Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κρέμα καταλάνα με άρωμα πορτοκάλι

H ισπανική εκδοχή της crème brulee.


Γεωργία Κοντού

Αυτή την ισπανική κρέμα την προτιμώ από τη γαλλίδα ξαδερφούλα της την crème brulee γιατί και πιο light είναι και πιο εύκολα γίνεται -αφού φτιάχνεται στην κατσαρόλα κι όχι στο φούρνο σε μπεν μαρί- χωρίς τον παραμικρό φόβο να σου κόψει. Κι αυτό το κρακ της καραμέλας μόλις τη σπας για να πάρεις την πρώτη κουταλιά, αχ αυτό το κρακ!

Υλικά για 4 – 5 άτομα 

200ml κρέμα γάλακτος

300ml γάλα πλήρες

1 ξυλάκι κανέλα

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

3 κρόκους αβγών

1 κουτ. σούπας γεμάτη κορν φλάουρ

50γρ. ζάχαρη

Για το τελείωμα και τη διακόσμηση 

4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη γεμάτες

Εκτέλεση

1. Ρίχνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού (είναι προτιμότερο να το πάρετε με peeler) και το ξύλο της κανέλας. Βάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά να ζεσταθεί. Μόλις πάρει βράση το τραβάτε από τη φωτιά κι αφήνετε την κρέμα να κρυώσει λίγο και να απορροφήσει τα αρώματα.

2. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Τα περιχύνετε με την αρωματισμένη κρέμα.

3. Ρίχνετε το μείγμα ξανά στο κατσαρολάκι και το βάζετε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.

4. Αφαιρείτε την κανέλα και περνάτε την κρέμα από σουρωτήρι για να συγκρατήσει το ξύσμα του πορτοκαλιού και τυχόν γρομπαλάκια. Τη μοιράζετε σε 4-5 ρηχά, ειδικά πυρίμαχα σκεύη. Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς οι κρέμες πριν τις βάλετε στο ψυγείο για να παγώσουν καλά.

5. Όταν θέλετε να σερβίρετε, μοιράζετε πάνω τους ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά τους από μια γερή κουταλιά σούπας ζάχαρη και την καίτε με φλόγιστρο να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα και να καραμελώσει. Ύστερα αφήνετε να κρυώσει εντελώς και να γίνει σαν τζάμι η καραμέλα. Σερβίρετε αμέσως!

Σημείωση:

Είναι σημαντικό να κάνετε την καραμέλα την τελευταία στιγμή. Αν την κάνετε νωρίτερα και αφήσετε τις κρέμες στο ψυγείο, η καραμέλα θα λιώσει και η κρέμα σας θα βρεθεί να κολυμπάει μέσα σε ένα αραιό σιρόπι καραμέλας, πράγμα που δεν το θέλουμε.

Πηγή: Sweetly.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

3 μαρινάδες με ανανά για cool summer γεύση

Γιατί μια μαρινάδα κάνει τη διαφορά!

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Καρπούζι Agua Fresca να το πιείς στο ποτήρι

Δροσερό, ξεδιψαστικό, με αλκοόλ ή όχι (όπως σε αυτή τη συνταγή) είναι το ποτό του καλοκαιριού

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Έτσι θα φτιάξεις το τέλειο Strawberry Prosecco Slushie

Πιο εύκολο απ’ όσο ακούγεται και το απόλυτο ποτό του καλοκαιριού!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 18 Ιουλίου 2026

Πάρτε αποφάσεις να προχωρήσετε σε αλλαγές σε ό,τι δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας.

VIRAL

The Bell Jar: το καστ της νέας κινηματογραφικής μεταφοράς

Η εμβληματική νουβέλα της Sylvia Plath αποκτά σύγχρονη κινηματογραφική μεταφορά με την Billie Eilish στον ρόλο της Esther Greenwood.

ΣΠΙΤΙ

Η μέθοδος Sudoku για το πακετάρισμα ταξιδιού

Η viral μέθοδος Sudoku υπόσχεται 27 σύνολα από μόλις εννέα ρούχα, με τάξη αντί για χάος.

Best of Network