ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Σαλάτα με φακές και κατσικίσιο τυρί
Εύκολη, υγιεινή και εντυπωσιακή στην εμφάνιση!
Μας αρέσει πολύ η αισθητική του ιστολογίου της Ολλανδής Renee Kemps. Το μίνιμαλ στα καλύτερά του. Η συνταγή που διαλέξαμε από αυτό είναι μεσογειακή... με ένα twist.
Η μπλόγκερ συμβουλεύει να μη βράσουμε τις φακές, αλλά να τις αφήσουμε να μουλιάσουν για ένα δωδεκάωρο. Ίσως το επιτρέπει η ποικιλία που χρησιμοποίησε, οι πράσινες γαλλικές φακές Le Puy. Εμείς πάντως τις βράσαμε τις ελληνικές φακές μας, γιατί φοβηθήκαμε ότι διαφορετικά δεν θα χωνεύονταν με τίποτα!
Υλικά:
2 φλ. φακές
4 φλ. ζεστό νερό
1 κ.σ. χυμός λεμόνι
2 μεγάλα παντζάρια
300 γρ. ντοματάκια τσέρι
200 γρ. κατσικίσιο τυρί
ελαιόλαδο
3 κ.σ. μέλι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση:
Άφησε τις φακές να μουλιάσουν σε νερό στο οποίο θα έχεις προσθέσει το χυμό λεμονιού για 8-12 ώρες.
Προθέρμανε το φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου.
Βράσε τα παντζάρια με τη φλούδα τους μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ξεφλούδισέ τα και κόψε τα σε κυβάκια. Άπλωσέ τα σε ταψί.
Κόψε στη μέση τα ντοματάκια και άπλωσέ τα κι αυτά στο ταψί.
Περίχυσε τα παντζάρια και τα ντοματάκια με ελαιόλαδο, πασπάλισε με αλάτι και πιπέρι, και ψήσε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να γίνουν ελαφρώς τραγανά.
Βάλε και το κατσικίσιο τυρί στο φούρνο για τα τελευταία πέντε λεπτά, σε διαφορετικό ταψάκι, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
Ξέπλυνε τις φακές και σούρωσέ τις.
Ανακάτεψε τα υλικά και πρόσθεσε αν θέλεις επιπλέον ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Γαρνίρισε με το μέλι και θυμάρι.
Πηγή: Renee Kemps