Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Αρνάκι αμπελουργού

Η γέμιση από τα ντολμαδάκια γιαλαντζί που περίσσεψε ανακυκλώθηκε σε ένα πεντανόστιμο πιάτο!


Γεωργία Κοντού

Αφορμή για αυτή τη συνταγή στάθηκε ένα άλλο φαγητό που έφτιαχνα! Ντολμαδάκια γιαλαντζί ετοίμαζα και μου περίσσεψε η γέμιση. Έτσι καθώς ήταν χωρίς τίποτα το ζωικό, σκέφτηκα να τη φυλάξω στο ψυγείο μέχρι να δω τι θα την κάνω. Δεν πετάμε τίποτα! κοιτώντας από τη μια τη γέμιση κι από την άλλη τα κάπως πιο μεστά αμπελόφυλλα που έμειναν αχρησιμοποίητα, μου ήρθε η έμπνευση να τυλίξω το κρέας μέσα σε αυτά αλλά να βάλω και τη γέμιση στο κέντρο. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και γι' αυτό το μοιράζομαι μαζί σας! 

Φτιάξτε το, είναι εύκολο, πεντανόστιμο και θα αρέσει σε μικρούς και σε μεγάλους, εγγυημένα! Το αρνάκι παίρνει την ευωδιά από τα αμπελόφυλλα και τη γεύση από τα μυρωδικά και το τυρί και γίνεται τέλειο!

Υλικά:

1 μπούτι από αρνάκι ζυγούρι (για να είναι μεγαλούτσικο, γύρω στα 3 1/2 κιλά)

μπόλικα αμπελόφυλλα

100 γραμ. κεφαλοτύρι Μυτιλήνης

περίσσευμα γέμισης από ντολμαδάκια γιαλαντζί (ή φτιάξτε τη εξαρχής ανακατεύοντας 1 φλυτζανάκι ρύζι καρολίνα, 1/2 κρεμμύδι ψιλλοκομμένο, λίγο άνηθο, δυόσμο και μαίντανό ψιλοκομμένα, αλατοπίπερο)

αλάτι

πιπέρι

λαδόκολλα και σπάγκο για το δέσιμο

Εκτέλεση:

Το μπούτι το ζητάμε από τον κρεοπώλη ξεκοκαλισμένο.

Το ανοίγουμε από την κομμένη πλευρά και το αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.

Με το κουτάλι απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο κρέας.

Από πάνω τοποθετούμε το τυρί σε λεπτές φέτες.

Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και στρώνουμε τα αμπελόφυλλά από πάνω.

Παίρνουμε το κρέας και το ξαπλώνουμε πάνω στο κρεβατάκι από αμπελόφυλλα.

Με τη βοήθεια της λαδόκολλας κλείνουμε όσο καλύτερα μπορούμε το κρέας γαι να συγκρατήσει μέσα τη γέμιση κι απ' έξω τα φύλλα.

Εννοείται ότι αν χρειαστεί βάζουμε όσες λαδόκολλες χρειάζεται για να κλείσει καλά. Στρίβουμε σαν καραμέλα τις άκρες. Ετοιμο το ρολό.

Το δένουμε και με σπάγκο για να σιγουρευτούμε και να κρατήσει και το σχήμα του.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 2 1/2 ώρες χωρίς να το πειράξουμε καθόλου. Κατόπιν το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για 15 λεπτά στην ησυχία του και μετά το ανοίγουμε με προσοχή.

Το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πατάτες φούρνου.

Δες τη συνταγή βήμα βήμα εδώ: Νηστικό αρκούδι δε χορεύει

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δροσερή σαλάτα κουσκούς

Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

Γιατί ένα καλό λευκό πουκάμισο δεν πρέπει να λείπει από την γκαρνταρόμπα σου!

Διαχρονικό, κλασάτο και κομψό ο απόλυτος μπαλαντέρ μόδας σου χαρίζει τις πιο υπέροχες εμφανίσεις!

CELEBS

Πέτρος Γαϊτάνος για ομόφυλα ζευγάρια: «Θα πρέπει να στεκόμαστε με σεβασμό»

Η άποψη του τραγουδιστή κι οι θρησκευτικές αντιδράσεις

BEAUTY TIPS

Πώς οι οροί υαλουρονικού οξέος να κρατούν το δέρμα σας ενυδατωμένο

Δώστε στην επιδερμίδα σας αυτή την έξτρα υγρασία