Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Θα σου κάνω μάγια με… Taameya

Η pro φαλάφελ λιχουδιά στην αραβική λέξη taameya που σημαίνει «νόστιμα μικρά κομμάτια» 



 

falafel2

 

Η αραβική λέξη taameya μεταφράζεται σε «νόστιμα μικρά κομμάτια». Αυτή η εκδοχή, φτιαγμένη με ρεβίθια-φάβα, που είναι άφθονα στο δέλτα του Νείλου, θεωρείται από ορισμένους ότι είναι το αρχικό φαλάφελ.

 

Αιγυπτιακό Φαλάφελ με Σάλτσα Ταχίνι (Ταμέγια)

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Ταμέγια (ή φαλάφελ)

1 ¾ φλιτζάνια αποξηραμένη φάβα (ή ρεβίθια) χωρίς φλούδα, τα οποία τα έχεις αφήσει όλη τη νύχτα να μουσκέψουν στο νερό

¾ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο

¾ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

2 κουταλιές ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι

1 μεγάλο σκόρδο

1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο συν 6 κουταλιές της σούπας

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

5 κουταλιές της σούπας σουσάμι

6 φλιτζάνια λάδι για τηγάνισμα

 

Σάλτσα Ταχίνι

⅓ φλιτζάνι ταχίνι

⅓ φλιτζάνι νερό

1 ½ κουταλιά ξίδι λευκού κρασιού

μισό κουταλάκι του γλυκού κύμινο

⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 

falafel

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να προετοιμάσεις τα φαλάφελ: Στραγγίζεις τη φάβα ή τα ρεβίθια. Συνδυάζεις το κόλιαντρο, το μαϊντανό, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ. Για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτεις τη φάβα και συνεχίζεις την επεξεργασία έως ότου σχηματιστεί μια πάστα, περίπου για 3 λεπτά. Προσθέτεις 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο και αλάτι. Συνεχίζεις την επεξεργασία για 1 λεπτό ακόμα.

Βάζεις τις υπόλοιπα 6 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο σε γουδί και χτυπάς με το γουδοχέρι μέχρι να θρυμματιστεί. Ανακατεύεις τους σπόρους σουσαμιού και μεταφέρεις σε ένα πιάτο.

Ζεσταίνεις το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ή τηγάνι) σε μέτρια-υψηλή φωτιά.

Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιώντας 2 κουταλιές της σούπας για το καθένα, σχηματίζεις το μείγμα της φάβας σε 24 μικρές μπαλίτσες. Πιέζεις ελαφρά και τις δύο πλευρές τους στο μείγμα των σπόρων και τα βάζεις στο έτοιμο τηγάνι.

Σε παρτίδες, ρίξτε προσεκτικά τις μπαλίτσες στο καυτό λάδι και τηγανίστε, γυρίζοντας πλευρά μια φορά, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 4 λεπτά. Μεταφέρετε τα φαλάφελ σε ένα δίσκο ή πιατέλα που έχετε βάλει απορροφητικό χαρτί.

Για να προετοιμάσεις τη σάλτσα: Χτυπάς ελαφρά ταχίνι, νερό, ξύδι, κύμινο και αλάτι σε ένα μικρό μπολ. Σερβίρεις τα ταμέγια (ή φαλάφελ) με τη σάλτσα.

Tip: η ζύμη των φαλάφελ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 4-5 μέρες.

Εναλλακτικά συνδυάζονται με ντιπ γιαουρτιού ή σαλάτα κουσκούς.

Συνοδεύστε με δροσερό αϊράνι.

falafel3

Διατροφικά στοιχεία

Ανά μερίδα / Μέγεθος μερίδας: 4 Taameya & 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα

364 θερμίδες, 28,7 g ολικού λίπους, 2,8 g κορεσμένου λίπους, 453 mg νατρίου, 405 mg καλίου, 21,9 g υδατάνθρακες, 7,9 g ινών, 1 g ζάχαρη, 9,8 g πρωτεΐνης, 13 mg βιταμίνης C, 102 mcg φυλλικού οξέος, 172 mg ασβεστίου, 4 mg σιδήρου, 91 mg μαγνησίου.


https://www.instagram.com/p/B94yPCOJkPX/

 

Πηγή: botrini.gr

SELECTIONS

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Rihanna κλέβει τις εντυπώσεις με το statement look της σε oversized fit

Τι φόρεσε η αγαπημένη RiRi στην επίσημη παρουσίαση της Fenty x PUMA;

ASK THE EDITOR

6 fluid αντιηλιακά για εσένα που δεν αντέχεις τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα σου

Με τα προϊόντα που υπάρχουν πλέον στην αγορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραλείψεις την πιο σημαντική ασπίδα για το δέρμα σου

ΤΑΞΙΔΙ

4 ευρωπαϊκά ξενοδοχεία με ιδιαίτερο χαρακτήρα που δεν πρέπει να χάσετε

Τίποτα δεν ξεκουράζει τον νου και δεν διευρύνει το ανθρώπινο πνεύμα όσο τα ταξίδια.