ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Οι συνταγές της Mama Tsita
Από το βιβλίο της Μαγειρεύω Εποχές
Μοσχαράκι Κοκκινιστό
Υλικά
- 20 γρ. βούτυρο
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 καρότα
- 1 κιλό μοσχάρι σε κύβους
- 1 κούπα κόκκινο κρασί
- 1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ. σ. μουστάρδα
- 1 λίτρο ζεστό ζωμό βοδινού
- 4 καρφάκια γαρίφαλο
- 3 μπαχάρια
- ½ ξυλάκι κανέλα
- 1 φύλλο δάφνη
- Λίγο αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
◊ Κόβω σε μικρά κυβάκια το κρεμμύδι και τα καρό τα και λιώνω το σκόρδο.
◊ Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνω το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
◊ Ρίχνω το κρεμμύδι και το λιωμένο σκόρδο και τα σοτάρω για ένα λεπτό, μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτω τα καρότα και σοτάρω για ακόμα ένα λεπτό.
◊ Αλευρώνω ελαφρά τα κομμάτια του κρέατος και τα αλατοπιπερώνω.
◊ Μεταφέρω κρεμμύδι και καρότα σε ένα βαθύ πιάτο και σοτάρω το κρέας για μερικά λεπτά από όλες τις πλευρές.
◊ Στη συνέχεια το μεταφέρω κι αυτό στο πιάτο με το κρεμμύδι.
◊ Στην άδεια κατσαρόλα προσθέτω το κρασί και ξύνω τον πάτο της με μια ξύλινη κουτάλα για να ελευθερώσω όλα τα κομματάκια που έχουν κολλήσει εκεί κι έχουν όλη τη νοστιμιά.
◊ Στο κρασί προσθέτω τον πελτέ και τη μουστάρδα κι ανακατεύω απαλά.
◊ Στη συνέχεια προσθέτω τον ζεστό ζωμό βοδινού και ρίχνω πίσω στην κατσαρόλα κρέας, κρεμμύδι και καρότα.
◊ Προσθέτω τα μπαχαρικά και τη δάφνη, ρίχνω μια πρέζα αλάτι και μια πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σκεπάζω την κατσαρόλα.
◊ Σιγοβράζω για μιάμιση ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να χυλώσει η σάλτσα του φαγητού.