Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Νόμπελ Ειρήνης: οι γυναίκες που το πήραν

3 γυναίκες που δε θέλουμε να ξεχάσουμε ότι πήραν Νόμπελ Ειρήνης


Μαριέτα Χριστοπούλου

Τα νέα τα ξέρεις ήδη. Το Νόμπελ Ειρήνης έφτασε το 2016, στα χέρια του Κολομβιανού προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος για "τις αποφασιστικές προσπάθειές του να θέσει τέλος στον 50χρονο και πλέον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα". Η απόφαση εξέπληξε πολλούς, καθώς λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί, είχαν βγει τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος στη χώρα όπου η πλειοψηφία των πολιτών εμφανιζόταν (με μικρή διαφορά) να μην θέλει την ειρηνευτική διαδικασία που πέτυχε ο Σάντος. 

Πολλοί κάνουν λόγο για ακόμα μια ατυχή βράβευση του θεσμού. Ακόμα και έτσι να είναι, όμως, δε μπορούμε να ξεχάσουμε βραβεία που έφτασαν στο παρελθόν στα σωστά χέρια. Συγκεκριμένα, σε γυναίκες που έκαναν σπουδαία πράγματα και αποτέλεσαν έμπνευση. Γι' αυτό, είπαμε σήμερα που γίνεται όλη αυτή η συζήτηση, να κάνουμε μια αναδρομή. Επιλέξαμε τρεις από τις νικήτριες βραβείου Νόμπελ που δε θέλουμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε όχι μόνο ότι βραβεύτηκαν αλλά και ότι έκαναν τον κόσμο λίγο καλύτερο. 

1. Μαλάλα Γιουσαφζάι

Το 2014, αυτό το κορίτσι από το Πακιστάν κατάφερε να γίνει η νεότερη γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Από πολύ μικρή έγραφε σε blog για τη ζωή της στο βορειοδυτικό Πακιστάν και το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει στα κορίτσια της περιοχής της να πηγαίνουν στο σχολείο. Εξέφραζε τις απόψεις της για τα δικαιώματα των κοριτσιών στη μόρφωση και μιλούσε ανοιχτά σε ΜΜΕ. Στα 15 της, αυτή της η δράση την έφερε αντιμέτωπη με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι. Η Μαλάλα τα κατάφερε και σήμερα συνεχίζει τη δράση της.

Έχει πει: "Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα στυλό, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο".

2. Μητέρα Τερέζα

Το 1979, η Μητέρα Τερέζα έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης  "σε αναγνώριση της βοήθειας που προσέφερε στους δυστυχισμένους ανθρώπους […] τα παιδιά και τους πρόσφυγες […] για τους οποίους εργάστηκε ανιδιοτελώς τόσο πολλά χρόνια". Ορκίστηκε μοναχή το 1931 και από τότε ξεκίνησε το μεγάλο της φιλανθρωπικό έργο. Δούλεψε σα δασκάλα, άνοιξε ορφανοτροφείο στην Καλκούτα, νοσοκομεία και ορφανοτροφεία σε Ινδία, Ρώμη, Τανζανία και Αυστρία. Βοήθησε ανθρώπους που πάλεψαν με την πείνα στην Αιθιοπία, τα θύματα του Τσερνομπίλ και του σεισμού στην Αρμενία το 1988. Σήμερα, θεωρείται από την καθολική εκκλησία Αγία.

Eίχε πει: "Να πιστεύεις στα μικρά πράγματα γιατί σε αυτά βρίσκεται η δύναμη σου".

3. Μπέρτα φον Ζούτνερ

Τον Ιούνιο του 1843, η Μπέρτα Βον Zούτνερ έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το συγκεκριμένο βραβείο. Αν και η νίκη της αυτή, έχει συνδεθεί με τη προσωπική επικοινωνία που είχε με τον Άλφρεντ Νόμπελ, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθεί ότι ήταν πρωτοπόρος της εποχής της. Έγραψε ένα από τα πιο επιδραστικά βιβλία του 19ου αιώνα, με τίτλο "Κάτω τα όπλα!", το οποίο μεταφράστηκε σε 12 γλώσσες και την ανέδειξε σε ηγετική φυσιογνωμία του ειρηνιστικού κινήματος στην Αυστρία. 

Είχε πει: Μετά το ρήμα "αγαπώ" το πιο όμορφο ρήμα στον κόσμο είναι το "βοηθώ".

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

Προτεινόμενα

CELEBS

Αμαλία Κωστοπούλου: Για σαφάρι στη Νότια Αφρική με το αγόρι της!

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram «κόβουν» την ανάσα

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα