Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Πολιτεία & Ευτοπία: Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», στο Luminοus Eye, 11-20/5

Μια έκθεση επανεκτίμησης των ρόλων της ανθρώπινης κοινωνίας σε αστικό περιβάλλον



Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση “Πολιτεία & Ευτοπία: Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος", μια έκθεση επανεκτίμησης των ρόλων της ανθρώπινης κοινωνίας σε αστικό περιβάλλον.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα Πέμπτη 11 - Σάββατο 20 Μαΐου 2023 στο χώρο τέχνης Luminοus Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42), και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα διεξαχθούν τη πρώτη μέρα, Πέμπτη 11 Μαΐου ώρες 18:00 - 22:00. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κολλάζ, και ψηφιακή τέχνη σε έντυπη μορφή.

Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η φράση “Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος” του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου Πρωταγόρα σημαίνει ότι οι ανθρώπινες αξίες και αντιλήψεις καθορίζουν το πώς βλέπουμε τον κόσμο και τα πράγματα γύρω μας.

politeia-kai-eytopia_paris-kapralos

Συγκεκριμένα, η φράση εκφράζει την ιδέα ότι η αξία ενός αντικειμένου ή μιας πράξης πρέπει να κρίνεται από την ανθρώπινη αντίληψη και προοπτική. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα πράγματα μόνο με βάση την οικονομική τους αξία ή το κόστος, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την ανθρώπινη αξία που έχουν. Η φράση αυτή αναφέρεται επίσης στην αρχή της ελευθερίας του και της ισότητας των ανθρώπων, καθώς αναγνωρίζει πως κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αξιολογεί τα πράγματα με βάση τις δικές του αξίες και αντιλήψεις. Και είναι ο άνθρωπος με τη πολιτεία του που καθιστά εφικτή μια Πολιτεία, που καθορίζει την Ευτοπία, που ανέχεται τη Δυστοπία, που πιστεύει στην Ουτοπία. Στο πλαίσιο των εικαστικών τεχνών, αυτοί οι όροι μπορούν να διερευνηθούν με πολλούς τρόπους. Η Ουτοπία συχνά αντιπροσωπεύεται στην τέχνη ως ένας τέλειος κόσμος ή ένα ονειρικό όραμα για το μέλλον. Η Ευτοπία συνδέεται στενά με την Ουτοπία, αλλά εστιάζει στην ιδέα μιας ουσιαστικά επιτυχημένης κοινωνίας και όχι θεωρητικά ιδανικής. Η Δυστοπία αναφέρεται σε μια κοινωνία που είναι ανεπιθύμητη και δυσάρεστη, συχνά με κριτική διάθεση για τη σύγχρονη εποχή. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν αυτές τις έννοιες για να εξερευνήσουν ιδέες για την κοινωνία και την ανθρώπινη φύση και για να προβληματιστούν σχετικά με τις πιθανές συνέπειες διαφορετικών κοινωνικών δομών και πολιτικών συστημάτων».

stilianou-a

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Γωγώ Πιτσόκου, Κάθριν Τσιριγκούλη, Χρυσούλα Δεμάγκου, Ταξιαρχούλα Ανδρεαδέλλη, Ηλέκτρα Αλεξάκη, Νίκος Δημίδης, Στεφανία Δασκαλοσογλου, Γιώργος Δημητρίου, Άννα Φιλιππίδου Μολώνη, Βασιλική Κιρτζαλίδου, Έλενα Αρσενίδου, Εύα Κατσιαούνη, Βίκυ Στυλιανού, Βανέσσα Αθανασιάδου, Μυρτώ Λεοντίδου, Μιχάλης Δεβανάκης, Φωτεινή Πετρου, Νένα Πεσκελίδη, Stratos, Ιλιάνα Θεοδωροπούλου, Μαριάννα Τζώρτζη, Αικατερίνη Ν. Βησούλη, Ευτυχία Τσουλουχοπούλου, Κώστας Νικάκης, Χριστίνα Ρώση, Στέλλα Παπά, John Abbott, Γεωργία Χιόνη, Ευρυδίκη Μαρία Βεντούρη (MEV), KaiZer Ιωάννης Καϊσερλής, Αγγελική Παπαδοπούλου.

ΒΙΚΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

«Luxury Lifestyle I – Dance»

«Status Symbol VUltimate Evidence»

Μέσα από μια σειρά συμβολικών έργων μέσα από τις φαινομενικά αρμονικές και ωραιοποιημένες εικόνες, επιχειρώ να παρουσιάσω τις ακραίες ομοιότητες και αντιθέσεις του πολιτισμού μας, και πως τα στοιχεία αυτά επιδρούν στη ζωή μας, μεταμορφώνοντας αργά αλλά σταθερά τον άνθρωπο, την οικογένεια και τις σύγχρονες κοινωνίες.

stilianou-b

Οι συλλεκτικές τσάντες από εμβληματικούς οίκους δίπλα στα πλαστικά απόβλητα που πλημμυρίζουν τους ωκεανούς μας, ή τα i-phone, είναι μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα που προσδιορίζουν τον σύγχρονο καταναλωτισμό, το κοινωνικό status, και εν τέλει τον πολιτισμό και τα συστήματα αξιών μας, δηλαδή τη σύγχρονη αντίληψη για την «Ευτοπία», που ακροβατεί στα όρια της συγκαλυμμένης προοπτικής μιας «Δυστοπίας» που αναδύεται και εξελίσσεται επικίνδυνα.

 

Ώρες / Μέρες: Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

(φωτό έργων της Βίκυς Στυλιανού)

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Pastels for spring: 7 παστέλ βερνίκια νυχιών για το μανικιούρ της άνοιξης

Χρώματα που θυμίζουν σορμπέ, για τα μανικιούρ που θα δοκιμάσουμε την περίοδο που η φύση ανθίζει

CELEBS

Νικόλαος - Τατιάνα: Έχουν χωρίσει εδώ και καιρό - Σε νέες σχέσεις και οι δύο

Ο γάμος του Νικόλαου και της Τατιάνας Μπλάτνικ διήρκησε 14 χρόνια

FITNESS

5 ιδανικά είδη άσκησης για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Για να διατηρηθείς ενεργή και γεμάτη ευεξία τους μήνες που περιμένεις το μωρό σου