Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Happy Bloomsday! Στα virtual βήματα του «Οδυσσέα»

16 Ιουνίου και ο «Οδυσσέας» του James Joyce συνεχίζει να έχει την τιμητική του σε όλο τον κόσμο έστω και διαδικτυακά



Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και της κοινωνικής απόστασης που δεν επιτρέπει τη συνάθροιση κόσμου και τη διοργάνωση λογοτεχνικών εκδηλώσεων, οι φανατικοί αναγνώστες του «Οδυσσέα» από τη Βραζιλία έως στον Καναδά και από την Ιρλανδία έως την Αθήνα βρίσκουν τρόπους να συνεχίσουν τις ετήσιες εκδηλώσεις που τιμούν το κλασικό αυτό μυθιστόρημα.

Εφόσον οι οπαδοί του Τζέιμς Τζόις δεν αποθαρρύνονται από τον όγκο των 800 (και βάλε - ανάλογα την έκδοση και τη μετάφραση) σελίδων του «Οδυσσέα», είναι επόμενο ότι μια απλή πανδημία δεν θα πτοήσει τον ζήλο και την επιθυμία τους να γιορτάσουν το αγαπημένο τους βιβλίο.


Το Bloomsday είναι μια ετήσια γιορτή που σηματοδοτείται σε όλο τον κόσμο στις 16 Ιουνίου, προς τιμήν της ημέρας του 1904, όταν ο Leopold Bloom περιπλανήθηκε στους δρόμους του Δουβλίνου στο μυθιστόρημα του Joyce. Είναι η μέρα που  θα γνωρίσει τη Νόρα Μπάρνακλ και θα την ερωτευτεί παράφορα. Από το 1954, «η μέρα του Μπλουμ» γιορτάζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Αλλά με τους οπαδούς να μην μπορούν να περπατήσουν στα βήματα της ιρλανδικής πρωτεύουσας κατά την επέτειο, στρέφονται στις δυνατότητες της τεχνολογίας και διοργανώνουν εικονικές γιορτές, από το Μπουένος Άιρες μέχρι το Όσλο.

 

 

Καλλιτέχνες, συγγραφείς και αναγνώστες «συναντώνται» επίσης και δρουν μαζί για να γιορτάσουν την ημέρα στην Αθήνα – με την επιμέλεια και τη σφραγίδα του θεάτρου Φούρνος–, αλλά και κάνοντας θεατρικές εκδηλώσεις στη Βραζιλία και τη Γαλλία και φιλοξενώντας εικονικές αναγνώσεις στο Τορόντο. Μια περίσταση «ανατρεπτικής χαράς» υπόσχεται συμμετοχές από ηθοποιούς και μουσικούς στη Λισαβόνα, ενώ και στις ΗΠΑ, ο οικοδεσπότης του πρόσφατου σόου Stephen Colbert ξεκινά ένα εικονικό Bloomsday στο Broadway με μια ανάγνωση του Telemachus, με ηθοποιούς όπως οι Brian Cox, Fiona Shaw και Claire, οι Δανοί συμμετέχουν στον εορτασμό έχοντας ετοιμάσει μια μέρα μουσικής και αναγνώσεων.


«Έχει περάσει από το Doomsday στο Zoomsday», δήλωσε η Darina Gallagher, η οποία ανέλαβε ως προσωρινή διευθύντρια του James Joyce Center στο Δουβλίνο λίγο πριν από το lockdown, και αρχικά υπέθεσε ότι το Bloomsday θα έπρεπε να πάρει παράταση. Παροδικά πίστεψε ότι έπρεπε να ακυρώσει τα πάντα. Αντί για αυτό ωστόσο είδε ότι υπήρχε ένα είδος ενδιαφέρουσας δυναμικής, και θεωρώντας ότι το Bloomsday θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, έδωσε το έναυσμα στους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο να βρουν τρόπους να τιμήσουν τη μέρα διαδικτυακά με τον δικό τους τρόπο.

Με την καραντίνα να παραμένει αυστηρή στην Ιρλανδία, το James Joyce Center παροτρύνει τους αναγνώστες να φτιάξουν το διάσημο «πρωινό» ή όσους μένουν στο σπίτι να «μπουν στο πνεύμα της Bloomsday» και να «ντυθούν» κάποιον από τους χαρακτήρες. Η σύζυγος του Bloom, Molly, περνάει την ημέρα στο κρεβάτι, οπότε προτείνουν «ένα νυχτικό μήκους μέχρι το πάτωμα με μακριά μανίκια σε λευκό ή παστέλ χρώμα».

 

 

 

Επισκέψου τη σελίδα του bloomsdayfestival και θα ανακαλύψεις να υπάρχει εργαστήριο καπέλων Bloomsday, όπου οι θεατές μπορούν να μάθουν να φτιάχνουν τα δικά τους για να ταιριάζουν με το Blazes Boylan's, καθώς και πολλές διαδικτυακές αναγνώσεις, διαλέξεις, βιβλία δραστηριοτήτων για παιδιά, χάρτες, συνταγές, συμβουλές μόδας, ποίηση, θέατρο και μουσική που συνδέονται με τον εορτασμό της ημέρας. Και οι καλλιτέχνες που αρχικά ήταν έτοιμοι να εμφανιστούν σε μια ζωντανή εκδήλωση θα συμμετάσχουν σε μια ζωντανή ψηφιακή εκδήλωση που θα μεταδίδεται στο YouTube.

Ο ΦΟΥΡΝΟΣ Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό την Τρίτη 16 Ιουνίου  φιλοξενεί για 4η χρονιά την BLOOMSDAY*2020 | O N L I N E με το έργο της ΕΒΕΛΙΝ από το έργο του James Joyce Οι Δουβλινέζοι. Με γενικότερα θέμα την Εβελιν, η ομάδα VAT (Visual Αrtists Team) αποτελούμενη από καλλιτέχνες διαφορετικών ηλικιών και background συνδυάζει on line videos εικαστικά και φωτογραφία.

Η παρουσίαση θα γίνει από το κανάλι του Φούρνου στο YouTube 


 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Η γκαλερί Sianti παρουσιάζει: «Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη»

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 28 Μαρτίου – Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Ο ρόλος των γυναικών κατά την επανάσταση του 1821

Τιμάμε την αυριανή εθνική επέτειο παρακολουθώντας ένα εξαιρετικό βίντεο-μάθημα με τη φροντίδα του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Η Μάγισσα»: Ήρθε η ώρα να βγει αληθινό το όραμα της Θεοφανώς;

Λασκαραίοι και Γερακάρηδες παλεύουν για τη ζωή και την εξουσία

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή