Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τέλειος κι εύκολος σπιτικός πουρές

Ζεστός και βελούδινος, ταιριάζει ιδανικά με πολλές επιλογές



Το να φτιάξεις τον δικό σου σπιτικό πουρέ δεν είναι τόσο μπελαλίδικο όσο νομίζεις και η αξεπέραστη γεύση του σίγουρα θα ανταμείψει τον κόπο σου. Αν και οι άνθρωποι έχουν πολλές διαφορετικές σκέψεις για τον πουρέ πατάτας, όπως το αν θα κρατήσουν τη φλούδα στις πατάτες ή να τις ξεφλουδίζουν, να χρησιμοποιήσουν γάλα έναντι κρέμας ή βούτυρο έναντι κρέμας γάλακτος, η απάντηση είναι ότι μπορείτε να προσαρμόσετε τη δική σας εκδοχή στις προτιμήσεις σας. Μην έχετε λοιπόν καμία επιφύλαξη, πειραματιστείτε ελεύθερα και κάντε τους συνδυασμούς που θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα και θα απογειώσουν τη γεύση του σπιτικού πουρέ σας.

Και η παρασκευή αυτών των σπιτικών πουρέ πατάτας είναι απίστευτα εύκολη. Αλλά τι διαχωρίζει πραγματικά έναν εκπληκτικό πουρέ από έναν μέτριο; Δείτε παρακάτω τις κορυφαίες συμβουλές μας.

Τι πατάτες να βάλω

Πατάτες Νάξου, πατάτες Κύπρου, μικρές ή μεγάλες ή όποια ποικιλία σας είναι πρόχειρη, ο πούρες σας γίνεται καλύτερος με πατάτες που μπορούν να βράσουν καλά και να μαλακώσουν ομοιόμορφα.  Αν βρείτε βιολογικές, ακόμα καλύτερα.

Ξεφλουδισμένες ή όχι;

Αυτή είναι η παλιά συζήτηση: Πρέπει να ξεφλουδίσετε τις πατάτες σας για πουρέ;! Πολλοί επαγγελματίες σεφ ανήκουν στο στρατόπεδο των ανθρώπων που λατρεύουν την υφή που προσθέτει η φλούδα. Αλλά εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

Πόσο βούτυρο να βάλετε;

Η συνταγή μας απαιτεί ένα ολόκληρο ραβδί, αλλά οι πραγματικοί λάτρεις του βουτύρου μπορεί ακόμη και να θέλουν να χρησιμοποιήσουν μερικές ακόμα κουταλιές της σούπας. Μας αρέσει να λιώνουμε το βούτυρο μας με το γάλα σε μια κατσαρόλα, ώστε το γάλα να είναι ζεστό όταν ενωθεί με τις λιωμένες πατάτες.

Πρέπει η κρέμα γάλακτος να είναι πλήρης

Οι αμυλούχες πατάτες χρειάζονται σοβαρό λίπος για να γίνουν κρεμώδεις, γι’ αυτό παραλείψτε τις ποικιλίες με χαμηλά λιπαρά στην κρέμα γάλακτος και στο γάλα, που θα παράγουν πιο ξηρό πουρέ πατάτας.

Μη φοβάστε να βάλετε έξτρα καρυκεύματα

Ο πουρές ζητάει αλάτι και πιπέρι. Και αναδεικνύετε υπέροχα με μοσχοκάρυδο, πάπρικα, ενώ μπορείτε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας να προσθέσετε ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο.

Με τι άλλο ταιριάζει;

Έχουμε εμμονή με έναν «γεμάτο» πουρέ πατάτας —ποιος όχι;!— γι’ αυτό σας ενθαρρύνουμε να ανακατέψετε με ψιλοκομμένο τσένταρ ή παρμεζάνα, ψημένες μπουκίτσες μπέικον, σχοινόπρασο, αφού προσθέσετε το λιωμένο μείγμα βουτύρου-γάλακτος. Πραγματικά οποιοδήποτε φρέσκο βότανο ή τυρί θα βοηθήσει τον πουρέ πατάτας να έχει εκπληκτική γεύση.

Κι αν περισσέψει;

Μπορεί να μπει σε πίτες, ομελέτα, σάντουιτς ή σαλάτα – αφήστε ελεύθερο τον δημιουργικό σεφ που κρύβετε μέσα σας και θα βρείτε σίγουρα τρόπους να τον αξιοποιήσετε…

poure

ΥΛΙΚΑ:

6 – 8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

0 ΩΡΕΣ 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 κιλά ανάμεικτες πατάτες, όπως Νάξου & Κύπρου

Αλάτι

1/2 φλ. (1 ράβδος) βούτυρο, συν 2 κουταλιές της σούπας για γαρνίρισμα

1/2 φλ. γάλα

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, καλύψτε τις πατάτες με νερό και προσθέστε μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι. Αφήστε να πάρει βράση και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, 16 με 18 λεπτά. Στραγγίστε και επιστρέψτε τις πατάτες στην κατσαρόλα.

Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο πουρέ πατάτας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας) για να πολτοποιήσετε τις πατάτες μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο και το γάλα μέχρι να ζεσταθεί.

Περιχύστε το ζεστό μείγμα γάλακτος-βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει κρέμα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.

Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα τον πουρέ πατάτας. Μεταφέρετε τις πατάτες σε ένα μπολ σερβιρίσματος και ρίξτε τις υπόλοιπες δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο. Καρυκέψτε με περισσότερο πιπέρι πριν το σερβίρετε.

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή

Συμβουλές για το τι να κάνεις και τι να αποφύγεις αν πάσχεις κι εσύ από ακμή στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σου

CELEBS

Αμαλία Κωστοπούλου: Για σαφάρι στη Νότια Αφρική με το αγόρι της!

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram «κόβουν» την ανάσα

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα