Eπιβάλλεται να τρώμε cranberries! - AllYou.gr

Search

 

Eπιβάλλεται να τρώμε cranberries!

Οι επιστημονικές μελέτες συνεχώς αναφέρονται στα θρεπτικά συστατικά του φρούτου αυτού

20 Μαρτίου 2019
Συντάκτης : Τόνια Τζαφέρη

Το πορφυρένιο χρώμα του εκτός από λαχταριστό φρούτο το καθιστά και πολύτιμο, αφού σε αυτό οφείλονται τα πλούσια αντιοξειδωτικά του. Αυτός ο μικροσκοπικός διατροφικός θησαυρός, σε πλήρη αντίθεση με το μέγεθός του, προσφέρει πλούσια θρεπτικά συστατικά -κυρίως αντιοξειδωτικά- που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τον καρκίνο, ενισχύουν την καρδιά και προλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Συμφιλιωθείτε με τη γλυκόξινη γεύση των κράνμπερι, εντάξτε τα στη διατροφή σας και εισπράξτε πολλαπλά οφέλη από την ευεργετική τους δράση.

Φύονται στη βόρεια Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική και φτάνουν σε ύψος τα 1,20 μ.  Κάποιοι λένε ότι πήραν την ονομασία τους επειδή τα ροζ λουλούδια του φυτού από το οποίο προέρχονται μοιάζουν με το κεφάλι του γερανού (στα αγγλικά crane), ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο πουλί έχει αδυναμία στους καρπούς αυτούς.

Αποτελούν «Βόμβα» θρεπτικών συστατικών
Τα κράνμπερι αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών C, Κ και Ε, μαγγανίου και φυτικών ινών. Το φρούτο αυτό μπορεί πολύ εύκολα να συμπεριληφθεί σε ένα διαιτητικό μενού, αφού είναι φτωχό σε θερμίδες. Οι ουσίες του έχουν αντιοξειδωτική δράση δύο και πέντε φορές ισχυρότερη από αυτές των βιταμινών C και της Ε αντίστοιχα. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται για τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και μια σειρά άλλων σοβαρών προβλημάτων.

Αφοπλίζουν τον καρκίνο
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα κράνμπερι αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση. Τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι το συστατικό αυτό φαίνεται να εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, να «αφοπλίζει» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και να δυσχεραίνει την ανάπτυξη των όγκων. Φαίνεται μάλιστα να βοηθά στην καταπολέμηση των κυττάρων του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου, ενώ ενδέχεται να αποτρέπει και τις μεταστάσεις.

Προστατεύουν την καρδιά
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους συμβάλλουν στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η κατανάλωσή τους μειώνει την «κακή» χοληστερίνη και καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή που έχει σχετιστεί με την ανάπτυξη αρτηριακής πλάκας, αποτρέποντας την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα, οι ουσίες των κράνμπερι μείωσαν το οξειδωτικό στρες, που αποτελεί έναν παράγοντα σχηματισμού πλάκας.

Προφυλάσσουν τα δόντια
Έχει διαπιστωθεί ότι τα κράνμπερι μειώνουν τη φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από τα βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα.

Πώς να τα καταναλώσετε
Οι μαγειρεμένοι καρποί χάνουν πολλές από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν, επομένως προτιμήστε τους ωμούς ή κατεψυγμένους. Είναι κατάλληλοι για κατάψυξη, επειδή η φλούδα τους είναι σκληρή. Διατηρούνται μέχρι και 4 εβδομάδες στο ψυγείο. Μπορείτε να τους πολτοποιήσετε και να τους πιείτε σαν χυμό, μόνους τους ή σε συνδυασμό με άλλους χυμούς και ποτά.
Αν σας αρέσουν οι συνδυασμοί και στα φαγητά, τολμήστε τη σάλτσα κράνμπερι για τη γαλοπούλα, τα κόκκινα κρέατα ή ακόμη και για το ψάρι.

Μετά από όλα αυτά νομίζω είναι ώρα να το εντάξουμε στην διατροφή μας!



Ακολούθησε το allyou στο Instagram!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Natalie Portman: Σαλάτα με καρπούζι

Η vegan συνταγή της Hollywood star

Emma Watson: Μεξικάνικα Tacos

Η vegan συνταγή της διάσημης σταρ

Jessica Chastain: Banana pancakes

Η vegan συνταγή της διάσημης σταρ