Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Αρλεκίνος: Μαθήματα ζωής μέσα από ένα παραμύθι

Η αποκριάτικη ιστορία της Ζωρζ Σαρρή, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Αν αυτή την περίοδο, αντί να μετράς αντίστροφα για την Καθαρά Δευτέρα, μετράς μόνο λογαριασμούς, λύπη και κούραση, ριξ' το σε ένα παραμύθι. Πάρε τον "Αρλεκίνο" της Ζωρζ Σαρρή στα χέρια σου και άφησε τον να σου θυμίσει, μέσα σε αποκριάτικο κλίμα, ότι δε χρειαζόμαστε τα πάντα για να είμαστε χαρούμενοι, ότι δεν είναι ανάγκη να θυσιάσουμε ευρώ για να γελάσουμε. Ότι η αγάπη, είναι τεράστιο εργαλείο στα χέρια μας.

Στον "Αρλεκίνο", ένα μικρό παιδί παρακολουθεί τους μασκαράδες, μέσα από το παράθυρο του. Δακρύζει που δε μπορεί να είναι στην παρέα τους. Στεναχωριέται που δεν έχει στολή. Η μαμά του, χήρα και βουτηγμένη στα προβλήματα, βλέπει τη λύπη του παιδιού της και προσπαθεί να του φτιάξει τη διάθεση. Του ράβει μια στολή από κουρέλια για να μπορέσει την επόμενη μέρα να βγει στους δρόμους να γιορτάσει. Η στολή αυτή, ο Αρλεκίνος, είναι εντυπωσιακή και ο μικρός κλέβει την παράσταση. Η μαμά, δε, ένα χρόνο μετά έχει πολλή δουλειά να ράβει Αρλεκίνους...
 

arlekinosin.jpg
 

Γραμμένο το 1993 από τη Ζωρζ Σαρρή, το συγκεκριμένο παραμύθι, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και ιδανικό όχι μόνο για μικρούς αλλά και μεγάλους. Στην Ελλάδα του 2017, υπάρχουν ουκ ολίγοι μικροί θλιμμένοι εν δυνάμει Αρλεκίνοι, που δε μπορούν να συμμετέχουν σε πάρτι γιατί η οικογένεια δεν έχει λεφτά. Υπάρχουν πολλές μαμάδες που θέλουν να διώξουν τη θλίψη του παιδιού τους. Υπάρχει, όμως, και ένα πάρτι το οποίο δεν έχει είσοδο. Είναι η ζωή η ίδια και μέσα στα προβληματά μας, ξεχνάμε ότι για να τη γιορτάσουμε, δε θέλουμε πολλά. Μόνο τα απολύτως απαραίτητα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται - φυσικά - η αγάπη.

Χρόνια πολλά!

 

*Ο "Αρλεκίνος", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Η εικονογράφηση είναι του Νικόλα Ανδρικόπουλου και οι φωτογραφίες του άρθρου, είναι από τη συγκεκριμένη έκδοση.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga