Skip to main content

DO IT YOURSELF

Παγκόσμια Μέρα Mad Hatter και... σας βγάζουμε το καπέλο

Πώς το του διάσημου τρελοκαπελά από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων ενέπνευσε τον χώρο της μόδας!



«Αν είχα έναν δικό μου κόσμο, όλα θα ήταν ανοησίες. Τίποτα δεν θα ήταν αυτό που είναι, γιατί όλα θα ήταν αυτό που δεν είναι. Το αντίθετα σοφό, τι είναι, δεν θα ήταν. Και αυτό που δεν θα ήταν, θα ήταν. Καταλαβαίνεις;»

Mad Matter: «Έχω τρελαθεί;»

Αλίκη: «Πολύ το φοβάμαι. Είστε εντελώς θεοπάλαβος. Αλλά θα σας πω ένα μυστικό. Όλοι οι άριστοι άνθρωποι είναι».

«Ακριβώς επειδή είμαι τρελός δεν σημαίνει ότι δεν έχω δίκιο».

-Αλίκη: «Αυτό είναι αδύνατο» - Mad Hatter: «Μόνο αν αυτό πιστεύεις».

«Όλοι θέλουν μια μαγική λύση στα προβλήματά τους, αλλά κανείς δεν πιστεύει στη μαγεία»…

Μερικές από τις διάσημες φράσεις του Mad Hatter ή αλλιώς Τρελοκαπελά από την Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων, αν και η πιο γνωστή ωστόσο απ’ όλες τις φράσεις για την τρέλα τη λέει ο Γάτος: «We are all mad here» - «Είμαστε όλοι τρελοί εδώ»!

Τρελός ως καπελάς
Το μυθιστόρημα του Lewis Carroll το 1865 «Alice’s Adventures in Wonderland» παρουσιάζει περίφημα έναν εκκεντρικό χαρακτήρα που ονομάζεται Hatter, ο οποίος αναφέρεται στην ιστορία ως «τρελός» και έγινε γνωστός ως Mad Hatter. Ωστόσο, η φράση «τρελός ως καπελάς» χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που είναι τρελός ή επιρρεπής σε απρόβλεπτη συμπεριφορά, δεν προήλθε από τον Carroll. Στην πραγματικότητα, η έκφραση συνδέεται με τη βιομηχανία παραγωγής καπέλων και τη δηλητηρίαση από υδράργυρο. Τον 18ο και 19ο αιώνα, οι βιομηχανικοί εργάτες χρησιμοποιούσαν μια τοξική ουσία, τον νιτρικό υδράργυρο, ως μέρος της διαδικασίας μετατροπής της γούνας μικρών ζώων, όπως τα κουνέλια, σε τσόχα για καπέλα. Τα πρότυπα ασφάλειας στον χώρο εργασίας ήταν συχνά χαλαρά και η παρατεταμένη έκθεση στον υδράργυρο προκάλεσε στους εργαζόμενους να αναπτύξουν μια ποικιλία σωματικών και ψυχικών παθήσεων, όπως τρόμο (που ονομάζονται «κουνήματα του hatter»), προβλήματα ομιλίας, συναισθηματική αστάθεια και ψευδαισθήσεις.

 

Ο Carroll μπορεί να δημιούργησε τον πιο διάσημο Mad Hatter αλλά δεν ήταν ο μόνος, ενώ ο ήρωας σε παραλλαγές συνεχίζει να εμφανίζεται και σήμερα και να αποτελεί πηγή έμπνευσης. Ο χαρακτήρας δεν είναι μόνο μέρος της σειράς Alice’s Adventures in Wonderland, αλλά έχει εμφανιστεί και στο Once Upon a Time, το Pandora Hearts, το Alice in the Country of Hearts, το Shrek: The Musical, το Futurama, το Alice’s Warped Wonderland και ακόμη και στο κόμικς και τις ταινίες του Batman.

Από το 1988 αυτός ο ιδιαίτερος χαρακτήρας έχει τη δική του Παγκόσμια Μέρα στο Ημερολόγιο – η 6η Οκτωβρίου θεωρείται Ημέρα Mad Hatter. Μια ομάδα τεχνικών υπολογιστών στο Boulder του Κολοράντο γιόρτασε για πρώτη φορά την Ημέρα του Mad Hatter το 1986 ως «ημέρα ανοησίας». Η 6η Οκτωβρίου ταιριάζει με την ετικέτα που βρίσκεται στο καπέλο του Mad Hatter με την ένδειξη «In this style 10/6» - και κανονικά θα εορταζόταν στις 10 Ιουνίου – αλλά επειδή η Μέρα καθιερώθηκε στην Αμερική, η ημερομηνία διαβάζεται ως 6 Οκτωβρίου.

Το μοναδικό στιλ αλλά και οι ατάκες του Mad Hatter έχουν ακόμα και στις μέρες μας φανατικούς οπαδούς που τιμάνε τον αγαπημένο του ήρωα επιλέγοντας αξεσουάρ μόδας, T shirts, τατουάζ, τάσεις στο μακιγιάζ μέχρι και ολόκληρα θεματικά πάρτι. Αν κάτι υπάρχει, πρέπει να υπάρχει σίγουρα στο Instagram, και αυτή τη στιγμή το hashtag #madhatter έχει 1,541,603 δημοσιεύσεις. Κι αν ρίξεις μια ματιά θα δεις ότι το κυρίαρχο συστατικό είναι το καπέλο!
Αν και οι σχεδιαστές έχουν προχωρήσει πολύ από τα «δηλητηριώδη» αξεσουάρ και τις τεχνικές πιλοποιίας, το καπέλο εξακολουθεί να είναι υποτιμημένος ήρωας στον κόσμο της μόδας. Από απλά και χρηστικά σε περίτεχνα και φανταχτερά, τα καπέλα έχουν το μερίδιο του μετασχηματισμού τους όλα αυτά τα χρόνια. Ας ρίξουμε μια ματιά στην εξέλιξη των καπέλων τον τελευταίο αιώνα.

1915 – όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο

Τα μεγάλα χείλη και τα φτερά χαρακτηρίζουν την ουσία των μοντέρνων καπέλων το 1915. Συχνά πλούσια με φιοριτούρες, λουλούδια και καρφίτσες, αυτά τα καπέλα σχεδιάστηκαν για να είναι fashion statement. Γενικά, δυσκίνητα, τα καπέλα τα φορούσαν μόνο σε ειδικές περιστάσεις ή οικογενειακές εκδρομές. Δεδομένου ότι η τάση της εποχής ήταν μια καλή εμφάνιση, τα καπέλα σχεδιάστηκαν συνήθως ως μέρος μιας ολόκληρης στολής με επίκεντρο ένα προσαρμοσμένο φόρεμα. Ωστόσο, αυτή η τάση των υπερβολικών μεγαλόσχημων καπέλων άρχισε να εξαφανίζεται καθώς το Great Depression έγινε πραγματικότητα, και οι γυναίκες άρχισαν να επιλέγουν μια πιο πρακτική γκαρνταρόμπα.

1945 - Όμορφα και λεπτοκαμωμένα

Η μόδα καπέλων στα μέσα του 20ού αιώνα είδε μια αλλαγή στην έννοια από «το μεγαλύτερο είναι καλύτερο» στο «όμορφο και μικροκαμωμένο». Τα περισσότερα γυναικεία καπέλα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαν μικρό και κομψό μέγεθος και τα φορούσαν κοντά στο κεφάλι. Οι ευρείες γωνίες δεν ήταν ευνοϊκές. Αντί για υπερβολική δόση περίτεχνων φτερών και λουλουδιών, τα καπέλα ξεχώριζαν από τα έντονα χρώματα. Καθώς τα περίτεχνα χτενίσματα άρχισαν να ξεθωριάζουν, τα καπέλα έγιναν τάση. Μέρος αυτής της αλλαγής οφειλόταν στον αυξανόμενο αριθμό εργαζόμενων γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι γυναίκες χρειάζονταν κομψά αλλά πρακτικά αξεσουάρ. Αντί για ογκώδη καπέλα, επέλεξαν να φορούν κομψά καπέλα με διασκεδαστικά χρώματα.

1975 – Ρομαντικός αισθησιασμός

Τα φαρδιά καπέλα επέστρεψαν στη δεκαετία του 1970 με την εισαγωγή του μοντέρνου καπέλου. Αυτά τα καπέλα ήταν μια αναδημιουργία παλαιότερων στιλ, αλλά χωρίς τις βαριές διακοσμήσεις. Τα μοντέρνα καπέλα είναι κατασκευασμένα από άχυρο ή άλλο ελαφρύ υλικό και συχνά φέρουν κορδέλα γύρω από τη βάση. Μπορεί να είναι άκαμπτα ή να πέφτουν στη μία ή και στις δύο πλευρές. Τα φωτεινά χρώματα είναι ασυνήθιστα στα καπέλα αυτή την εποχή, με τα λευκά, ροζ και παλ χρώματα να είναι εμφανή.

2015 – mix & match

Αν και τα πλεκτά καπέλα και τα καπέλα τζαζ υπήρχαν εδώ και πολλές γενιές, η τελευταία τάση στη μόδα καπέλων βλέπει την αναγέννηση και των δύο αυτών στιλ. Μόνο τα τελευταία χρόνια, η γυναικεία μόδα (ειδικά η εφηβική μόδα), έχει αγκαλιάσει το πλεκτό σκούφο. Έρχεται σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, τα beanies είναι και μια άνετη λύση για μια κακή ημέρα μαλλιών και τέλειο συμπλήρωμα για ένα casual ντύσιμο. Τα καπέλα για τον ήλιο ή σκίαστρα, έχουν επίσης κάνει μια τολμηρή επιστροφή σε ένα νέο στιλ που αναφέρεται ως καπέλο τζαζ. Αυτό το συνήθως μαύρο καπέλο είναι ένας συνδυασμός ανάμεσα σε ένα καπέλο μπόουλινγκ / fedora και ένα καπέλο για τον ήλιο.

Διαθέτουν φαρδιά, χοντρά  γείσα  (παρόμοια με ένα καπέλο ήλιου), και είτε τη στρογγυλεμένη κορυφή ενός καπέλου μπόουλινγκ είτε την τρυπημένη κορυφή του fedora. Τόσο το beanie όσο και το τζαζ καπέλο είναι ένα υπέροχο μείγμα μόδας και λειτουργικότητας. Σε πρακτικό επίπεδο, το ένα έχει σχεδιαστεί για τους ψυχρούς μήνες και το άλλο είναι προσαρμοσμένο στην ηλιόλουστη εποχή. Με την κομψή έννοια - είναι και τα δύο αξιολάτρευτα καπέλα που σε κάνουν να τα ερωτευτείς τρελά.

Φράσεις όπως «σου βγάζω το καπέλο» εμφανίζουν την ιστορία του καπέλου κι ως σύμβολο εξουσίας και δύναμης. Ενώ το «γούστο μου και καπέλο μου» αποδεικνύουν ότι το καπέλο ήταν και θα παραμείνει μια δήλωση και θα είναι συνώνυμο της ελευθερίας έκφρασης!

Σήμερα τιμώντας τη μέρα Mad Hatter μπορείς να φορέσεις το καπελάκι σου στραβά και να αφεθείς να απολαύσεις μερικές στιγμές «ανοησίας» ή τρέλας – στο κάτω κάτω...

We are all mad here!

Cover photo credits: Ishi 

Διαβάστε επίσης

DO IT YOURSELF

6 fashion items που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου στις Πασχαλινές διακοπές κοντά στη φύση

Όλα όσα πρέπει να βάλεις στη βαλίτσα σου για τις διακοπές στο χωριό ή στο νησί αυτό το Πάσχα

DO IT YOURSELF

Πώς να κάνεις styling στο λευκό jean σου αυτή την άνοιξη

Δημιουργικά tips για να κάνεις δικό σου το white denim trend

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department