Skip to main content

PETS

Χρειάζεται ο σκύλος μου τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη;

Τροφή σκύλου υψηλή σε πρωτεΐνη: κίνδυνοι και προφυλάξεις



Η επιλογή του τι θα ταΐσετε τον σκύλο σας μπορεί να είναι μια συντριπτική απόφαση. Τα καταστήματα τροφών για κατοικίδια είναι γεμάτα με μια ποικιλία με σειρές από διάφορες μάρκες τροφίμων που περιέχουν όλα έξυπνα σλόγκαν μάρκετινγκ για να σας πείσουν ότι είναι τα καλύτερα για τον σκύλο σας. Πολλές από αυτές τις τροφές για σκύλους υπερηφανεύονται ότι περιέχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης που υποστηρίζουν ότι ικανοποιούν την ενστικτώδη ανάγκη του σκύλου σας για κρέας, καθώς και ότι τους κάνουν πιο υγιείς και ζουν περισσότερο.

Είναι τα σκυλιά σαρκοφάγα;

Οι τακτικές μάρκετινγκ από ορισμένες εταιρείες τροφών για κατοικίδια έχουν τροφοδοτήσει μια κοινή παρανόηση μεταξύ των ιδιοκτητών κατοικίδιων ότι τα σκυλιά είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα και απαιτούν μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από κρέας. Αυτό δεν είναι ισχύει 100%. Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, είναι παμφάγα και τα καταφέρνουν καλύτερα με μια ισορροπημένη διατροφή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους. Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης είναι περιττή για τους σκύλους στην καλύτερη περίπτωση και για μερικούς σκύλους με ιατρικές παθήσεις μπορεί να είναι πραγματικά επιβλαβής.

Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία του οργανισμού και είναι απόλυτη ανάγκη για την καθημερινή λειτουργία. Ωστόσο, όταν ένας σκύλος καταναλώνει πάρα πολλή ποσότητα πρωτεϊνών σε ένα γεύμα δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει όλες ταυτόχρονα, ούτε μπορεί να αποθηκευτούν για αργότερα. Στη συνέχεια, το σώμα θα αποβάλλει την περίσσεια πρωτεΐνη μέσω των νεφρών και έξω από το σώμα μέσω των ούρων. Έτσι, η ποιότητα της πρωτεΐνης γίνεται στην πραγματικότητα πιο σημαντική από την πραγματική ποσότητα, καθώς μια πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας είναι πιο βιοδιαθέσιμη και μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα από τον οργανισμό.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι το κρέας σε αυτές τις δίαιτες που λειτουργεί ως πηγή πρωτεΐνης περιέχει άλλα θρεπτικά συστατικά που δεν θέλετε σε υπερβολικές ποσότητες. Για παράδειγμα, όταν μια δίαιτα είναι κυρίως κρέας, γίνεται πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η σωστή αναλογία ασβεστίου-φωσφόρου. Όταν αυτή η αναλογία είναι εκτός ισορροπίας, μπορεί να προκληθούν διαταραχές στην ανάπτυξη των οστών ή νεφρική βλάβη. Οι καλά διαμορφωμένες τροφές για σκύλους έχουν μια κατάλληλη ισορροπία πρωτεΐνης, λίπους και υδατανθράκων για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο.

Είναι η υπερβολική πρωτεΐνη στην τροφή για σκύλους βλαβερή για το κατοικίδιο μου;

Η πρωτεΐνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό πλούσιο σε θερμίδες και πολλές από τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι εξαιρετικά υψηλές σε θερμίδες και μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Καθώς πάνω από το 50% των σκύλων του δυτικού κόσμου θεωρούνται υπέρβαρο ή παχύσαρκο, οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να γνωρίζουν πού κρύβονται αυτές οι επιπλέον θερμίδες. Εάν ένας σκύλος έχει προβλήματα με τα νεφρά ή το συκώτι, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει τον φόρτο εργασίας σε αυτά τα όργανα και να διαταράξει την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών που οδηγεί σε επιδείνωση της νόσου.

Αντί να αναζητήσετε μια τροφή για σκύλους που περιέχει υπερβολικά επίπεδα πρωτεΐνης, θα πρέπει να βρείτε μια τροφή που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τον τρόπο ζωής, το στάδιο ζωής και το μέγεθος του σκύλου σας.

Τα κουτάβια, εν τω μεταξύ, απαιτούν περισσότερη πρωτεΐνη από τα ενήλικα σκυλιά, επειδή το σώμα τους είναι απασχολημένο με την ανάπτυξη. Μεταξύ των φυλών κουταβιών υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις για θρεπτικά συστατικά επίσης. Για παράδειγμα, τα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών όπως τα Labrador retriever χρειάζονται μια πολύ διαφορετική διατροφή από ένα Yorkie για βέλτιστη ανάπτυξη. Το να ταΐζετε κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών με κάτι πολύ υψηλό σε πρωτεΐνη μπορεί να τα κάνει να παχύνουν πολύ γρήγορα προκαλώντας ανώμαλη ανάπτυξη των αρθρώσεων και καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε προβλήματα όπως η αρθρίτιδα στο μέλλον.

Οι πιο ασφαλείς δίαιτες είναι αυτές που έχουν αναπτυχθεί από εταιρείες τροφών για ζώα συντροφιάς που επενδύουν στην επιστημονική έρευνα, συμβουλεύονται κτηνιάτρους διατροφολόγους και πραγματοποιούν δοκιμές σίτισης για να αναπτύξουν τη διατροφή τους. Αυτό θα παράσχει μια τροφή για κατοικίδια που θα είναι σωστά ισορροπημένη χωρίς περιττά θρεπτικά συστατικά που είναι μη απαραίτητα και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβλαβή για τον σκύλο σας.

Τροφή σκύλου υψηλή σε πρωτεΐνη: κίνδυνοι και προφυλάξεις (tetrapodo.gr) 

Διαβάστε επίσης

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

PETS

5 σκύλους θεραπείας για επιβάτες με προβλήματα άγχους απέκτησε το αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

Τα πέντε σκυλιά βρίσκονται στο αεροδρόμιο και με τα χάδια και τα φιλιά τους βοηθούν τους επιβάτες που δυσκολεύονται να διαχειριστούν το άγχος για την πτήση τους

PETS

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων – σώσε μια ζωή υιοθετώντας την

Το να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζωάκι σου προσφέρει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα