Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Έως τις 9/4 η προθεσμία αιτήσεων στο Onassis AiR  Open Call

Δες πώς μπορείς να πάρεις μέρος στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας που δίνει έμφαση στην καλλιτεχνική διαδικασία, σχεδιασμένο με βάση τις ανάγκες των συμμετεχόντωνΣαν ένας ζωντανός οργανισμός, το Onassis AiR, ένα σημείο συνάντησης δημιουργών από όλα τα πεδία, από όλον τον κόσμο, αναπτύσσεται συνεχώς προκειμένου να στηρίξει τις ανάγκες της καλλιτεχνικής του κοινότητας. To Onassis AiR προσκαλεί καλλιτέχνες, επιμελητές, designers, χορευτές, μάγειρες, κηπουρούς, ακτιβιστές, συγγραφείς, παιδαγωγούς, δικηγόρους, περφόρμερ, οικονομολόγους, αρχιτέκτονες, κινηματογραφιστές και άλλους δημιουργούς από άλλα επιστημονικά πεδία που χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα έκφρασης, να κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα Tailor-made Residency για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Ιουλίου 2024.

Pixel

Γίνε τώρα μέλος της κοινότητας του Onassis AiR

 https://www.instagram.com/p/Cpu7ONaIhLv/

Υποβολή Αιτήσεων έως 9.4.2023

Το Onassis AiR άνοιξε τις πόρτες του το 2019 για να στηρίξει την καλλιτεχνική διαδικασία μέσα από τη διεπιστημονική ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών μιας ολοένα αναπτυσσόμενης κοινότητας καλλιτεχνών και άλλων δημιουργών που συμμετείχαν στα διαφορετικά του προγράμματα. Τρία χρόνια αργότερα το οικοσύστημά μας διευρύνεται ακόμη περισσότερο για να φέρει πιο κοντά όλους τους δημιουργούς που στηρίζει το Ίδρυμα Ωνάση, είτε μέσα από ατομικές υποτροφίες που ανακοινώνονται κάθε χρόνο στα ετήσια Open Calls του Onassis AiR, είτε μέσα από αναθέσεις του Onassis Culture για την έρευνα και ανάπτυξη νέων έργων, είτε, τέλος, μέσα από υποτροφίες που απονέμονται μέσα από συνεργασίες των Διεθνών Δικτύων με άλλους οργανισμούς.

Καθώς τα προγράμματα επεκτείνονται, ενισχύεται και η ανάγκη να παραμείνει το πρόγραμμα επίκαιρο τόσο στις ανάγκες της καλλιτεχνικής κοινότητας, όπως αυτές προκύπτουν, όσο και στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα διεθνώς για θέματα που αφορούν την κοινωνία μας σήμερα -η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψυχική υγεία. Στόχος του Onassis AiR είναι να καλλιεργήσει ένα κοινό έδαφος για τη συνεύρεση των διαφορετικών οπτικών που φέρουν οι διαφορετικές πρακτικές και γεωγραφικές τοποθεσίες από τις οποίες προερχόμαστε. Το κοινό αυτό έδαφος ξεκινά από την Αθήνα, από τη διερεύνηση της πόλης που κατοικούμε, των κοινοτήτων και της ιστορίας της, του αστικού πολιτισμού και της κουλτούρας του δρόμου και επεκτείνεται προς την περιφέρεια, τις αγροτικές περιοχές, τις τελετουργίες, το φαγητό, τις λαϊκές τέχνες και τη γενικότερη γνώση που παράγεται έξω από τα μητροπολιτικά κέντρα, σε διάλογο πάντα με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, στην οποία βρισκόμαστε.

 https://www.instagram.com/p/CqXrlkoM_hR/

Το Tailor-made Residency είναι ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας -με διάρκεια από έναν έως τρεις μήνες- που διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες των συμμετεχόντων. Το πρόγραμμα προσφέρει χώρο και χρόνο και είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε χρειάζεται υποστήριξη για να ξεκινήσει, να αναπτύξει ή να ολοκληρώσει ένα έργο και τον ενδιαφέρει η σύνδεση με τον τόπο της Αθήνας. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τον χώρο και τις υποδομές του Onassis AiR χωρίς την απαίτηση για την παρουσίαση ενός τελικού έργου. Επιπλέον, το πρόγραμμα προσφέρει ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης μέσα από συμβουλευτικές συναντήσεις, παρουσιάσεις και εργαστήρια εποικοδομητικής κριτικής, οργανωμένες επισκέψεις σε καλλιτεχνικούς χώρους και άλλους οργανισμούς, καθώς και ευκαιρίες γνωριμίας και διασύνδεσης με καλλιτέχνες, επιμελητές και άλλους επαγγελματίες της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής.

Το πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές της συνύπαρξης και της συνεργασίας και δημιουργεί τις συνθήκες για δημιουργικό διάλογο, καθώς και για την ανταλλαγή δεξιοτήτων και πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων μέσα από κοινές δραστηριότητες που απευθύνονται στην κοινότητα του Onassis AiR. Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να έχουν τη μορφή ενός εργαστηρίου, μιας παρουσίασης ενός εν εξελίξει έργου, μιας διάλεξης, μιας βιντεοπροβολής ή οποιασδήποτε άλλης δράσης επιλέξουν οι συμμετέχοντες να προτείνουν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

Η επιλογή για το ONASSIS AiR OPEN CALL 2023/24 θα γίνει σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από τους Onassis AiR Fellows, με τη μέθοδο της τυφλής επιλογής, όπου καμία προσωπική ή βιογραφική πληροφορία των υποψηφίων δεν είναι διαθέσιμη. Στο δεύτερο στάδιο, οι επιλεγμένες αιτήσεις θα αξιολογηθούν από την ομάδα του Onassis AiR, σε συνεργασία με μία Κριτική Επιτροπή που την συναποτελούν η Sepake Angiama, καλλιτεχνική διευθύντρια του Iniva στο Λονδίνο και το ελληνικό καλλιτεχνικό δίδυμο VASKOS. Στο τρίτο στάδιο θα προγραμματιστούν συνεντεύξεις με την ομάδα του Onassis AiR για όσους/όσες πέρασαν τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης.

 onassis_air_giannaris_pinelopi_gerasimou_high-24

Η γλώσσα εργασίας του προγράμματος είναι τα αγγλικά.

