Skip to main content

PETS

7 διακριτικά σημάδια καρκίνου στα κατοικίδια που οι περισσότεροι γονείς κατοικίδιων ζώων παραβλέπουν

Ανιχνεύοντας έγκαιρα τον καρκίνο σε σκύλους και γάτες, μπορείτε να συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας για να αυξήσετε την πιθανότητα ίασης ή ύφεσης.



Το να παρατηρήσετε αρκετά νωρίς τα διακριτικά σημάδια καρκίνου σε σκύλους και γάτες μπορεί να είναι δύσκολο αν δεν ξέρετε τι ψάχνετε. Μερικές φορές, τα σημάδια μπορεί να είναι τόσο διακριτικά που οι γονείς των κατοικίδιων μπορεί να τα μπερδέψουν ως φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.

Συζητήστε τα παρακάτω διακριτικά σημάδια καρκίνου σε κατοικίδια με τον κτηνίατρό σας, ώστε να μπορέσετε να τον εντοπίσετε νωρίς και να ξεκινήσετε ένα σχέδιο θεραπείας.

Απώλεια βάρους

Με περισσότερα από τα μισά κατοικίδια του δυτικού κόσμου να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, η απώλεια βάρους είναι συνήθως κάτι που γιορτάζεται τόσο από τους κτηνιάτρους όσο και από τους κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων. Ωστόσο, η απώλεια βάρους στα κατοικίδια –ειδικά όταν ένα κατοικίδιο δεν ακολουθεί δίαιτα περιορισμένων θερμίδων– μπορεί να είναι ένα διακριτικό σημάδι καρκίνου σε σκύλους και γάτες.

Ενώ ορισμένοι καρκίνοι μπορεί να προκαλέσουν ταχεία και δραματική απώλεια βάρους που είναι δύσκολο να μη την δείτε, είναι πιο συνηθισμένο ότι η απώλεια βάρους είναι σταδιακή με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να είναι τόσο σταδιακή που να περνά απαρατήρητη από τον γονέα του κατοικίδιου.

Μερικές φορές, η απώλεια βάρους δεν παρατηρείται καν μέχρι να μεταφερθεί το κατοικίδιο στον κτηνίατρο και η αλλαγή στο βάρος σημειώνεται μόνο όταν συγκρίνεται με ιστορικές μετρήσεις βάρους.

Εάν ένα κατοικίδιο χάνει βάρος παρόλο που τρώει κανονική ποσότητα τροφής για κατοικίδια, τότε οι κορυφαίες ασθένειες που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος.

Εξογκώματα και όγκοι

Ενώ τα εξογκώματα, οι όγκοι και άλλες δερματικές αλλαγές είναι εύκολο να παρατηρηθούν σε κοντότριχους σκύλους ή γάτες, πολλές φορές περνούν απαρατήρητα στα κατοικίδια με πυκνό τρίχωμα.

Οι κηδεμόνες κατοικίδιων επίσης συχνά αναβάλλουν μια κτηνιατρική επίσκεψη εάν ένα εξόγκωμα είναι μικρό. Ωστόσο, δεν μπορείτε να προσδιορίσετε εάν ένα εξόγκωμα δέρματος είναι καρκινογόνο με βάση το μέγεθος. Ακόμη και τα πιο μικρά εξογκώματα του δέρματος μπορεί να είναι καρκινικά.

Οι όγκοι της περιοχής του μαστού –επίσης γνωστοί ως καρκίνος του μαστού– συχνά χάνονται από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Τα θηλυκά σκυλιά και οι γάτες, είτε θηλάζουν είτε όχι, μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Οι σκύλοι και οι γάτες υπόκεινται σε καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος, του αγγειακού συστήματος, του ήπατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, των ενδοκρινών αδένων και του αναπαραγωγικού συστήματος. Αυτοί οι καρκίνοι μπορεί να προκαλέσουν σχηματισμό μαζών στην κοιλιά.

Εάν το κατοικίδιό σας είναι μεγαλόσωμο ή υπέρβαρο, μπορεί να μην παρατηρήσετε κοιλιακές μάζες έως ότου μεγαλώσουν ή γίνουν απειλητικές για τη ζωή, όπως στην περίπτωση ρήξης όγκων της σπλήνας.

Ένα άλλο μέρος όπου μπορούν να κρυφτούν εξογκώματα και όγκοι είναι στο στόμα. Οι σκύλοι και οι γάτες μπορεί να εμφανίσουν όγκους του στόματος στα ούλα, τη σκληρή υπερώα ή τη γλώσσα. Οι όγκοι κάτω από τη γλώσσα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν εκτός και αν τους ψάχνετε!

Αλλαγές στο τρίχωμα

Ένα κανονικό, υγιές κατοικίδιο έχει ένα γυαλιστερό, γεμάτο τρίχωμα. Αλλαγές στο τρίχωμα, όπως απώλεια μαλλιών, εύθραυστα ή ξηρά μαλλιά, υπερβολική πιτυρίδα ή απολέπιση, δερματικές λοιμώξεις ή υπερβολική απολέπιση, μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου.

Οι καρκίνοι του ενδοκρινικού συστήματος, όπως οι όγκοι στην υπόφυση, τον θυρεοειδή ή τα επινεφρίδια, μπορούν όλοι να προκαλέσουν αλλαγές στο τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου σας.

Επίσης, εάν ένα μέρος του σώματος είναι επώδυνο λόγω καρκίνου, ένας σκύλος μπορεί να γλείφει υπερβολικά αυτήν την περιοχή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καφέ λεκέδες από γλείψιμο.

Εάν μια γάτα αισθάνεται άρρωστη ή πονάει λόγω καρκίνου, μπορεί να μην περιποιηθεί αρκετά ή καθόλου τον εαυτό της, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ένα μπερδεμένο, απεριποίητο τρίχωμα. Εναλλακτικά, οι γάτες είναι επίσης γνωστό ότι περιποιούνται και βγάζουν τρίχες ως απάντηση στο άγχος ή τον πόνο.

Η υπερβολική περιποίηση, η απουσία περιποίησης ή το υπερβολικό γλείψιμο σε ένα μέρος του σώματος μπορεί να είναι διακριτικά σημάδια καρκίνου τόσο σε σκύλους όσο και σε γάτες.

Αλλαγές στην όρεξη

Οι αλλαγές στην όρεξη –είτε αυξημένες είτε μειωμένες– μπορεί να είναι ανεπαίσθητα σημάδια καρκίνου σε σκύλους και γάτες.

Εάν ένα κατοικίδιο αισθάνεται άβολα ή πονάει, τότε μπορεί να μην θέλει να φάει. Αντίθετα, άλλοι καρκίνοι μπορεί να αναγκάσουν ένα κατοικίδιο να τρώει περισσότερο από το κανονικό. Ορισμένοι καρκίνοι καταναλώνουν πολλές θερμίδες, οι οποίες θα αυξήσουν την όρεξη ενός κατοικίδιου ζώου.

Ορισμένοι τύποι επιθετικών, κακοήθων καρκίνων μπορεί να προκαλέσουν ένα κατοικίδιο ζώο να τρώει κανονικές ή περισσότερες από τις κανονικές ποσότητες τροφής και να εξακολουθεί να χάνει βάρος. Οι όγκοι των επινεφριδίων ή της υπόφυσης μπορεί να προκαλέσουν μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος του Cushing, η οποία αυξάνει την όρεξη ενός σκύλου και προκαλεί αύξηση βάρους.

Αλλαγές στην ούρηση ή στις κινήσεις του εντέρου

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα τουαλέτας του κατοικίδιου ζώου σας αξίζει να σημειωθούν όταν πρόκειται για έγκαιρη ανίχνευση. Διαφορετικοί τύποι καρκίνου μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στις συνήθειες του κατοικίδιου ζώου σας, από αυξημένη ανάγκη για ασήμαντο χρόνο έως δυσκοιλιότητα.

Για παράδειγμα, ο καρκίνος του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει διάρροια και/ή δυσκοιλιότητα.

Ο καρκίνος των επινεφριδίων, της υπόφυσης ή του θυρεοειδούς αδένα ή ο καρκίνος του ήπατος ή των νεφρών μπορεί να αυξήσει τη δίψα σε σκύλους και γάτες, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξημένη ανάγκη για ούρηση.

Ο καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για ούρηση, αλλά να εμποδίσει την ουρήθρα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ούρηση. Έτσι, μερικές φορές, τα κατοικίδια με καρκίνο του ουροποιητικού πρέπει να κατουρούν συχνά, να έχουν ατυχήματα μέσα στο σπίτι ή να φαίνεται να καταπονούνται όταν ουρούν.

Αλλαγές στη συμπεριφορά

Αλλαγές στη συμπεριφορά –ιδιαίτερα έλλειψη ενέργειας ή έλλειψη ενδιαφέροντος για τα πράγματα που συνήθιζαν να προσφέρουν χαρά στο κατοικίδιό σας– ατυχήματα στο σπίτι, αλλαγές στα πρότυπα ύπνου, αυξημένη επιθετικότητα ή γκρίνια; αυξημένος χρόνος ύπνου; ή οποιεσδήποτε άλλες απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά – μπορεί όλα να είναι ανεπαίσθητα σημάδια καρκίνου του εγκεφάλου ή καρκινικού πόνου.

Οι επιληπτικές κρίσεις ή ο τρόμος μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρκίνου του εγκεφάλου και, εκτός και αν είστε παρόντες, οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί συχνά να χαθούν από τους γονείς των κατοικίδιων ζώων. Ορισμένα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να έχει υποστεί κρίση περιλαμβάνουν απώλεια ισορροπίας, συσπάσεις, υπερβολικό σάλιο και προσωρινή τύφλωση.

Βήχας

Ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει βήχα σε σκύλους και γάτες, επομένως κάθε σκύλος ή γάτα που εμφανίζει επίμονο βήχα πρέπει να επισκέπτεται κτηνίατρο. Ένας επίμονος βήχας μπορεί να είναι ένα πιθανό σημάδι ενός όγκου που πιέζει έναν αεραγωγό, υγρό στους πνεύμονες ή πολλαπλούς όγκους του πνεύμονα.

Ο επίμονος βήχας μπορεί επίσης να είναι σημάδι άλλων προβλημάτων υγείας του κατοικίδιου ζώου σας, επομένως εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει βήχα που δεν φαίνεται να κλωτσάει, είναι πάντα καλύτερο να το πηγαίνετε στον κτηνίατρό του.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου στα κατοικίδια

Οι κτηνίατροι είναι εκπαιδευμένοι να παρατηρούν τυχόν ανωμαλίες στον σκύλο ή τη γάτα σας και η κτηνιατρική εξέταση είναι το καλύτερο όπλο σας κατά του καρκίνου.

Ωστόσο, τα περισσότερα κατοικίδια επισκέπτονται τον κτηνίατρό τους μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο. Επομένως, είναι χρήσιμο εάν δίνετε ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση της υγείας του κατοικίδιου ζώου σας επίσης. Ως γονέας κατοικίδιου ζώου, βλέπετε το κατοικίδιό σας κάθε μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να παρακολουθείτε αυτά τα πιθανά ανεπαίσθητα σημάδια καρκίνου.

Για να κάνετε ελέγχους στο σπίτι, μπορείτε να περάσετε τα χέρια σας πάνω από το κατοικίδιό σας για να νιώσετε τυχόν εξογκώματα ή όγκους και να επιθεωρήσετε οπτικά και απτικά το κατοικίδιό σας. Μην ξεχάσετε να επιθεωρήσετε τις θηλές στα θηλυκά σκυλιά για τυχόν αλλαγές, εξογκώματα ή εξογκώματα.

Νιώστε το περίγραμμα των πλευρών του κατοικίδιου ζώου σας για τυχόν σημάδια αύξησης ή απώλειας βάρους. Κοιτάξτε το στόμα του κατοικίδιου ζώου σας και ελέγξτε τα δόντια και τα ούλα του. Κρατήστε μια λιχουδιά και αφήστε το κατοικίδιο ζώο σας να γλείψει τη λιχουδιά ενώ εσείς επιθεωρείτε το πάνω και το κάτω μέρος της γλώσσας.

Οι κηδεμόνες των κατοικίδιων γνωρίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους και πραγματοποιώντας αυτές τις μηνιαίες «επιθεωρήσεις» στο σπίτι, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να κολλήσετε διακριτικά σημάδια καρκίνου αρκετά νωρίς για να κάνετε τη διαφορά.

7 διακριτικά σημάδια καρκίνου στα κατοικίδια που οι περισσότεροι γονείς κατοικίδιων ζώων παραβλέπουν (tetrapodo.gr)

Διαβάστε επίσης

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

PETS

5 σκύλους θεραπείας για επιβάτες με προβλήματα άγχους απέκτησε το αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

Τα πέντε σκυλιά βρίσκονται στο αεροδρόμιο και με τα χάδια και τα φιλιά τους βοηθούν τους επιβάτες που δυσκολεύονται να διαχειριστούν το άγχος για την πτήση τους

PETS

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων – σώσε μια ζωή υιοθετώντας την

Το να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζωάκι σου προσφέρει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Lingerie Dress: Το φόρεμα που λατρεύουν οι Γαλλίδες

Ύφασμα απαλό σαν μετάξι και γραμμή που κολακεύει το σώμα

BEAUTY NEWS

Θέλεις τέλεια φρύδια; Η Selena Gomez ξέρει το μυστικό

Δοκίμασε το trend που θέλει τα φρύδια καλοσχηματισμένα και πυκνά