάδο
Ένα κλασικό χειμωνιάτικο πιάτο, που διεκδικεί ξανά μια θέση στο οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά για 4 μερίδες
450 g άπαχο μοσχαρίσιο κρέας σπάλα κομμένο σε μεγάλους κύβους
285 g αρακάς κατεψυγμένος
1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό γουλί (περίπου 285 g) καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε φέτες
340 g πατάτες κομμένες σε κύβους
1/4 κ.γ. πάπρικα
1/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
2 φλ. ζωμός βοδινού
Εκτέλεση:
1. Βάζεις το αλεύρι, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και το κρέας σε μία σακούλα φαγητού. Κλείνεις την σακούλα και την ανακινείς, μέχρι να καλυφθεί καλά το μοσχαράκι με το μείγμα.
2. Ζεσταίνεις σε μέτρια φωτιά 2 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνεις το κρέας και το μαγειρεύεις μέχρι να πάρει χρώμα και από όλες τις πλευρές, για περίπου 6 λεπτά. Στη συνέχεια, το μεταφέρεις σε ένα πιάτο, αφήνοντας το ζουμί του στην κατσαρόλα.
3. Προσθέτεις 1 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Ρίχνεις το κρεμμύδι και το τσιγαρίζεις, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει. Ρίχνεις το γουλί, το καρότο και τις πατάτες και τα τσιγαρίζεις για περίπου 10 λεπτά. Οταν μαλακώσουν, βάζεις ξανά το κρέας στην κατσαρόλα.
4. Ρίχνεις στο μείγμα τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύεις για 1 λεπτό. Περιχύνεις το φαγητό με το κρασί και το αφήνεις για 3 λεπτά, μέχρι να πάρει μία βράση. Έπειτα, προσθέτεις το ζωμό και κατεβάζεις τη θερμοκρασία. Καλύπτεις την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζεις για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Ρίχνεις τον αρακά και μαγειρεύεις για ακόμη 5 λεπτά.
5. Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις το στιφάδο να κρυώσει για 15 λεπτά προτού το σερβίρεις.
Tip: Αν σου αρέσει η κανέλα, μην παραλείψεις να ρίξεις ένα ξυλάκι στη κατσαρόλα όσο βράζει το κρέας!
Πηγή: www.chowhound.com