Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κρέμα καταλάνα με άρωμα πορτοκάλι

H ισπανική εκδοχή της crème brulee.


Γεωργία Κοντού

Αυτή την ισπανική κρέμα την προτιμώ από τη γαλλίδα ξαδερφούλα της την crème brulee γιατί και πιο light είναι και πιο εύκολα γίνεται -αφού φτιάχνεται στην κατσαρόλα κι όχι στο φούρνο σε μπεν μαρί- χωρίς τον παραμικρό φόβο να σου κόψει. Κι αυτό το κρακ της καραμέλας μόλις τη σπας για να πάρεις την πρώτη κουταλιά, αχ αυτό το κρακ!

Υλικά για 4 – 5 άτομα 

200ml κρέμα γάλακτος

300ml γάλα πλήρες

1 ξυλάκι κανέλα

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

3 κρόκους αβγών

1 κουτ. σούπας γεμάτη κορν φλάουρ

50γρ. ζάχαρη

Για το τελείωμα και τη διακόσμηση 

4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη γεμάτες

Εκτέλεση

1. Ρίχνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού (είναι προτιμότερο να το πάρετε με peeler) και το ξύλο της κανέλας. Βάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά να ζεσταθεί. Μόλις πάρει βράση το τραβάτε από τη φωτιά κι αφήνετε την κρέμα να κρυώσει λίγο και να απορροφήσει τα αρώματα.

2. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Τα περιχύνετε με την αρωματισμένη κρέμα.

3. Ρίχνετε το μείγμα ξανά στο κατσαρολάκι και το βάζετε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.

4. Αφαιρείτε την κανέλα και περνάτε την κρέμα από σουρωτήρι για να συγκρατήσει το ξύσμα του πορτοκαλιού και τυχόν γρομπαλάκια. Τη μοιράζετε σε 4-5 ρηχά, ειδικά πυρίμαχα σκεύη. Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς οι κρέμες πριν τις βάλετε στο ψυγείο για να παγώσουν καλά.

5. Όταν θέλετε να σερβίρετε, μοιράζετε πάνω τους ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά τους από μια γερή κουταλιά σούπας ζάχαρη και την καίτε με φλόγιστρο να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα και να καραμελώσει. Ύστερα αφήνετε να κρυώσει εντελώς και να γίνει σαν τζάμι η καραμέλα. Σερβίρετε αμέσως!

Σημείωση:

Είναι σημαντικό να κάνετε την καραμέλα την τελευταία στιγμή. Αν την κάνετε νωρίτερα και αφήσετε τις κρέμες στο ψυγείο, η καραμέλα θα λιώσει και η κρέμα σας θα βρεθεί να κολυμπάει μέσα σε ένα αραιό σιρόπι καραμέλας, πράγμα που δεν το θέλουμε.

Πηγή: Sweetly.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

BLOGS

«Μένεις παντρεμένη για 39 χρόνια όχι λόγω σεξ ή αγάπης, αλλά επειδή ο σύντροφός σου σε σέβεται πραγματικά» Ολυμπία Δουκάκη

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός απεβίωσε πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 89 ετών

DO IT YOURSELF

Πώς να αποφασίσεις αν πρέπει να κρατήσεις ένα ρούχο στην γκαρνταρόμπα σου

Ο προσωπικός σου οδηγός για τις εκκαθαρίσεις που συχνά πρέπει να γίνονται στην ντουλάπα μας!