Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βασιλόπιτα

Ένα εντυπωσιακό, εύκολο και διαφορετικό κέικ για να «γλυκαθείς» την πρώτη ημέρα του χρόνου που πλησιάζει!


Φύλλις Νικολάου

Υλικά για 16 μερίδες

3 κ.σ. χυμό πορτοκάλι

2 κ.σ. τσάι

900g αποξηραμένα βερίκοκα (ή δαμάσκηνα), κομμένα σε μικρά κομμάτια

Pixel
Pixel

500g κράνμπερι, κομμένα σε μικρά κομμάτια

350g βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

ξύσμα ενός λεμονιού

ξύσμα ενός πορτοκαλιού

300g μαύρη ζάχαρη

5 αβγά

100g αμυγδαλόσκονη

150g πεκάν, χοντροκομμένα

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

350g αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

1. Την ημέρα πριν μπεις στην κουζίνα για να φτιάξεις το κέικ: ζεσταίνεις σε μια μικρή κατσαρόλα το χυμό πορτοκάλι και το τσάι. Αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά προτού βράσει και, στη συνέχεια, περιχύνεις με αυτό τα αποξηραμένα φρούτα και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Ανακατεύεις καλά και αφήνεις τα φρούτα να μουλιάσουν σε αυτό το μείγμα, για τουλάχιστον 12 ώρες.

2. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 160οC και στρώνεις μια λαδόκολλα σε ένα στρογγυλό ταψί. Σε ένα μίξερ, ρίχνεις το βούτρο και τη ζάχαρη και ανακατεύεις καλά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα αφράτο μείγμα.

3. Ρίχνεις ένα-ένα τα αβγά μαζί με ένα κ.γ. αμυγδαλόσκονη και συνεχίζεις να χτυπάς μέχρι να ενσωματωθούν καλά στο μείγμα. Προσθέτεις το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την υπόλοιπη αμυγδαλόσκονη και τα καρύδια και χτυπάς μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Τέλος, ρίχνεις τα αποξηραμένα φρούτα και χτυπάς καλά.

4. Μεταφέρεις το μείγμα στο ταψί και ισιώνεις την επιφάνεια. Ψήνεις για μία ώρα. Στη συνέχεια, χαμηλώνεις τη θεμοκρασία στους 150οC και ψήνεις για άλλη μια ώρα.

5. Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις το κέικ να κρυώσει. Πασπαλίζεις με λίγη ζάχαρη άχνη (ή καλύπτεις με αμυγδαλόπαστα) και σερβίρεις.

Tip: Αντί για τσάι, μπορείς να «μουλιάσεις» τα αποξηραμένα φρούτα σου σε λίγο μαύρο ρούμι ή κονιάκ.

Πηγή: www.jamieoliver.com

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη και πιο απολαυστική συνταγή για Bloody Mary

Δώσε χρώμα με ένα κοκτέιλ που σε χαλαρώνει κάθε στιγμή

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Λαχταριστό φιλέτο κοτόπουλο με κρεμώδες τυρί και πιπεριές στον φούρνο

Μια εύκολη κι απολαυστική συνταγή

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γευστικό ταξίδι στην Ιταλία με pasta Puttanesca

Ζυμαρικά που μυρίζουν Μεσόγειο Θάλασσα

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν ξέρω άλλον τρόπο να δουλεύω εκτός από το να τρέχω με τόλμη προς την αποτυχία» Cate Blanchett

Στα 55 της συνεχίζει να μετρά επιτυχίες και κυνηγάει τα όνειρά της

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 14 Μαΐου

Μην επιτρέψετε στα συναισθήματά σας να σας οδηγήσουν σε αδιέξοδα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

16/5 Παγκόσμια Ημέρα Πορτογαλικηής Γλώσσας 2024: Μιράντα Βερούλη & Choro Plus Half Note Jazz Club

Από το φάντο στη σάμπα: Ένα μουσικό ταξίδι με το καράβι του Πορτογαλόφωνου κόσμου