Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γεμιστά θράψαλα ή καλαμάρια

Τα αγαπημένα μας θαλασσινά σε μια πιο πλούσια σε γεύσεις εκδοχή.


Γεωργία Κοντού

Ένα καλοκαιρινό πιάτο σερβίρει σήμερα το Νηστικό αρκούδι. Τα γεμιστά θράψαλα είναι ομολογουμένως τόσο νόστιμα, ενώ τα λαχανικά που περιέχονται κάνουν τη γεύση πιο βαθιά και περίπλοκη.

Υλικά:

1 1/2 κιλό θράψαλα ή καλαμάρια

1 κρεμμύδι ξερό

2 πιπεριές Φλωρίνης

2 ώριμες ντομάτες

1 ποτήρι λευκό κρασί

1/2 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα

1/2 μάτσο άνηθο και 1/2 μάτσο μαϊντανό

1 κουταλάκι μίγμα μπαχαρικών ρας ελ χανούτ

αλάτι και πιπέρι

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο 

σχοινόπρασο για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα θράψαλα ή ζητάμε από τον ψαρά να το κάνει για μας! Προσέχουμε να αφαιρεθεί ένα διάφανο κόκκαλο που διατρέχει όλο το σώμα του θράψαλου από την εσωτερική πλευρά.

Τα μισά από τα πλοκαμάκια τα ψιλοκόβουμε.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο μισό λάδι.

Προσθέτουμε τα πλοκαμάκια που ψιλοκόψαμε.

Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις ρίχνουμε στο τηγάνι κι αυτές, όπως και το ρύζι μας. 

Ανακατεύουμε και σωτάρουμε ελαφρά.

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.

Κόβουμε τη ντομάτα σε μέτρια κομμάτια και την προσθέτουμε στο μίγμα.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και ένα κουταλάκι ρας ελ χανούτ. Προσθέτουμε κι ένα φλιτζάνι νερό κι αφήνουμε να μισοβράσει το ρύζι.

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα προσθέτουμε στο μίγμα.

Γεμίζουμε τα θράψαλα με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή με τα δάχτυλά μας, αν μας βολεύει περισσότερο.

Κλεείνουμε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα.

Αραδιάζουμε τα γεμισμένα θράψαλά μας σε ρηχό σκεύος. Γεμίζουμετα κενά με τα πλοκάμια που δεν ψιλοκόψαμε.

Αν μας περισσέψει γέμιση, τη βάζουμε εδώ κι εκεί.Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι από πάνω και μισό φλιτζάνι νερό και σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσουν ωραία τα θράψαλα και το ρύζι. Προσέχουμε να μη σωθεί το νερό πριν βράσουν αλλά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του, χωρίς περιττό νερό δηλαδή.

Σερβίρεται χλιαρό αλλά και κρύο.

Δες τη συνταγή βήμα βήμα εδώ: Νηστικό αρκούδι δε χορεύει.

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δροσερή σαλάτα κουσκούς

Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα

Προτεινόμενα

CELEBS

Γιάννα Τερζή: «Υπήρξε κακοποίηση από άτομο της ομάδας μου στην Eurovision»

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της τραγουδίστριας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δροσερή σαλάτα κουσκούς

Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις

CELEBS

Μάρα Ζαχαρέα: Oι εξωτικές φωτογραφίες από το ταξίδι της στο Μαρόκο

«Ταξίδια… Το παράθυρο του νου στον κόσμο», έγραψε στο instagram