Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Πάμε σινεμά για "Το σενάριο που άναψε φωτιές"

Μια κωμωδία για την ισραηλινοπαλαιστινιακή πραγματικότητα


Λένα Γρηγορίου

Επίσημη πρόταση του Λουξεμβούργου για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Ένας 30χρονος ασκούμενος σε τηλεοπτικό στούντιο, πηγαίνει καθημερινά στη Ραμάλα για τα γυρίσματα της δημοφιλούς σαπουνόπερας «Το Τελ Αβίβ φλέγεται».
Στο σημείο ελέγχου του Ισραηλινού στρατού, συναντά έναν αξιωματικό που του δίνει ιδέες για το σενάριο- σύντομα η καριέρα του θα εκτοξευθεί.

Δήλωση του  σκηνοθέτη Σαμέχ Zοάμπι
Είναι πρόκληση να κάνεις μια κωμωδία για την ισραηλινοπαλαιστινιακή πραγματικότητα. Ο κόσμος αντιμετωπίζει τη σύγκρουση με μεγάλη σοβαρότητα κι οποιαδήποτε απόπειρα να κάνεις μια κωμωδία με αυτό το θέμα μπορεί να παρεξηγηθεί ή να κριθεί αυστηρά. Πιστεύω όμως, ότι η κωμωδία επιτρέπει να συζητάμε πολύ σοβαρά θέματα με διακριτικό τρόπο. Στις ταινίες μου, προσπαθώ να παραμένω ψυχαγωγικός όσο μιλάω ειλικρινά για την κατάσταση στην οποία ζουν οι χαρακτήρες μου.Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μου«Man Without A Cellphone»,άντλησε την έμπνευση της από τον τρόπο που μεγάλωσα-δεν ήταν ο στόχος μου να κάνω μια κωμωδία, όσο το να είμαι ειλικρινής για το περιβάλλον στο οποία μεγάλωσα ως Παλαιστίνιος. Υπάρχει πάντα ένα αίσθημα απελπισίας να πλανάται, αλλά δε λείπει το χιούμορ από το τραπέζι του δείπνου.
 Το «Σενάριο που άναψε φωτιές» πραγματεύεται ακριβώς αυτές τις αντιθέσεις. Ο τόνος είναι κωμικός, όχι για να ελαφρύνει μια κατάσταση που είναι πιο φριχτή από ποτέ,αλλά για να χρησιμοποιήσει την υπερβολή που επιτρέπει η κωμωδία.Όπως το είχε θέσει ο Τσάρλι Τσάπλιν: «Για να γελάσεις πραγματικά, πρέπει να έχεις την ικανότητα να πάρεις τον πόνο σου και να παίξεις μαζί του».-Σαμέχ Ζοάμπι

...και λίγα λόγια για την σαπουνόπερα
Τελ Αβίβ, μοιραίο έτος1967.Οι φήμες για πόλεμο φουντώνουν. Η Μανάλ, μια πανέμορφη κατάσκοπος, κυκλοφορεί ως Ρέιτσελ-υποτίθεται ότι είναι εβραία μετανάστρια από τη Γαλλία. Αποστολή της: Να αποπλανήσει τον Γεχούντα, ηγετική φιγούρα του Ισραηλινού στρατού για να αποκαλύψει τα σχέδια τους. Η Μανάλ είναι σεφ κι άνοιξε ένα από τα καλύτερα Γαλλικάεστιατόριατου Τελ Αβίβ, ακριβώς απέναντιαπό τα γραφεία τουαρχηγείου του Ισραηλινού στρατού. Με τα υπέροχα γλυκά της θα κερδίσει την προσοχή τουΓεχούντα. Σύντομα θα γίνουν εραστές. Το μυστικό για να κατακτήσεις έναν πανίσχυροάντραάλλωστεείναι το στομάχι του. Μήπωςόμως τον ερωτεύτηκε; Ξέχασε το σκοπό της; Ότι είναι κόρη προσφύγων από τη Τζάφα; Κι ο εραστής της, ο Μαρβάν; Κι ο μαχητής της Παλαιστινιακής αντίστασης που την έστειλε σε αυτή την επικίνδυνη αποστολή;

Μια ταινία του Σαμέχ Ζοάμπι, με τους Καΐς Νασίφ και Λούμπνα Αζαμπάλ  

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Οι λέξεις είναι πιο ύπουλες και ισχυρές από όσο νομίζουμε» Jean-Paul Sartre

Ο Jean-Paul Sartre γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1905 και παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς και διαχρονικούς φιλοσόφους

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Πώς ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος επηρεάζει το δέρμα σας

Και πώς να συγχρονίσετε την περιποίηση της επιδερμίδας σας.

CELEBS

Βίκυ Παπαδοπούλου: Σπάνια εμφάνιση με τον σύζυγό της

Πού τους εντόπισε ο φωτογραφικός φακός;

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear