Skip to main content

PETS

Μπορεί ο σκύλος σας να κολλήσει το κοινό κρυολόγημα;

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τα κρυολογήματα των σκύλων



Καθώς το κοινό κρυολόγημα είναι τόσο διαδεδομένο στους ανθρώπους, μπορεί να αναρωτιέστε εάν και τα σκυλιά με καταρροή μπορεί να έχουν κρυολόγημα. Μπορεί ακόμη και να ανησυχείτε μήπως μεταδώσετε μικρόβια στον αγαπημένο σας σκύλο όταν έχετε αρρωστήσει.

Ενώ οι σκύλοι δεν μπορούν να κολλήσουν το κοινό κρυολόγημα, υπάρχουν πολλά μικρόβια που προκαλούν συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης στους σκύλους.

Όταν είναι ήπιες, πολλές αναπνευστικές ασθένειες των σκύλων θα υποχωρήσουν μόνες τους, αλλά είναι σημαντικό για τους γονείς κατοικίδιων ζώων να γνωρίζουν τα συμπτώματα και να αποτρέπουν την εξάπλωση των μικροβίων του σκυλιού.

Μπορούν τα σκυλιά να αρρωστήσουν με το κοινό κρυολόγημα;

Τα σκυλιά μπορεί να αρρωστήσουν με καταρροή και βήχα, που μπορεί να θεωρήσουμε ότι είναι κρυολόγημα σκύλου.

Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο κρυολόγημα που έχουν οι άνθρωποι. Όπως και στους ανθρώπους, τα προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού στους σκύλους δεν προκαλούνται από ένα συγκεκριμένο μικρόβιο αλλά από πολλούς διαφορετικούς ιούς και βακτήρια, που μερικές φορές συνεργάζονται.

Τα κοινά κρυολογήματα του ανθρώπου προκαλούνται συχνά από ρινοϊούς. Οι σκύλοι μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα ή γρίπη από ιούς και βακτήρια όπως ο αδενοϊός των σκύλων, ο ιός της παραγρίππης του σκύλου ή ο Bordetella bronchiseptica (βήχας ρείθρων). Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παθογόνα που αποτελούν μέρος του συμπλέγματος της μολυσματικής αναπνευστικής νόσου του σκύλου (CIRD), παρόμοιο με το κοινό κρυολόγημα στους ανθρώπους.

Τα σημάδια του CIRD συνήθως διαρκούν για μία έως δύο εβδομάδες. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες υπήρξαν αναφορές για μια «μυστήρια» αναπνευστική ασθένεια του σκύλου με σημάδια σε ορισμένους σκύλους που διαρκούν έως και οκτώ εβδομάδες.

Αν και είναι πιθανό να υπάρχει ένας νέος ιός, αυτό θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από περισσότερες περιπτώσεις ορισμένων από τις συνήθεις αιτίες. Θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πολλαπλά είδη μικροβίων που συνεργάζονται και αυξάνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ο βήχας στα σκυλιά μπορεί να προκληθεί από άλλες καταστάσεις εκτός από ένα ήπιο κρυολόγημα. Εάν ένας σκύλος δεν βελτιωθεί σε λίγες μέρες ή είναι ληθαργικό και δεν τρώει, θα πρέπει να αξιολογηθεί από έναν κτηνίατρο.

Πώς παθαίνουν τα σκυλιά το κοινό κρυολόγημα;

Τα σκυλιά είναι πιο πιθανό να συλλάβουν ένα μικρόβιο μέσω της άμεσης επαφής με ένα μολυσμένο σκυλί, μοιράζοντας παιχνίδια ή μπολ ή επισκεπτόμενοι τα μέρη όπου βρισκόταν ένας μολυσμένος σκύλος – ειδικά σε εσωτερικούς χώρους. Ορισμένα παθογόνα μπορούν να επιβιώσουν στο περιβάλλον για απλές ώρες, ενώ άλλοι μπορούν να επιβιώσουν για μήνες.

Τα κοινά μέρη όπου τα σκυλιά μπορούν να μολυνθούν από ένα μικρόβιο που προκαλεί αναπνευστική ασθένεια περιλαμβάνει:

Χώροι Ημερήσιας φροντίδα σκυλιών

Χώροι κι Εγκαταστάσεις επιβίβασης

Χώροι Μαθημάτων εκπαίδευσης και συμπεριφοράς

Εγκαταστάσεις περιποίησης

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Πάρκα για σκύλους

Κτηνιατρικά γραφεία και νοσοκομεία

Η αποφυγή αυτών των τόπων δεν είναι απαραίτητη. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορούν να λάβουν οι γονείς κατοικίδιων ζώων, όπως να κρατούν τα άρρωστα κατοικίδια στο σπίτι και να κρατούν τα νέα σκυλιά χωριστά από άλλα κατοικίδια για δύο εβδομάδες. Πάνω απ' όλα, τα σκυλιά θα πρέπει να ενημερώνονται για τα εμβόλια τους.

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, ενημερώστε το κτηνιατρικό προσωπικό κατά τη στιγμή του προγραμματισμού και αναφέρετε τυχόν περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου που μπορεί να έχει επισκεφτεί. Αυτό επιτρέπει στην κτηνιατρική ομάδα να λάβει προφυλάξεις κατά της περαιτέρω εξάπλωσης.

Μπορούν οι σκύλοι να νοσήσουν από ανθρώπινες ασθένειες;

Είναι απίθανο ότι ένα σκυλί θα πιάσει ένα κρυολόγημα από έναν άνθρωπο. Οι ιοί και τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τα ανθρώπινα κρυολογήματα συνήθως δεν επηρεάζουν τα σκυλιά και αντίστροφα. Έχουν υπάρξει σπάνιες αναφορές για τα σκυλιά που βγαίνουν θετικά για το Covid-19, αλλά αυτό συνήθως οδηγεί σε πολύ ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα ότι οι αναπνευστικοί ιοί μπορούν να μεταλλαχθούν, αλλάζοντας τα είδη που επηρεάζουν και τη σοβαρότητα της ασθένειας. Για να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές, συνιστάται να καλέσετε τον κτηνίατρό σας στο πρώτο σημάδι των συμπτωμάτων που μοιάζουν με κρυολόγημα.

Συμπτώματα κρυολογήματος σε σκύλους

Ορισμένες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού σε σκύλους έρχονται με λίγα ή ακόμα και χωρίς συμπτώματα. Για παράδειγμα, τα σκυλιά μπορεί να βήχουν, αλλά αλλιώς φαίνονται και αισθάνονται υγιή.

Άλλα κοινά σημεία που σχετίζονται με CIRD περιλαμβάνουν:

Καταρροή

Τραχύς βήχας

Αφρώδης βλέννα από το στόμα

Συμφόρηση

Φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων

Υγρά μάτια

Φτάρνισμα

Απώλεια όρεξης

Ρηχή ή υγρή αναπνοή

Ληθαργικός

Πυρετός

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού μπορεί να εξελιχθούν σε απειλητική για τη ζωή πνευμονία, ειδικά σε νεαρούς, ανοσοκατεσταλμένους ή ηλικιωμένους σκύλους ή σε αυτούς που έχουν μολυνθεί με πολλαπλά παθογόνα. Τα βραχυκεφαλικά (με επίπεδο πρόσωπο) σκυλιά όπως τα αγγλικά μπουλντόγκ και τα πουγκ είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις λόγω των ήδη στενών αεραγωγών τους.

Πώς διαγιγνώσκονται τα κοινά κρυολογήματα σε σκύλους

Η κατανόηση της ακριβούς αιτίας των περισσότερων αναπνευστικών ασθενειών του σκύλου μπορεί να είναι προκλητική, όπως συμβαίνει με το κοινό κρυολόγημα στους ανθρώπους. Τα σημεία και τα συμπτώματα του Cird είναι συχνά μη ειδικά και μπορεί να επικαλύπτονται με άλλες ασθένειες, όπως οι αλλεργίες, ή καρκίνος. Επομένως, οι γονείς κατοικίδιων ζώων και οι κτηνίατροι δεν μπορούν να διαγνώσουν μια ασθένεια με βάση μόνο συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα ή γρίπη.

