Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο, γίνονται; Ναι, και είναι πεντανόστιμοι!

Κουραμπιέδες ελαιολάδου με καρύδια.


Γεωργία Κοντού

Κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο θα μου πεις; Κι όμως είναι εξαιρετικοί έχω να δηλώσω. Δοκιμάστε τους κι εσείς, φτιάχνονται πανεύκολα και πετυχαίνουν πάντα!

Για 60 κομμάτια περίπου

-800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-150γρ. ζάχαρη

-500γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ

-2 κρόκους αβγών

-1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα

-1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

-2 καψουλάκια βανιλίνη

-200γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα ή αμύγδαλα καβουρντισμένα αν προτιμάτε

Για την επικάλυψη

-50ml ανθόνερο ή λικέρ μαστίχα

-400γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση 

1. Ανάβετε το φούρνο στους 165οC και βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί πολύ καλά σε κατσαρολάκι χωρίς να το αφήσετε να πάρει βράση. Το ρίχνετε σε ένα μπολ προσθέτετε τη ζάχαρη και τη βανίλια κι ανακατεύετε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.

2. Ρίχνετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινίζοντάς τα σιγά σιγά από σουρωτήρι ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά. Ενδιάμεσα προσθέτετε και τους κρόκους των αβγών. Όταν ομογενοποιηθεί η ζύμη (προσοχή δεν πρέπει να παραζυμωθεί) προσθέτετε τα καρύδια και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη σας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται σχετικά εύκολα. Την αφήνετε να κρυώσει.

3. Στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης φροντίζοντας να περιλαμβάνονται μερικά κομμάτια από καρύδι σε κάθε κομμάτι και τις πλάθετε σε μπαλάκια με μέγεθος μικρού καρυδιού. Αραδιάζετε τους κουραμπιέδες στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τους πιέζετε ελαφρά να πλατύνουν.

4. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.

5. Ξεφουρνίζετε τους κουραμπιέδες και αφήνετε να κρυώσουν. Μην προσπαθήσετε να τους μετακινήσετε από το ταψί αν δεν κρυώσουν εντελώς γιατί θα διαλυθούν.

6. Βρέχετε το χέρι σας με ανθόνερο ή λικέρ μαστίχας και ραντίζετε ελαφρά τους κουραμπιέδες.

7. Κοσκινίζετε ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ ταψί ώστε να σκεπαστεί. Αραδιάζετε εκεί πάνω τους κουραμπιέδες τον ένα δίπλα στον άλλο αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και κοσκινίζετε από πάνω με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Τους μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνοντας στρώσεις, πασπαλίζοντας πάλι με ζάχαρη άχνη μία μία τις στρώσεις.

Πηγή: Sweetly.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Προτεινόμενα

BEAUTY NEWS

Η Margot Robbie υιοθετεί το πιο trendy κούρεμα της χρονιάς και τώρα θέλουμε να αποκτήσουμε κι εμείς bob

Δείτε τη μεγάλη αλλαγή στο hair look της αγαπημένης ηθοποιού

CELEBS

Εριέττα Κούρκουλου: «Το μωρό μας, ήταν κοριτσάκι, είχε το σύνδρομο Turner»

Η συγκλονιστική εξομολόγηση για το μωρό που έχασε

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου