Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πένες Αλφρέντο στον φούρνο με κοτόπουλο

Τα ζυμαρικά στα καλύτερά τους, σε μια comfort food συνταγή



Πένες με κρεμώδη σάλτσα αλφρέντο, κοτόπουλο και (πολύ) μοτσαρέλα — χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

ΥΛΙΚΑ:

6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κιλό πένες

4 κ.σ. βούτυρο, συν περισσότερο για το λάδωμα του ταψιού

2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κιλό στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα χωρίς πέτσα

1 κουτ. καρυκεύματα (θυμάρι, ρίγανη, βασιλικός, δυόσμος)

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 φλ. κρέμα γάλακτος

½ φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

1 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα

1/4 φλ. φρεσκοκομμένο μαϊντανό

alfre

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίζουμε αμέσως και αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° και βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε και τις δύο πλευρές του κοτόπουλου και πασπαλίζουμε με τα καρυκεύματα, δυόσμο, ρίγανη, βασιλικό αποξηραμένα και θυμάρι τριμμένο. Προσθέτουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθεί, 8 λεπτά ανά πλευρά. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και καθαρίζουμε το τηγάνι. Αφήνουμε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 5 λεπτά πριν το κόψουμε σταυρωτά.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα: Επιστρέφουμε στο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει το σκόρδο, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Χτυπάμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε μέχρι το μείγμα να ροδίσει, 1 λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς.

Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει και ανακατεύουμε με παρμεζάνα. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα, 1 λεπτό και μετά αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζουμε τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο και τη σάλτσα αλφρέντο. Απλώνουμε περίπου το μισό μείγμα ζυμαρικών στον πάτο του ταψιού και μετά πασπαλίζουμε με τη μισή μοτσαρέλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα ζυμαρικών και από πάνω με περισσότερη μοτσαρέλα. Ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί, περίπου 15 λεπτά.

Γαρνίρουμε με μαϊντανό πριν το σερβίρουμε.

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

3 μαρινάδες με ανανά για cool summer γεύση

Γιατί μια μαρινάδα κάνει τη διαφορά!

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Καρπούζι Agua Fresca να το πιείς στο ποτήρι

Δροσερό, ξεδιψαστικό, με αλκοόλ ή όχι (όπως σε αυτή τη συνταγή) είναι το ποτό του καλοκαιριού

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Έτσι θα φτιάξεις το τέλειο Strawberry Prosecco Slushie

Πιο εύκολο απ’ όσο ακούγεται και το απόλυτο ποτό του καλοκαιριού!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 20 Ιουλίου 2026

Ενδιαφερθείτε για τις προσωπικές σας σχέσεις και μην απομονώνεστε.

FOOD

Αυτή είναι η Νο 1 τροφή για καλύτερο ύπνο, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

 Η ζωή σου είναι συνεχώς πολυάσχολη και τείνεις να βάζεις τον καλό ύπνο στον τελευταίο τροχό της αμάξης.

Best of Network