Εάν απαιτείται ιατρική φροντίδα, ένας κτηνίατρος μπορεί να λάβει δείγματα για την αναγνώριση του παθογόνου και να εκτελέσει άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για να αποκλείσει υποκείμενη ασθένεια ή ασθένεια.

Θεραπεία του κοινού κρυολογήματος σε σκύλους

Ευτυχώς, πολλές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού στους σκύλους είναι αυτοπεριοριζόμενες – που σημαίνει ότι συνήθως θεραπεύονται μόνες τους χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα συμπτώματα του σκύλου σας και να αναζητήσετε άμεση κτηνιατρική φροντίδα εάν τα σημάδια συνεχιστούν ή επιδεινωθούν, ειδικά εάν ο σκύλος σας έχει έλλειψη ενέργειας ή σταματήσει να τρώει.

Η θεραπεία για τις αναπνευστικές λοιμώξεις του σκύλου εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τα υποκείμενα μικρόβια.

Σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν νοσηλεία με ενδοφλέβια υγρά, οξυγονοθεραπεία και αντιβιοτικά εάν το παθογόνο είναι βακτηριακό, όπως στην περίπτωση του βήχα σε ρείθρο.

Πρόληψη του κοινού κρυολογήματος σε σκύλους

Άλλη μια φορά θα τονίσουμε τη σημασία της διατήρησης του προγράμματος εμβολιασμού του σκύλου σας, ειδικά εάν έρχονται σε επαφή συχνά με άλλα κουτάβια.

Εμβολιάστε τον σκύλο σας για όλες τις αιτίες αναπνευστικών ασθενειών για τις οποίες υπάρχουν εμβόλια. Η προστασία από ένα μικρόβιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας της ασθένειας όταν υπάρχουν και άλλοι ιοί και βακτήρια.

Για να μειώσετε την εξάπλωση των μολυσματικών παθογόνων μικροοργανισμών, κρατήστε το σκυλί σας σπίτι εάν εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Εάν έχετε φέρει πρόσφατα στο σπίτι ένα νέο κουτάβι ή ενήλικο σκύλο, κρατήστε το χωριστά από άλλα κατοικίδια για δύο εβδομάδες για να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά υγιή για να κοινωνικοποιηθούν. Τέλος, αποφύγετε να μοιράζεστε παιχνίδια ή μπολ με κουτάβια που δεν γνωρίζετε.

Πότε να καλέσετε τον κτηνίατρό σας

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως φτέρνισμα, βήχα, ασυνήθιστη έκκριση από τα μάτια τους ή ρινική καταρροή, κρατήστε το σκυλί σας σπίτι και μακριά από άλλα κουτάβια. Καλέστε τον κτηνίατρό σας για να καταλάβετε εάν πρέπει να τον επισκεφτείτε για εξέταση.

Εάν τα συμπτώματα του σκύλου σας συνεχίζονται ή παρουσιάζουν σημάδια επιδείνωσης, ιδιαίτερα έλλειψη όρεξης, λήθαργο ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

Μπορεί ο σκύλος σας να κολλήσει το κοινό κρυολόγημα; (tetrapodo.gr)

 

Διαβάστε επίσης

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

PETS

5 σκύλους θεραπείας για επιβάτες με προβλήματα άγχους απέκτησε το αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

Τα πέντε σκυλιά βρίσκονται στο αεροδρόμιο και με τα χάδια και τα φιλιά τους βοηθούν τους επιβάτες που δυσκολεύονται να διαχειριστούν το άγχος για την πτήση τους

PETS

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων – σώσε μια ζωή υιοθετώντας την

Το να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζωάκι σου προσφέρει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα