Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πόσο έτοιμοι είμαστε για το μέλλον;

Όσα είπε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, έγιναν viral και μας προβλημάτισαν...


Μαριέτα Χριστοπούλου

Εδώ και λίγες μέρες, το περιεχόμενο μιας διάλεξης "γεμίζει" το ελληνικό διαδικτύου και μας κάνει να το φιλοσοφούμε λίγο παραπάνω. Αναφερόμαστε σε αυτή που έδωσε ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΑΠΘ και αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη και το μέλλον (μας).

Την παρακολουθήσαμε όλη, και σίγουρα δεν ήταν δυσνόητη. Φυσικά, υπήρχαν λεπτομέρειες που δε μπορούσαμε να σταθούμε, αλλά ειπώθηκαν και πράγματα τα οποία μας έκαναν πραγματικά να εντυπωσιαστούμε και να αναρωτηθούμε το πολύ απλό (φαινομενικά) ερώτημα: Πόσο έτοιμοι είμαστε για το μέλλον; Συγκεκριμένα...

Για γραμματείς ρομπότ

O κ. Δασκαλάκης σημείωσε ότι το να έχουμε τον προσωπικό μας γραμματέα με τεχνητή νοημοσύνη, δεν απέχει παρά λίγα χρόνια από την πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι στα επόμενα 2 με 5 χρόνια, θα είναι κάτι εφικτό. 

Για ιπτάμενα αυτοκίνητα

Επίσης πραγματικό θα είναι σύντομα και το να κοιτάμε τον ουρανό και να βλέπουμε αυτοκίνητα. Σε περίπου 5 χρόνια, δε θα πατάμε απλά στη γη, θα πετάμε για να πάμε στη δουλειά.

Για μηχανές που λειτουργούν όπως εμείς

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, το στοίχημα των επόμενων χρόνων είναι να φτιάξουμε μηχανές που θα λειτουργούν όπως εμείς.  Μηχανές που θα μάθουν να χρησιμοποιούν τη διαίσθηση και την εμπειρία που αποκτούν από μια νοητική λειτουργία και να τη μεταφέρουν σε μια που δεν ξέρουν καθόλου. Για παράδειγμα, μηχανές που όταν ξέρουν να παίζουν σκάκι, να χρησιμοποιούν στρατηγική και στο πόκερ.

 

Όπως ανέφερε ο καθηγητής του ΜΙΤ, τα σενάρια για το μέλλον και την τεχνητή νοημοσύνη, είναι τρία. Το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρει η επιστήμη να κάνει το άλμα να δημιουργήσει μηχανές που λειτουργούν όπως ο άνθρωπος. Ένα άλλο σενάριο, είναι να το καταφέρει αλλά η πρόσβαση να είναι σε λίγους. Το καλό σενάριο, θα είναι να γίνει το άλμα και να λειτουργήσει υπέρ όλων. Να δουλεύουν τα ρομπότ και εμείς να έχουμε ελεύθερο χρόνο, για παράδειγμα.

Το σίγουρο είναι ότι το ερώτημα αν για όλα αυτά είμαστε έτοιμοι, παραμένει.

Τα λόγια του Καθηγητή, ωστόσο, μπορούν να είναι ο φάρος μας...

«Το να είμαστε αρνητικοί απέναντι στο ποτάμι που έρχεται κατά πάνω μας δεν είναι εποικοδομητικό. Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε, είναι πώς θα το βάλουμε στη σωστή κατεύθυνση». Γιατί, άλλωστε, η «Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα μωρό που έρχεται στον κόσμο και θα βρεθεί σε ένα περιβάλλον και θα ενσωματώσει πληροφορία από τα δεδομένα του».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

Προτεινόμενα

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου