Panettone: Χριστούγεννα με γεύση ιταλική

Αν θέλεις να δώσεις στις διακοπές των Χριστουγέννων λίγο αέρα ιταλικής γιορτινής ατμόσφαιρας

Αγγελική Λάλου

 

Αν θέλεις να δώσεις στις διακοπές των Χριστουγέννων λίγο αέρα ιταλικής γιορτινής ατμόσφαιρας, αυτή η κλασική ιταλική συνταγή Panettone είναι η τέλεια ελαφριά, αφράτη νόστιμη συνταγή για το καταφέρεις!

Τι είναι το Pannetone

Αυτή είναι μια κλασική ιταλική συνταγή από το Μιλάνο της Ιταλίας και προέρχεται από τη λέξη panetto, η οποία μεταφράζεται σε ένα μικρό κέικ ψωμιού που μαγειρεύεται σε καλούπι panettone για να του δώσει το τέλειο σχήμα και ύψος. Ενώ η καταγωγή του είναι στην Ιταλία, έχει γίνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, ειδικά γύρω από τις χριστουγεννιάτικες μέρες. Παραδοσιακά απολαμβάνεται με ένα ποτήρι σαμπάνια ή prosecco.

Είναι ψωμί ή κέικ

Το Panettone μπορεί να είναι ό, τι θέλεις. Μπορείς σίγουρα να το κόψεις και να το μεταχειριστείς σαν ψωμί με βούτυρο απλωμένο ή να το απολαύσεις ως επιδόρπιο μετά το γεύμα. Γίνεται επίσης ένα υπέροχο πρωινό ψωμί για σερβίρισμα στο brunch με ζεστό καφέ.

Συνταγή Panettone με σοκολάτα και πορτοκάλι

Χρόνος προετοιμασίας

30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος

1 ώρα 10 λεπτά

Συνολικός χρόνος

3 ώρες 15 λεπτά

panetton

Συστατικά

1 πακέτο μαγιάς

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

1 φλιτζάνι ζεστό πλήρες γάλα

1 φλιτζάνι ζάχαρη + 1 κουταλιά της σούπας

1 αυγό + 1 ασπράδι αυγού

Μια πρέζα αλάτι

3 / 4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Τρίμμα από 1 πορτοκάλι

1/3 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο

5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι τσιπ σοκολάτας

(εναλλακτικά μπορείς να προσθέσεις καβουρδισμένα αμύγδαλα, σταφίδες, ή άλλα κομμάτια αποξηραμένων φρούτων)

panetto

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180.

Ρίξε τη μαγιά σε ένα μπολ με ζεστό νερό και γάλα και χτυπάς ελαφρά με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Το αφήνεις να καθίσει για 5 έως 7 λεπτά ή έως ότου γίνει πολύ αφρώδες.

Στη συνέχεια, χτυπάς ελαφρά την υπόλοιπη ζάχαρη, 1 αυγό, αλάτι, βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού, και λιωμένο βούτυρο μέχρι να συνδυαστούν.

Αδειάζεις αργά το αλεύρι και ανακατεύεις σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να συνδυαστεί. Ζυμώνεις για 5 έως 10 λεπτά.

Το αφήνεις να καθίσει για 1 ώρα ή έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Προσθέτεις τα τσιπ σοκολάτας και τα αναμειγνύεις στη ζύμη μέχρι να πάνε παντού. Βάλε τη ζύμη σε ένα έτοιμο σκεύος κέικ ύψους 4 «με 8» ή μια ειδική φόρμα για panettone και το αφήνεις να ξεκουραστεί για ακόμα μισή ώρα.

Αλείφεις την κορυφή του ψωμιού με το ασπράδι και πασπαλίζεις με την 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ψήνουμε στους 180° για 60 έως 70 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στην κορυφή και το εσωτερικό μαγειρευτεί.

Για να βεβαιωθείς ότι το είναι μαλακό, χνουδωτό και ψημένο, είναι επιτακτική ανάγκη να κρυώσει εντελώς πριν το κόψεις και το σερβίρεις.

panet

Πώς να το σερβίρεις

Σερβίρεται καλύτερα ζεστό, ώστε να μπορείτε να κάνετε είτε:

Προσθέτεις μερικές φέτες σε ένα φούρνο μικροκυμάτων και τις θερμαίνεις.

Ή τοποθετείς τις φέτες σε ένα ταψί με φύλλο ψησίματος και τις ψήνεις στο φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί με μια ελαφριά εξωτερική τραγανή άκρη.

Μπορείτε να το απολαύσεις με ζεστό καφέ ή με το Prosecco ως απόλαυση μετά το γεύμα.

Πόσο διαρκεί

Πρέπει να το αντιμετωπίσεις ακριβώς όπως οποιοδήποτε ψωμί καθώς θα χάσει την υγρασία και θα στεγνώσει με την πάροδο του χρόνου. Να το έχεις καλυμμένο σε θερμοκρασία δωματίου για έως 5 ημέρες ή στο ψυγείο για έως και 7 ημέρες.

 

 

Πηγή: botrini.gr



About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares