Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Αν σας άρεσαν οι «Ιστορίες Καλοσύνης» του Λάνθιμου, 7 ταινίες του Greek Weird Wave

Ένα παράξενο κινηματογραφικό ρεύμα που πολλοί αγαπούν να μισούν και πολλοί μισούν να αγαπούν.  Γράφει ο Μάνος Νομικός



 Υπάρχει ένα clickbait στον τίτλο του άρθρου. Ο Γιώργος Λάνθιμος εδώ και πολλά χρόνια δεν ανήκει στον κύκλο των Ελλήνων δημιουργών που φτιάχνουν ταινίες στην Ελλάδα, για την Ελλάδα και ένα περιορισμένο φεστιβαλικό κοινό, αλλά ένας σκηνοθέτης που έχει επιβάλει το δικό του όραμα στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο του πλανήτη και έχει ξεφύγει από το λεγόμενο «Greek Weird Wave», ένα κινηματογραφικό ρεύμα με «νονό» έναν Βρετανό δημοσιογράφο, λίγο μετά την κυκλοφορία του «Κυνόδοντα» (2009) του Γιώργου Λάνθιμου και του «Attenberg» (2010) της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη.

https://youtu.be/g6vHzvJxyO0?si=KQyuAhx882JoHf0o

Η νέα του ταινία με τίτλο «Ιστορίες Καλοσύνης» προβάλλεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, λίγους μήνες μετά το θριαμβευτικό «Poor Things», και μας πηγαίνει πάλι πίσω σε αυτό το παράξενο, αλλόκοτο και αταξινόμητο με το οποίο γνωρίσαμε τον Λάνθιμο μέσα από ταινίες όπως «Κινέττα», «Κυνόδοντας» και «Άλπεις». Είναι μία σπονδυλωτή ταινία με τρεις διαφορετικές ιστορίες και πρωταγωνιστές τους Έμμα Στόουν, Τζέσι Πλέμονς και Γουίλεμ Νταφόου.

Μπορεί ο όρος «Greek Weird Wave» να έχει αρχίσει να ξεφτίζει και να χάνεται, ίσως για καλό όλων, ας κάνουμε μία μικρή αναδρομή σε ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου και δημιουργούς που τόλμησαν – πολλές από αυτές με περιορισμένο budget - να «μιλήσουν» με μία τολμηρή νέα γλώσσα.

https://youtu.be/ZyfGZpzoDDc?si=RTAheQsIb6qS9W8e

Attenberg (2010)
Ένα χρόνο μετά τον “Κυνόδοντα”, «έσκασε» σαν μετεωρίτης το “Attenberg” της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, οι δύο ταινίες που όρισαν το Greek Weird Wave. Η Μαρίνα (Αριάν Λαμπέντ) ζει σε μία παραθαλάσσια πόλη, φροντίζει τον ετοιμοθάνατο αρχιτέκτονα πατέρα της και βλέπει ντοκιμαντέρ για τη ζωή των θηλαστικών. Τίποτα δεν αλλάζει στη ζωή της, απόμακρη από τους άλλους ανθρώπους, μόνη της φίλη η πιο εξωστρεφής Μπέλλα (Ευαγγελία Ράντου) που την προκαλεί σε μία σειρά από αλλόκοτους χορούς και τελετουργίες. Ένας ξένος φτάνει στην πόλη και τραβάει το βλέμμα της Μαρίνας. Το “Attenberg” είναι μία διαφορετική και αταξινόμητη coming-of-age ταινία που κάποιοι θα λατρέψουν και κάποιοι θα μισήσουν. Μετά από χρόνια, θα θέλαμε να δούμε μία νέα ταινία από την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη. 

https://youtu.be/rZ63JuWkSh4?si=ASORWumDPtRa9_g1

Miss Violence (2013)
Το “Miss Violence” του Αλέξανδρου Αβρανά παραμένει τρομακτικά επίκαιρο μέχρι σήμερα. Δεν είναι πολλά τα 11 χρόνια από την ημερομηνία που κυκλοφόρησε αλλά η ενδοοικογενειακή βία μαζί με την ανέχεια και την πίεση να είσαι πάντα «νικητής» και «καλός» σε κάτι έχουν επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο στις ημέρες μας. 11 χρονών είναι και το κορίτσι στην ταινία που την ημέρα των γενεθλίων του πηδάει από το μπαλκόνι και αυτοκτονεί. Μία τυπική ελληνική οικογένεια σε ένα τυπικό ελληνικό διαμέρισμα. Τι μπορεί να πάει στραβά; Τι δεν βλέπουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες;

https://youtu.be/kM0Cvm2rGAc?si=tUkNJ1v9YKAwyncu

Chevalier (2015)
Καυστική σάτιρα από την Αθήνα Ραχήλ Τσαγγάρη (δες “Attenberg”) που θα έκανε τον Ρούμπεν Όστλουντ (“Το Τρίγωνο της Θλίψης”, “Το Τετράγωνο”) να ζηλέψει. Μπορεί και όχι. Έξι άνδρες ψαρεύουν σε ένα πολυτελές σκάφος και αυτό τους αφήνει κάπου στον Σαρωνικό από βλάβη. Τι άλλο να κάνουν οι έξι άνδρες από το να παίξουν ένα παιχνίδι με νικητή τον «καλύτερο γενικώς», με έπαθλο ένα δαχτυλίδι Chevalier; Στο καστ πρωταγωνιστών οι Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος και ο… Σάκης Ρουβάς.

https://youtu.be/Cj-skgdrZ5g?si=ZPkrSVbw5QL68pUJ

Οίκτος (2018)
O Μπάμπης Μακρίδης (πολύ ενδιαφέρουσα η πρώτη του ταινία “L”  με τον Άρη Σερβετάλη και Μάκη Παπαδημητρίου) σκηνοθετεί αυτή τη μαύρη κωμωδία, σε σενάριο του στενού συνεργάτη του Γιώργου Λάνθιμου, Ευθύμη Φιλίππου, και μας συστήνει έναν άνθρωπο που νιώθει ικανοποίηση μόνο από τη δική του δυστυχία και οίκτο των άλλων. Είναι δυστυχισμένος όταν είναι χαρούμενος και χαρούμενος όταν είναι δυστυχισμένος. Μοναδική ερμηνεία από τον Γιάννη Δρακόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

https://youtu.be/WNJhayR0lB4?si=0ymj4Y_z-Sdet0bv

Suntan (2016)
Αν το παρατηρήσει κάποιος, δεν λείπει ο Μάκης Παπαδημητρίου από πολλές ταινίες του λεγόμενου Greek Weird Wave. Και δεν του φαινόταν. Ανήκει το «Suntan» ανάμεσα στις ταινίες αυτού του άτυπου ρεύματος; Κάποιοι θα πουν ναι, κάποιοι όχι. Όπως και να έχει, η ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου είναι ένα εξαιρετικό δείγμα σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Αυτός μας αρκεί. Ο Μάκης Παπαδημητρίου παίζει τον Κωστή, έναν 40χρονο γιατρό που αναλαμβάνει την κλινική στην Αντίπαρο και γνωρίζει την ηδονή και τον έρωτα στο πρόσωπο μίας νεαρής τουρίστριας (Έλλη Τρίγγου). 

https://youtu.be/nMfZ6S9CLn8?si=jnL3G9VPcJBAT_b9

Πολύδροσο (2023)
Πρέπει να το παραδεχτούμε. Οι ταινίες του Αλέξανδρη Βούλγαρη, δύσκολες ή όχι, από το “Ροζ” μέχρι το “Winona”, ανήκουν σε ένα δικό του προσωπικό σύμπαν. Tο “Πολύδροσο” που παίζεται τώρα στους θερινούς κινηματογράφους, είναι η πιο μεστή και τρυφερή ταινία του Βούλγαρη, μία ιδιαίτερη ματιά στις σχέσεις μάνας και κόρης που συναντιούνται ξανά. Η κόρη Σοφία επιστρέφει για να φροντίσει τη μητέρα Σοφία. Υπέροχες οι  ερμηνείες των πρωταγωνιστριών, Σοφίας Κόκκαλη και Βίκυς Καγιά. 

https://youtu.be/BzFGd6_BrFw?si=nnsxW-MW36kTUH15

Μπάσταρδα (2022)
Τα “Μπάσταρδα” είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Πάστρα και είναι από αυτούς τους τίτλους που πρέπει να ψάξεις καλά για να τους ανακαλύψεις. Δεν θα σου χτυπήσουν την πόρτα. Δεν είναι εύκολο το σινεμά του Πάστρα, πέντε κορίτσια και πέντε αγόρια, τα μπάσταρδα παιδιά, απομονώνονται μέσα σε ένα σπίτι στην εξοχή και ζούνε το τώρα, με τους δικούς τους κανόνες ή χωρίς κανόνες. Μέχρι που φτάνουν οι «ενήλικες» και οι οικογένειες των νέων για να γκρεμίσουν την «ουτοπία». Ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου. 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

21/7 Full Moon Sleepover στο ΚΠΙΣΝ

To Full Moon Sleepover υποδέχεται την Πανσέληνο του Ελαφιού!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Παρουσίαση του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2024, που διοργανώνει ο Δήμος Ελευσίνας

30 Αυγούστου με 26 Σεπτεμβρίου - 49 χρόνια συμπληρώνει εφέτος το Φεστιβάλ Αισχύλεια, ένα φεστιβάλ-θεσμός της Ελευσίνας 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

O Ευθύμης Φιλίππου και η Αγγελική Παπούλια στις 18 έως 22 Ιουλίου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής 

Παρουσιάζοντας την παράσταση Ετυμολογίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Ιουλίου

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μην αποσυντονιστείτε

ΣΙΝΕΜΑ

Δείτε τη Lady Gaga στο νέο trailer του Joker: Folie à Deux

Η Harley Quinn της Gaga φέρνει τα πάνω κάτω στο νέο trailer της sequel ταινίας δια χειρός Todd Phillips, με τον Joaquin Phoenix στο πλευρό της

FASHION NEWS

Ο Elon Musk παρουσιάζει ένα AI-generated fashion show με τα διασημότερα πολιτικά πρόσωπα και γίνεται talk of the Internet

Ο ιδρυτής της Space X και κύριος μέτοχος του X βάζει τις διασημότερες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου σε ένα φανταστικό fashion show, που είναι ήδη viral