Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

H ταβέρνα που πρέπει να επισκεφτείς στο Πόρτο Χέλι

Γεύσεις με έναν αιώνα ιστορία...



Η βραβευμένη επανειλημμένα με τη γαλάζια σημαία παραλία Κόστα, νοτιοανατολικά από το Πόρτο Χέλι, διακρίνεται για την πανέμορφη αμμουδιά της και για τα ρηχά καθαρά νερά της. Τόπος γνωστός διακοπών, θέρετρο επωνύμων όπως άλλωστε όλη η γύρω περιοχή, είναι το μοναδικό πέρασμα από την Πελοπόννησο προς τις Σπέτσες, όπου καθημερνά δεκάδες ταξί παραλαμβάνουν κόσμο από και προς το νησί. Στο κέντρο της παραλίας της Κόστα βρίσκεται μια από τις πιο δημοφιλείς ταβέρνες της Ελληνικής Ριβιέρας, η ταβέρνα Costa της οικογενείας Δρούζα.

Μια από τις λίγες στην Ελλάδα όπου μπορεί να καυχιέται για την ενός αιώνα ιστορία της. Βρεθήκαμε γύρω από ένα τραπέζι πάνω στην ακρογιαλιά με φόντο τις Σπέτσες με την 3η και την 4η γενιά Δρουζέων, τον κυρ-Ηλία, το γιό του Γιάννη και τον ανηψιό του Γιάννη και αφεθήκαμε στην ιστορία της ταβέρνας τους που είναι ταυτισμένη με την ιστορία της περιοχής:

«Σε μια ιδιόκτητη έκταση που είχε η οικογένειά μας από το 1895, κτίζεται το 1912 το πρώτο ταβερνάκι, στη θέση που είναι και σήμερα, πάνω στο κύμα, με πελάτες μόνο από Σπέτσες που ερχόντουσαν για μπάνιο. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καμία οδική σύνδεση με Πόρτο Χέλι, μόνο μονοπάτια κι οι Σπετσιώτες έρχονταν με βαρκούλες με πανιά μέχρι το 1940.

Το 1940 κτίζεται εδώ μια μεγαλύτερη ταβέρνα, το 1956 γίνεται η οδική σύνδεση με Πόρτο Χέλι και το 1960 η άσφαλτος.

Μετά το 1960 αρχίζουν να χτίζονται οι ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες από παραθεριστές των Σπετσών και ακολουθούν στη δεκαετία του ’70 από Αθηναίους.

Η ταβέρνα είχε κυρίως ψάρια, από τις τράτες που άπλωναν τα δίχτυα στις δύο διπλανές παραλίες και μαγειρευτά, που μαγείρευε η μητέρα του Ηλία μέχρι το 1955.

Το 1973 γίνεται η σύνδεση με Σπέτσες με φέρρυ μπωτ και μερικά χρόνια αργότερα μπαίνουν τα θαλάσσια ταξί.

Το εστιατόριο γίνεται γνωστό στέκι, με σταθερή πελατεία από τις γύρω εξοχικές κατοικίες, το Πόρτο Χέλι αλλά και όλη την Ερμιονίδα. Πού αλλού να βρουν τραπέζια πάνω στο κύμα, βεράντα κατάλευκη σαν να είσαι σε καράβι, με φόντο το μπλε της θάλασσας και τις γραφικές Σπέτσες.

Δεν υπάρχει τουρίστας που να μην σταθεί να βγάλει φωτογραφία τη θάλασσα με φόντο τις Σπέτσες, με το που θα φτάσει στο εστιατόριο!«, σχολιάζει γελώντας ο κυρ-Ηλίας.

Ιδανικό για όσους θέλουν να συνδυάσουν μπάνιο, μαγευτική θέα – πρωί, μεσημέρι, βράδυ – να γευτούν μεγάλα φρέσκα ψητά ψάρια, αλλά και τα κλασικά ελληνικά μαγειρευτά, όπως ο μουσακάς, τα σουτζουκάκια, τα γεμιστά και κυρίως τα λαδερά. Κι όλα αυτά σ’ ένα κλίμα άκρως φιλικό και οικογενειακό.

Η ταβέρνα Costa λειτουργεί ανάμεσα στις δύο εθνικές γιορτές δηλ. από 25η Μαρτίου έως 28η Οκτωβρίου.

Πηγή: greekgastronomyguide.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της