 

Όσοι και όσες επιλεγούν να συμμετάσχουν θα λάβουν καλλιτεχνική αμοιβή και επιπλέον θα καλυφθούν -μεταξύ άλλων- έξοδα μετακίνησης μετ’ επιστροφής προς και από την Αθήνα, διαμονή και ένας ατομικός ερευνητικός προϋπολογισμός.

 

Η ομάδα του Onassis AiR αποτελείται από την επικεφαλής του προγράμματος Νεφέλη Μυρωδιάτην υπεύθυνη επικοινωνίας και τεκμηρίωσης του προγράμματος Μυρτώ Κατσιμίχα και την υπεύθυνη διοικητικής υποστήριξης Σωτηρία Σμυρναίου.

 onassis_open_air_day_december_pinelopi_gerasimou-for-onassis_st_p84290

Onassis AiR

Το Onassis AiR είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο πυλώνων του Ιδρύματος, του Onassis Culture και του Onassis Education. Με αποστολή του την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στα αγαθά της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει διαχρονικά την εκπαίδευση, με 7.500 υποτροφίες για διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε διάφορα ερευνητικά πεδία, επενδύοντας σε κάθε άνθρωπο που σκέφτεται με περιέργεια. Ταυτόχρονα, πάνω από 1.000 καλλιτέχνες που απελευθερώνουν τις δυνάμεις τους έχουν ήδη τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση λαμβάνοντας υποτροφία. Επίσης, 80 και πλέον παραγωγές της Στέγης ταξιδεύουν στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, στην καλύτερη εκδοχή της. Ένα ανήσυχο Ίδρυμα, που στηρίζει τις ανάγκες των καλλιτεχνών στο επόμενο επίπεδο, εγκαινίασε πριν από τέσσερα χρόνια το πρόγραμμα Onassis AiR (Artists-in-Residence), το οποίο διαρκώς εξελίσσεται, όπως και οι ζυμώσεις της καλλιτεχνικής κοινότητας. Τα τελευταία 4 χρόνια έχει υποστηρίξει πάνω από 100 άτομα, από 29 χώρες (από τις ΗΠΑ έως την Ινδία, από τη Σιγκαπούρη έως την Παλαιστίνη, από την Ινδονησία έως τη Συρία, από την Τουρκία έως τη από τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα έως τη Λιθουανία και την Πολωνία, από τη Νιγηρία, και την Ουγκάντα έως τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη), από όλα τα καλλιτεχνικά πεδία.

 https://www.instagram.com/p/Co4b86lIMSn/

Πληροφορίες

Onassis AiR

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

https://www.onassis.org/el/initiatives/onassis-future/residencies/onassis-air 

Αν έχετε γενικές απορίες για την αίτηση ή για οτιδήποτε άλλο σχετικά με τη φύση του προγράμματος, μπορείτε να επικοινωνήσετε για όσο διάστημα παραμένει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα του καλέσματος συμμετοχής, μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι 9/4.

 

Όλοι οι υποψήφιοι θα ειδοποιηθούν μέσω email για την έκβαση της αίτησής τους, μέχρι τις 12 Ιουνίου 2023.

 

Ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο για το πλήρες κείμενο του Open Call και για να μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης:

 

https://www.onassis.org/el/open-calls/onassis-air-open-call-202324

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Shinrin-yoku: Ο Βοτανικός Κήπος του Χαϊδαρίου μεταμορφώνεται σε σκηνικό τέχνης

Η νέα ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης του PCAI σε συνεργασία με τον Βοτανικό Κήπο Ι. & Α. Ν. Διομήδους διερευνά τη θεραπευτική επίδραση της φύσης και του αρχέγονου δάσους, καθώς και την έννοια του νερού. Γράφει ο  Κώστας Λινάρδος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

16/6 Μια ημέρα για τις χελώνες καρέτα, αυτά τα υπέροχα πλάσματα

Πόσα ξέρεις για τις χελώνες καρέτα; Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας Καρέτα – την γιορτάζουμε μαζί με την WWF

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Ανοίξτε. Να βγει η αγάπη έξω.

15 Ιουνίου η Στέγη στο Athens Pride 2024 | Πλατεία Συντάγματος

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 24 Ιουνίου

Ανακτήστε και πάλι τις δυνάμεις και τους ρυθμούς σας

ΣΙΝΕΜΑ

Η νέα πρωτότυπη σειρά «Star Wars: Η Ακόλουθος» φέρνει νέο αέρα στο δημοφιλές franchise

Η πρωτότυπη σειρά δράσης από την Lucasfilm είναι τώρα διαθέσιμη, αποκλειστικά στο Disney+.  Γράφει ο Κώστας Λινάρδος

SELF-LOVE

Διαίσθηση: Πώς να μάθεις να ακούς και να εμπιστεύεσαι την καρδιά σου

Ψάξε μέσα σου όλες οι απαντήσεις για τις μεγάλες ανησυχίες σου