Skip to main content

PETS

Πώς να καταλάβετε αν η ηλικιωμένη γατούλα σας εμφανίζει άνοια

Γνωστική Δυσλειτουργία στις Γάτες (CDS): Αιτίες, συμπτώματα & θεραπεία



 

Οι γάτες μας είναι αγαπημένα μέλη των οικογενειών μας και πλέον ζουν μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή από ποτέ. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, οι κτηνίατροι και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων βλέπουν αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στα μέλη της οικογένειάς μας των αιλουροειδών, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών αλλαγών.

Τι είναι η γνωστική δυσλειτουργία στις γάτες;

Η γνωστική δυσλειτουργία της γάτας αναφέρεται επίσης ως άνοια. Η γνωστική δυσλειτουργία είναι μια σταδιακή αλλαγή που συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι γρήγορες αλλαγές μπορεί να έχουν διαφορετική υποκείμενη αιτία.

Τυπικά, οι εγκεφαλικές και γνωστικές αλλαγές συμβαίνουν σε ηλικιωμένες γάτες, με αυτές συχνά να είναι τουλάχιστον 10 έως 15 ετών. Οι γάτες οποιασδήποτε ράτσας μπορεί να αναπτύξουν γνωστική δυσλειτουργία.

Ποια είναι τα σημάδια της γνωστικής δυσλειτουργίας στις γάτες;

Τα σημάδια της γνωστικής δυσλειτουργίας ποικίλλουν μεταξύ των γατών, με κάποιες να εμφανίζουν μόνο ένα ή δύο σημάδια που είναι δύσκολο να εντοπιστούν και άλλες με σημαντικά περισσότερα. Μερικά από τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

Αυξημένο νιαούρισμα, ειδικά τις βραδινές ώρες

Αποπροσανατολισμό

Μοιάζει χαμένη ακόμα και σε ένα σπίτι στο οποίο μένει χρόνια

Περιπλάνηση άσκοπη

Ξεχνούν να φάνε ή θέλουν να φάνε ακόμα κι αν μόλις έφαγαν

Ούρηση η αφόδευση έξω από τη λεκάνη απορριμμάτων

Αλλαγές στη συμπεριφορά (π.χ. αντιδραστική ή νευρική)

Διακυμάνσεις στους κύκλους ύπνου και αφύπνισης

Κοιτάζοντας στο διάστημα για μεγάλες περιόδους

Υπάρχει μια διαδικασία σε κατοικίδια και άτομα με γνωστική δυσλειτουργία που τείνει να ονομάζεται «δύση». Αναφέρεται στο γεγονός ότι ορισμένα ζώα και άνθρωποι παρουσιάζουν περισσότερα σημάδια γνωστικών αλλαγών αργότερα μέσα στην ημέρα, όπως μετά τη δύση του ηλίου.

Ποιες είναι οι αιτίες της γνωστικής δυσλειτουργίας στις γάτες;

Η κύρια σκέψη πίσω από το γιατί αναπτύσσεται η γνωστική δυσλειτουργία στις γάτες είναι η παρουσία βήτα-αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο. Η πρωτεΐνη συσσωρεύεται στον εγκέφαλο, επιβραδύνοντας τελικά τη ροή του αίματος σε μέρη του εγκεφάλου, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε θάνατο των νευρωνικών κυττάρων. Οι αλλαγές που συνδέουμε με τη γνωστική δυσλειτουργία μπορούν επίσης να έχουν ρίζα σε άλλες καταστάσεις υγείας.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Καταρράκτης που οδηγεί σε αλλαγές στην όραση ή ακόμα και σε πλήρη τύφλωση

Η αρθρίτιδα οδηγεί σε πόνο κάθε φορά που σκαρφαλώνει μέσα και έξω από το κιβώτιο απορριμμάτων, έτσι η γάτα σταματά να μπαίνει στο κουτί απορριμμάτων

Νεφρική ανεπάρκεια ή διαβήτης που οδηγεί σε υπερβολική ούρηση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί έξω από το δοχείο απορριμμάτων

Τα υπερθυρεοειδικά γατάκια είναι συχνά πιο φωνητικά τα βράδια και μπορεί να θέλουν να τρώνε υπερβολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η υπέρταση έχει συνδεθεί με απώλεια όρασης στις γάτες

Ακόμη και η οδοντική νόσος μπορεί να επηρεάσει τη γάτα σας: μπορεί να μην θέλει να φάει με το στόμα που πονάει ή να συμπεριφέρεται πιο αποστασιοποιημένα

Διάγνωση γνωστικής δυσλειτουργίας σε γάτες

Η διάγνωση της γνωστικής δυσλειτουργίας είναι δύσκολη στα κατοικίδια. Στις γάτες, ο κτηνίατρός σας θα θελήσει να πραγματοποιήσει μια ενδελεχή φυσική εξέταση, ελέγχοντας για ενόχληση από οδοντικό πόνο ή αρθρίτιδα, οφθαλμικές αλλαγές και ακόμη και δερματικές αλλαγές που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν άγχος.

Πιθανότατα θα συστήσουν αρκετές διαγνωστικές εξετάσεις επειδή υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αποκλειστούν:

Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των τιμών των νεφρών και άλλων μετρήσεων

Ανάλυση ούρων για αποκλεισμό ουρολοίμωξης

Ακτινογραφίες για την αξιολόγηση της αρθρίτιδας

Πίνακας θυρεοειδούς για τον αποκλεισμό του υπερθυρεοειδισμού

Παρακολούθηση αρτηριακής πίεσης για έλεγχο υπέρτασης

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε νευρολόγο για να κάνει μαγνητική τομογραφία για να αναζητήσει αλλαγές στον εγκέφαλο. Πιθανότατα θα κάνουν επίσης έναν έλεγχο στη σπονδυλική στήλη για να ελέγξουν για λοιμώξεις.

Πώς μπορώ να φροντίσω μια γάτα με γνωστική δυσλειτουργία;

Αρχικά, ο κτηνίατρός σας θα θελήσει να θεραπεύσει τυχόν υποκείμενες παθήσεις υγείας που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εμφάνιση γνωστικής δυσλειτουργίας. Ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει οδοντικό καθαρισμό και εξαγωγές για τη θεραπεία άρρωστων δοντιών. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεθιμαζόλη.

Σκεφτείτε ένα φάρμακο όπως το Solensia ως μηνιαία ένεση για τον πόνο της αρθρίτιδας σε γάτες. Η γκαμπαπεντίνη συνταγογραφείται συνήθως τόσο για άγχος όσο και για νευρογενή πόνο.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε διαφορετικά δοχεία απορριμμάτων για τη γάτα σας, όπως αυτά με κάτω χείλος, ώστε να μην χρειάζεται να ανεβαίνουν τόσο ψηλά, αν νιώθουν άβολα.

Οι δίαιτες πλούσιες σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της γνωστικής δυσλειτουργίας. Άλλα συμπληρώματα που μπορεί να είναι ωφέλιμα περιλαμβάνουν:

SAMe (s-αδενοσυλ-μεθειονίνη)

COq10

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τη μελατονίνη για να βοηθήσετε τη γάτα σας να κοιμάται τη νύχτα.

Μην κάνετε ξαφνικές αλλαγές μέσα στο σπίτι. Εάν πρέπει να μετακινήσετε έπιπλα, προσπαθήστε να περιηγηθείτε τη γάτα σας στις νέες τοποθεσίες, ώστε να μάθει πού είναι τα πάντα, ειδικά αν έχει αλλαγές στην όρασή της.

Σκεφτείτε να μη φέρνετε νέα κατοικίδια στο περιβάλλον, κάτι που θα μπορούσε να αγχώσει περισσότερο τη γάτα σας.

Ο εμπλουτισμός ερεθισμάτων είναι ευεργετικός για αυτά τα γατάκια. Μπορείτε να βάλετε φαγητό σε ένα παιχνίδι παζλ ή σε ένα διανομέα κερμάτων, ώστε η γάτα σας να το χειριστεί για να βγάλει τη κροκέτα.

Τα προϊόντα φερομόνης, όπως το Feliway, βοηθούν τις γάτες να έχουν λιγότερο άγχος. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που τροποποιεί τη συμπεριφορά, όπως φλουοξετίνη ή αμιτριπτυλίνη.

Πόσο καιρό ζει μια γάτα με άνοια;

Οι γάτες μπορούν να ζήσουν αρκετά χρόνια με άνοια και δεν χρειάζεται να επηρεάσει καθόλου τη διάρκεια ζωής τους. Τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η διαχείριση τυχόν υποκείμενων προβλημάτων υγείας για να διατηρήσετε τη γάτα σας άνετη και τι μπορείτε να χειριστείτε. Μερικοί άνθρωποι έχουν προβλήματα εάν μια γάτα τους ξυπνά όλη τη νύχτα. Σημαντικές διαταραχές στον δεσμό ανθρώπου-ζώου μπορεί να σημαίνουν ότι είναι καιρός να εξετάσουμε την ευθανασία.

Πώς μπορώ να βελτιώσω την ποιότητα ζωής της γάτας μου με άνοια;

Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά πράγματα για να διατηρήσετε την ποιότητα ζωής της γάτας σας σε αποδεκτό επίπεδο:

Περιορίστε τις αλλαγές μέσα στο σπίτι

Μην αφήνετε τη γάτα σας έξω χωρίς επίβλεψη

Εξετάστε το ενδεχόμενο να ρυθμίσετε τα φώτα στα χρονόμετρα για να βοηθήσετε τη γάτα σας να γνωρίζει διαφορετικές ώρες της ημέρας

Περιορίστε το άγχος αλλά προσφέρετε δραστηριότητες εμπλουτισμού, όπως παιχνίδια παζλ ή χρόνο παιχνιδιού

Γνωστική Δυσλειτουργία στις Γάτες (CDS): Αιτίες, συμπτώματα & θεραπεία (tetrapodo.gr)

Διαβάστε επίσης

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

PETS

5 σκύλους θεραπείας για επιβάτες με προβλήματα άγχους απέκτησε το αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

Τα πέντε σκυλιά βρίσκονται στο αεροδρόμιο και με τα χάδια και τα φιλιά τους βοηθούν τους επιβάτες που δυσκολεύονται να διαχειριστούν το άγχος για την πτήση τους

PETS

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων – σώσε μια ζωή υιοθετώντας την

Το να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζωάκι σου προσφέρει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα