GLAMI Fashion (Re)Search: Το 68% των καταναλωτών θα αγοράσει προϊόντα μόδας πριν τις διακοπές.

Πως κινήθηκε η αγορά μόδας το τελευταίο δίμηνο; 

Δελτίο Τύπου

H τρίτη και πιο πρόσφατη έρευνα του GLAMI παρουσιάζει την «επόμενη μέρα» για την online αγορά μόδας, με δεδομένα σχετικά με τον τρόπο που άλλαξε η καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων, μετά την πανδημία. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το εντυπωσιακό 73% των καταναλωτών προχώρησε σε αγορές μόδας τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ μόλις το 13% δήλωσε ότι προσπαθεί να κάνει οικονομία αποφεύγοντας ακόμη και την επίσκεψη στα μαγαζιά.

 

 

Προσπαθείτε να ξοδέψετε λιγότερα σε προϊόντα μόδας από ότι πριν από το ξέσπασμα του COVID-19;


Οι Έλληνες εμπιστεύονται τις προσφορές των καταστημάτων.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πολλά καταστήματα μετά την πανδημία έχουν συνεχώς προσφορές ακόμη και πριν τις επίσημες καλοκαιρινές εκπτώσεις, οι καταναλωτές δεν φαίνονται καχύποπτοι. Το αντίθετο μάλιστα, αφού το 62% βρίσκει θετικό ότι βρίσκει προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές. Ειδικότερα για την online μόδα, Οι Έλληνες πραγματοποιούν online αγορές  κυρίως λόγων των καλύτερων τιμών (35% των ερωτηθέντων), των εκπτώσεων (28%) αλλά και της θετικής άποψης που έχουν ή που αποκόμισαν τους τελευταίους μήνες (28%)

Online ή offline; Τι επιλέγουν οι καταναλωτές; 
Το 54% των Ελλήνων ξόδεψε περισσότερα σε αγορές μόδας online ενώ μόλις το 22% ψώνισε σε φυσικά καταστήματα

 

 

Άνοιγμα καταστημάτων και αγορές προϊόντων μόδας 
Η «κλασική βόλτα» ήταν για το 33% των ερωτηθέντων ο λόγος που επισκέφθηκαν κάποιο φυσικό κατάστημα μόδας. Σημαντικοί παράγοντες επιλογής ήταν επιπλέον οι εκπτώσεις (22%), η αρνητική εμπειρία της διαδικασία επιστροφής μετά από online παραγγελία (19%) αλλά και η προσπάθεια τόνωσης της τοπικής οικονομίας (16%). Τέλος, μόλις το 5% δήλωσε ότι δεν φοβάται πλέον την πανδημία και επέλεξε τα φυσικά τα καταστήματα για τις αγορές του. 

Παραπάνω από τους μισούς καταναλωτές (55% αθροιστικά) έκριναν θετικά την εμπειρία τους σε φυσικό κατάστημα με κύρια πλεονεκτήματα, τη δυνατότητα δοκιμής και την διαπροσωπική επαφή με τους υπαλλήλους. Σημαντικό ποσοστό επίσης (34% αθροιστικά) έκρινε αρνητικά την επίσκεψή του καθώς η μικρότερη ποικιλία αλλά και η αίσθηση ανασφάλειας στην μετά COVID εποχή παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.  

 

 

Το μέλλον των αγορών μόδας, όπως το εξέφρασαν οι ίδιοι οι καταναλωτές 
Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν αντίκτυπο στις επιλογές των καταναλωτών για τις αγορές μόδας. Τα καταστήματα γρήγορης μόδας (37%), τα εκπτωτικά outlets αλλά και τα μικρά μαγαζιά βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των Ελλήνων ενώ εμφανής είναι και η άνοδος της βιώσιμης μόδας. Στον αντίποδα, οι πολυτελείς (-38%) και premium μάρκες φαίνονται να χάνουν έδαφος ενώ σημαντικό είναι επίσης ότι οι Έλληνες δεν ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις για second hand/ vintage προϊόντα και παραμένουν χαμηλά στις επιλογές τους τους.  

Μόδα και καλοκαιρινές διακοπές 2020
Παρά την πανδημία οι Έλληνες δήλωσαν ότι θα κάνουν διακοπές κυρίως εντός Ελλάδας (56%). Ένα 32% δήλωσε δεν θα κάνει διακοπές φέτος με τους μισούς σχεδόν να δηλώνουν την πανδημία ως τον κύριο λόγο. Το 67% (αθροιστικά) των καταναλωτών θα αγοράσουν προϊόντα μόδας πριν τις διακοπές!

 

 

Επιστροφή στις σχολικές αίθουσες και οικογενειακές αγορές!
Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων (85%) θα αγοράσουν νέα προϊόντα στα παιδιά τους για την σχολική χρονιά ενώ το 54% έχει σκοπό να ξοδέψει περισσότερα από 100€. Ως προς το τι θα αγοράσουν, τα sneakers αποτελούν την πρώτη επιλογή. Η παράδοση της νέας σχολικής τσάντας ακολουθεί ενώ τα αθλητικά ρούχα που τα περισσότερα παιδιά επιλέγουν για τις ημέρες μαθημάτων έρχονται στην τρίτη θέση των αγορών των γονιών τους​.

 

 

Στην έρευνα που διενήργησε το GLAMI με τη συμμετοχή 2.944 Ελλήνων, καταγράφονται και παρουσιάζονται μέσω του ειδικά διαμορφωμένου Fashion (RE)Search η καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων μετά την πανδημία, καθώς και οι τάσεις για το μέλλον. 

 

 

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares