Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Οι Φωνές που ξεκίνησαν ένα Κίνημα

Το νέο εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ, αναδεικνύει ένα διαφορετικό πρόσωπο της χρονιάς.


Γωγώ Καρκάνη

 

Τι δουλειά έχουν πέντε γυναίκες φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους στο εξώφυλλο του περιοδικού Time Δεκεμβρίου; Όλες τους έχουν εκπροσωπήσει, η καθεμιά με το δικό της τρόπο, ένα κίνημα που τους τελευταίους μήνες σαρώνει τον κόσμο, το οποίο με το σύνθημα και hashtag #metoo παρακινεί όλους όσοι υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης να μιλήσουν ανοιχτά ενώνοντας τις φωνές τους.

Στο εξώφυλλο του Time λοιπόν ποζάρουν η Ashley Judd, μια από τις πρώτες γυναίκες που κατηγόρησαν ανοιχτά τον παραγωγό του Χόλιγουντ Harvey Weinstein για σεξουαλική παρενόχληση. Η Taylor Swift, που το περασμένο καλοκαίρι υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση.  Η Susan Fowler, πρώην μηχανικός της Ubber που μίλησε ανοιχτά  για το σεξισμό και τις παρενοχλήσεις που υπέστη το διάστημα που εργαζόταν στην εταιρεία. Η Adama Iwu, μια από τους ιδρυτές της οργάνωσης We Said Enough, που προσπαθεί να εφιστήσει την προσοχή του κόσμου στη σεξουαλική παρενόχληση στους κόλπους της πολιτικής. Τέλος, μια Μεξικάνα συλλέκτρια φράουλας με το ψευδώνυμο Isabel Pascual, η οποία επί χρόνια υφίστατο την παρενόχληση στο χώρο εργασίας της χωρίς ποτέ να τολμήσει να μιλήσει ανοιχτά.
 

time.jpg
 

Όλες τους είναι ντυμένες στα μαύρα, σε ένα ομαδικό πορτρέτο που συνοδεύεται από τον τίτλο «Εκείνες που Έσπασαν τη Σιωπή: Οι Φωνές που ξεκίνησαν ένα Κίνημα».

«Οι καθοριστικές πράξεις των γυναικών στο εξώφυλλό μας παράλληλα με αυτές εκατοντάδων άλλων γυναικών, καθώς και πολλών αντρών, έχουν προκαλέσει μια από τις πιο ραγδαίες μεταστροφές στην κουλτούρα μας από τη δεκαετία του ’60», δήλωσε σχετικά ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Time Edward Felsenthal, προσθέτοντας:

«Οι ρίζες του ετήσιου αφιερώματος του Time –η επιλογή του ανθρώπου ή των ανθρώπων που επηρέασαν περισσότερο τα γεγονότα της χρονιάς– εντοπίζονται στη θεώρηση των λεγόμενων σπουδαίων αντρών της ιστορίας, μια φράση που αυτή τη στιγμή ακούγεται ιδιαίτερα αναχρονιστική. Αλλά η ιδέα ότι κάποια μεμονωμένα άτομα επηρέασαν και ενέπνευσαν τον κόσμο μεταμόρφώνοντάς τον είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Επειδή έδωσαν φωνή σε κοινά μυστικά, επειδή έδωσαν κοινωνική διάσταση σε ψιθύρους, επειδή μας ώθησαν όλους να σταματήσουμε να αποδεχόμαστε το απαράδεκτο, οι Γυναίκες που Έσπασαν τη Σιωπή είναι το Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2017».

Διάβασε εδώ μια τοποθέτηση που είχε κάνει το AllYou.gr για το κίνημα «me, too» την περίοδο του καταιγισμού των αποκαλύψεων στο Χόλιγουντ.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου