Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

10 ταινίες που φώτισαν άγνωστες πτυχές της ζωής ανθρώπων που ζουν με αναπηρίες

Ένα αφιέρωμα με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία


Κατερίνα Ανδρομιδά

Σε μία κοινωνία που οι ράμπες ΑΜΕΑ στα πεζοδρόμια χρησιμοποιούνται ως parking, σε ένα σύστημα που η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί ανθρώπους με ειδικές ανάγκες άσκοπα και σε μία καθημερινότητα που βλέπουμε να περιθωριοποιούνται όλο και συχνότερα συνάνθρωποί μας που αξίζουν να απολαμβάνουν τις ευκολίες και τις υπηρεσίες που απολαμβάνουμε όλοι, είναι όμορφο να επιμένουμε και να μπαίνουμε στα παπούτσια των άλλων. Και το πράγμα γίνεται πιο ελπιδοφόρο όταν βλέπουμε τέτοιες προσπάθειες να γίνονται από τον κινηματογράφο...

Η 3η Δεκεμβρίου έχει θεσπισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία και ποιός θα μπορούσε να ρίξει με τόσο σεβασμό (τις περισσότερες φορές τουλάχιστον) τους προβολείς πάνω στο θέμα, αν όχι ο κινηματογράφος; Γυρίστηκαν ταινίες που φώτισαν άγνωστες (σε όλους εμάς) πτυχές της ζωής ανθρώπων που ζουν με ειδικές ανάγκες. Ανθρώπων που συναντάμε έξω και προσπερνάμε μετά από λίγο στη μνήμη μας αλλά που οι ιστορίες που θα είχαν να μας διηγηθούν είναι λαμπρά παραδείγματα πως η ζωή παρά τη σκληρότητά της είναι μία γλυκιά αέναη μάχη...

 

Θεωρία των Πάντων – The Theory Of Everything

Ένα βιογραφικό ρομαντικό δράμα για τη ζωή του γνωστού Βρετανού θεωρητικού φυσικού, Stephen Hawking. Η ταινία, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2014, εξετάζει τη ζωή του Stephen Hawking: η ιδιοφυΐα, ο άντρας, ο σύζυγος και ο πατέρας. Σε ηλικία 21 ετών, διαγνώστηκε με θανατηφόρο νόσο – την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), επίσης γνωστή ως νόσος του Lou Gehrig – και σταδιακά έχασε τη χρήση των άκρων του. Ωστόσο, ο Stephen Hawking συνέχισε να γίνεται ένα από τα πιο λαμπρά και γνωστά επιστημονικά μυαλά στην ιστορία, προωθώντας την κατανόηση της ανθρωπότητας για το σύμπαν.

 

RAY

Το RAY είναι μια βιογραφική ταινία που εξετάζει τη ζωή του θρυλικού τραγουδιστή, τραγουδοποιού και μουσικού, Ray Charles. Με κίνητρο τη μητέρα του και καθοδηγημένος από τα τεράστια μουσικά του ταλέντα, ο Ray ξεκίνησε από την ταπεινή του αρχή – μεγάλωσε σε φυτεία στη Φλόριντα και έχασε την όρασή του σε ηλικία 7 ετών λόγω γλαυκώματος – για να πραγματοποιήσει το ταλέντο του στη μουσική και συνέχισε να γίνεται ένας από τους πιο επιτυχημένους, επιδραστικούς και αγαπημένους μουσικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών.

 

CRIP CAMP

 Προκλητικό, θορυβώδες και μερικές φορές σοκαριστικό ρίχνει μια ματιά στο Camp Jened (με έδρα το Catskills στις ΗΠΑ), το οποίο καλωσόρισε τα άτομα με αναπηρίες τη δεκαετία του 1950 και του 60, όταν πολλά θερινά στρατόπεδα δεν το έκαναν και σε μια εποχή όπου άτομα με αναπηρίες αποστέλλονται στα ιδρύματα απλώς λόγω των αναπηριών τους. Συνοδευόμενη από ιστορικά πλάνα από το στρατόπεδο, η ταινία τεκμηριώνει το επαναστατικό πνεύμα που περιβάλλει το στρατόπεδο,
και τις περίπλοκες εμπειρίες πολλών από τους κατασκηνωτές – πολλοί από τους οποίους έγιναν ηγέτες στο κίνημα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Oι Άθικτοι – The Intouchables

Ένας τετραπληγικός αριστοκράτης προσλαμβάνει ως βοηθό/νοσοκόμο έναν νεαρό Αφρικανό των παριζιάνικων προαστίων, ο οποίος θα του αλλάξει τη ζωή με εντελώς απρόσμενο τρόπο. Η πλοκή της ταινίας είναι εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία του Philippe Pozzo di Borgo και του Γάλλο-μαροκινού φροντιστή του, Abdel Sellou. Μια από τις πιο ωραίες ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου, υπέροχη στην ολότητά της. Η μουσική επένδυση του Ludovico Einaudi κάνει τα πράγματα ακόμα πιο συγκινητικά.

 

Το σκάφανδρο και η πεταλούδα – The Diving Bell and the Butterfly

Ο Jean-Dominique Bauby (Mathieu Amalric), αρχισυντάκτης του γαλλικού περιοδικού Elle της Βίβλου μόδας, υπέστη ένα καταστροφικό εγκεφαλικό επεισόδιο στην ηλικία των 43 ετών. Η βλάβη στο στέλεχος του εγκεφάλου του οδηγεί σε σύνδρομο κλειδώματος, με το οποίο σχεδόν παρέλυσε και μπορεί να επικοινωνήσει μόνο με ένα μάτι. Ο Μπάμπι υπαγορεύει επιμελώς το απομνημόνευμα του μέσω του μοναδικού μέσου έκφρασης που του έμεινε.

 

Το Αριστερό μου Πόδι – My Left Foot

Η πραγματική ιστορία της ζωής του Christy Brown, ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς και ζωγράφους της ιρλανδέζικης λογοτεχνίας. Ο Christy Brown γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και το μόνο που μπορούσε να κινήσει ήταν το αριστερό του πόδι. Μία συγκλονιστική ερμηνεία του Daniel Day Lewis, που του έδωσε το πρώτο Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου στην καριέρα του. Μια ταινία για θαύματα που γεννάει η θέληση και η ανθρώπινη δύναμη.

 

 

BREATHE

Αφού προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα στην ηλικία των 28 ετών, ο Robin Cavendish περιορίζεται στο κρεβάτι και του δίνονται μόνο ελάχιστοι μήνες για να ζήσει. Αλλά με τη βοήθεια της συζύγου του Νταϊάνα, των δίδυμων αδελφών της και τις πρωτοποριακές ιδέες του εφευρέτη Teddy Hall, ο Cavendish συνεχίζει τη ζωή του από το θάλαμο του νοσοκομείου και αφιερώνει το υπόλοιπο της ζωής του στη βοήθεια συναδέλφων ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

 

Πριν έρθεις εσύ – Me Before You

Μια νεαρή κοπέλα, η Λου, αναλαμβάνει τη φροντίδα του Γουίλ Τρέινορ, ενός πλούσιου νεαρού τραπεζίτη, ο οποίος καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι. Έχοντας χάσει την περιπετειώδη διάθεσή του, ο Γουίλ έχει καταθέσει τα όπλα, μέχρι τη στιγμή που η Λου εισβάλλει στη ζωή του για να του υπενθυμίσει ότι η ζωή είναι κάτι που αξίζει να παλεύεις.

 

WALK. RIDE. RODEO.

Στην ηλικία των 19 ετών, μόλις ένα χρόνο μετά τη νίκη του τίτλου παγκόσμιου πρωταθλήματος Cowgirl NLBRA, η Amberley τράκαρε με το φορτηγό της ενώ οδηγούσε από τη Γιούτα στο Κολοράντο. Σε αυτό το τραγικό ατύχημα συνέτριψε τους σπονδυλικούς της σπόνδυλους και παρέλυσε από τη μέση προς τα κάτω, αλλά με δύναμη και αποφασιστικότητα, και με την υποστήριξη της οικογένειας και των φυσιοθεραπευτών της, η Amberley μπόρεσε να ξαναρχίσει την ιππασία και να επιστρέψει στην ενεργό δράση.

 

Tο όνομά μου είναι Sam – I am Sam

Με πρωταγωνιστές τους Σον Πεν, Μισέλ Φάϊφερ και τη νεαρή Ντακότα Φάνινγκ, το I AM SAM είναι ένα φανταστικό δράμα για έναν άνδρα που ζει με διανοητική αναπηρία, ο οποίος αγωνίζεται για να κρατήσει την επιμέλεια της κόρης του μετά την εγκατάλειψή τους από τη μητέρα . Είναι μια εξέταση των κοινωνικών προκαταλήψεων και των στερεοτύπων κατά των ατόμων με διανοητική αναπηρία (γενική αναπτυξιακή καθυστέρηση) και των ικανοτήτων και των δικαιωμάτων τους ως γονείς. Όμως, όπου υπάρχει προκατάληψη και στερεότυπο, υπάρχει επίσης αγάπη και ελπίδα στην ικανότητα της ανθρωπότητας να αλλάξει, όπως εκπροσωπούνται από μέλη της κοινότητας και ανθρώπους που έρχονται μαζί για να στηρίξουν τον πατέρα στην επανένωση με το παιδί του.

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Οι λέξεις είναι πιο ύπουλες και ισχυρές από όσο νομίζουμε» Jean-Paul Sartre

Ο Jean-Paul Sartre γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1905 και παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς και διαχρονικούς φιλοσόφους

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το STAGES A/LIVE παρουσιάζει τη Σtella στο Onassis Channel στο YouTube

Μη χάσεις την ψηφιακή πρεμιέρα: Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 21:00

Προτεινόμενα

CELEBS

Θέμις Μπαζάκα: Η ηλικία της, ο νεότερος σύντροφος κι ο θάνατος του αδελφού της

Μάθετε τα πάντα για την πιο ταλαντούχα ηθοποιό της γενιάς της

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Απριλίου

Τα εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο σας θα αρχίσουν να απομακρύνονται